INFORÁDIÓ
2022. május 19. csütörtök
Ivó, Milán

varga mihály

koronavírus

gdp

joint venture szövetség

Varga Mihály pénzügyminiszter beszédet mond az öt hazai céggel kötött kutatásfejlesztési támogatási megállapodás aláírása előtt a minisztériumban 2020. október 30-án.

Varga Mihály: 12-14 százalékos növekedést hozhat a második negyedév

Infostart

A pénzügyminiszter szerint járványállónak bizonyult a magyar gazdaság.

A vártnál jobb első negyedévi adat alapján a növekedés nagyobb erővel térhet vissza a magyar gazdaságban – jelentette ki Varga Mihály a Joint Venture Szövetség (JVSZ) éves tisztújító közgyűlésén. A pénzügyminiszter elmondta: megalapozottnak tűnik a második negyedévre előre jelzett kétszámjegyű, 12-14 százalék körülire tehető gazdasági növekedés a minisztérium által heti rendszerességgel követett adatok szerint.

Az újraindításhoz szükséges támogató fiskális politika ellenére az államháztartás hiánya belesimul az uniós átlagba, míg a visegrádi országok közül csak Magyarország és Lengyelország térhet vissza a 3 százalékos maastrichti kritériumhoz 2024-re - fejtette ki.

A tárcavezető – aki egyben a JVSZ társelnöke – hangsúlyozta: a 2022-es költségvetés 7300 milliárd forintnyi forrással támogatja a gazdaság újraindítását. Mint mondta: a jövő évi költségvetéssel minden főbb terület több forrásból gazdálkodhat, 2778 milliárd forint jut a családok támogatására, ez 483 milliárddal több, mint 2021-ben. Emellett a költségvetés 2884 milliárd forintot szán az egészségügyre, amely 769 milliárd forinttal haladja meg az idei évit. Kiemelte: folytatódnak az adócsökkentések is, amelyekkel 423 milliárd forint marad a családoknál és vállalkozásoknál, valamint 4163 milliárd forint jut a nyugellátásokra, és 3152 milliárd forint munkahelyteremtő beruházásokra.

Varga Mihály leszögezte: a megfelelő gazdaságvédelmi intézkedéseknek köszönhetően az első negyedévben járványállónak bizonyult a magyar gazdaság, teljesítményét tovább növelte, így kiemelkedően magas növekedési számok várhatóak a következő negyedévektől. Hozzátette: bár a gazdaság újraindítása érdekében a támogató fiskális politikát idén és jövőre is folytatni kell, a kormány az államháztartás hiányát és az államadósságot ismét csökkenő pályára állítja.

Nyitókép: MTI/Kovács Tamás
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018