eur:
393.83
usd:
367.78
bux:
0
2024. április 25. csütörtök Márk

A nemzetközi helyzet fokozódik a fehérorosz gépeltérítés miatt – a nap hírei

Megalapozottnak tartja a második negyedévre előre jelzett két számjegyű gazdasági növekedést a pénzügyminiszter. Új parancsnoka lesz a Magyar Honvédségnek. Ausztriában elfogadta a védettségi igazolványról szóló törvényjavaslatot a parlament.

Megalapozottnak tűnik a második negyedévre előre jelzett két számjegyű, 12–14 százalék körüli gazdasági növekedés – mondta a pénzügyminiszter. Varga Mihály a Joint Venture Szövetség éves tisztújító közgyűlésén kiemelte: miközben az első negyedévben a gazdaság 1,9 százalékkal növekedett Magyarországon, az uniós átlag 0,4 százalékos visszaesést mutat, az eurózóna országai pedig 0,6 százalékkal zsugorodtak.

A járvány pozitív hatása, hogy érdemben javult a bankrendszer digitalizáltsága – ismertette az MNB ügyvezető igazgatója. A jegybank legfrissebb FinTech és digitalizációs jelentésében Szombati Anikó hangsúlyozta: főleg a banki termékek online elérésében van előrelépés. Hozzátette: ötből négy ügyfél használ digitális megoldásokat. A bankok tovább bővítették a digitálisan teljeskörűen igénybe vehető termékek körét, és jelentős fejlesztések voltak a befektetési termékek területén is.

Állami kézbe adhatnák az önkormányzatok a vízközműszolgáltatást a parlament törvényalkotási bizottsága által elfogadott módosítások alapján. Ha az Országgyűlés is megszavazza, akkor az átadásért az önkormányzatok pénzt nem kapnának, de mentesülnének az ellátási kötelezettség alól. Az átadott vagyonelemek felett a jövőben a Nemzeti Vízművek Zrt. gyakorolhatja a tulajdonjogot.

Egy nap alatt 32 ember halt meg a koronavírus okozta betegség szövődményeiben Magyarországon és 396-nál igazolták a kórokozót. 1215 beteget ápolnak kórházban, közülük 136-en vannak lélegeztetőgépen. Az aktív fertőzöttek száma tovább csökkent 91 ezer körülire. A járvány kezdete óta már több mint 803 ezren kapták el a vírust és 29 ezer 654 ember halt meg a betegségben. 5 millió 56 ezer embert oltottak be eddig, közülük több mint 3 millió 300 ezren a második vakcinát is megkapták.

Hétfőtől a felnőttképzésben is elérhető lesz a diákhitel. A konstrukciót a 18 és 55 év közöttiek vehetik igénybe, ha három hónapot meghaladó idejű felnőtt- és szakmai képzésen, illetve részszakmára felkészítő oktatáson vesznek részt. Magyar Péter, a Diákhitel Központ Zrt. Vezérigazgatója az InfoRádiónak azt mondta: azt remélik, hogy az új lehetőséggel nő a felnőttképzések népszerűsége.

A járványügyi korlátozások enyhítésével a közterületeken lévő megállókban már nem kötelező maszkot hordani, de a közösségi közlekedés használatakor, valamint a zárt helyiségekben érvényben marad a maszkviselési szabály – közölte a Budapesti Közlekedési Központ. A cég munkatársai folyamatosan ellenőrzik az előírás betartását, és kizárhatják az utazásból azokat, akik ennek nem tesznek eleget, sőt 8 ezer forintos helyszíni pótdíjat is kiszabhatnak rájuk.

Új parancsnoka lesz a Magyar Honvédségnek. A Magyar Közlönyben megjelent határozat szerint Áder János államfő a honvédelmi miniszter előterjesztésére felmentette posztjáról Korom Ferencet, június 1-i hatállyal. A vezérezredes kérte felmentését Benkő Tibor honvédelmi minisztertől. Kérését egyebek mellett azzal indokolta: a Magyar Honvédség előtt álló új feladatok más típusú vezetőt kívánnak. Utódjáról egyelőre nem született döntés.

A magyar kormány minden egyes ügyben egyedi elbírálás alapján dönt arról, hogy támogatja-e az uniós állásfoglalásokat – jelentette ki az európai ügyekért felelős államtitkár. Ökrös Oszkár az InfoRádió aréna című műsorában hangsúlyozta: az nem volt kérdés, hogy a Fehéroroszország elleni szankciókat támogatják. Az államtitkár azt mondta, hogy Magyarország az Oroszország elleni uniós szankciókat is mindig támogatta, nem képviselt ellentétes álláspontot az unió egészével.

Nyilvánosságra hozta a kínai Sinopharm-vakcina teljes dokumentációját az Amerikai Orvosi Kamara szaklapja. Az Egyesült Arab Emírségekben és Bahreinben készült fázis hármas kutatás eredményei szerint az oltóanyag egyik változata 72,8, míg a Magyarországon is használt típus 78,1 százalékos hatásosságot mutatott a placebocsoporthoz képest. Menczer Tamás Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkár Facebook-oldalán úgy vélte: az Egészségügyi Világszervezet után az Amerikai Orvosi Kamara is igazolja, hogy a Sinopharm-vakcina hatásos és biztonságos.

Ausztriában elfogadta a védettségi igazolvány bevezetéséről szóló törvényjavaslatot a parlament. A dokumentum birtokában éttermekbe, szállodákba és kulturális létesítményekbe látogathatnak el azok az osztrák állampolgárok, akiket beoltottak, koronavírus-fertőzésen estek át vagy negatív teszteredménnyel rendelkeznek. A védettséget akár mobiltelefonról, egy QR-kód segítségével is lehet majd igazolni.

Németországban a 12–16 éves korosztályt is bevonják a koronavírus elleni oltási kampányba. Angela Merkel kancellár a tartományi kormányfőkkel folytatott megbeszélése után elmondta, hogy a leginkább veszélyeztetett csoportok elsőbbségét előíró oltási rendszer visszavonásának napjától, június 7-től, 12 éves kortól bárki foglalhat magának oltási időpontot. A szövetségi kormány és a 16 tartományi kormány továbbra is elérhetőnek tartja a kampány célját, miszerint a nyár végéig mindenkinek biztosítják az oltás lehetőségét.

A Fehéroroszországgal szembeni szankciók felgyorsítását sürgette az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője a Ryanair járatának kényszerített minszki leszállása miatt. Josep Borrell az uniós tagországok külügyminisztereinek informális lisszaboni találkozója után közölte: a szankciók kidolgozásának munkálatai elkezdődtek, a tagországok külügyminiszterei hamarosan döntést hozhatnak. Kijelentette: az Európai Unió keleti szomszédságának számos megoldatlan konfliktusára békés megoldást kell találni.

Nemzetközi vizsgálatot indít a palesztin és izraeli területeken tavasszal elkövetett emberi jogi bűncselekmények ügyében az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa. A rendkívüli ülést Pakisztán és a Palesztin Hatóság kérésére hívták össze. Izrael és a Gázai övezetet uraló Hamász 11 napos háborút vívott egymással májusban. A Gázai övezetben 248-an - köztük 66 gyerek és 39 nő -, míg Izraelben tizenketten - köztük két gyerek - vesztették életüket a konfliktusban.

Címlapról ajánljuk

Annyi Szoboszlai Dominik álmainak

Az Everton hazai pályán 2-0-ra verte városi riválisát, a Szoboszlai Dominikkel felálló Liverpool FC-t az angol labdarúgó-bajnokság 29. fordulójából szerdára halasztott mérkőzésen.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×