eur:
393.72
usd:
369.42
bux:
65764.89
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
Az új koronavírussal fertőzött betegek kezelését végző intenzív osztály munkatársa a prágai Általános Egyetemi Kórházban 2020. április 7-én.
Nyitókép: Petr David Josek

"Nem vagyunk oltásellenesek" – jelentkezett két vérrögképződéses magyar beoltott

Csak egyikük kórházi zárójelentésében van utalás arra, hogy összefüggésben lehet a trombózis az oltással.

Április 6-án kapott AstraZeneca-oltást két nő, pár nappal később mindkettejüknek mélyvénás trombózisa lett, később azonban mindketten értesültek további hasonló esetekről, miközben a hivatalos tájékoztatás nem szól ilyenekről – olvasható a 444.hu összeállításában.

Ismert, ugyanezekben a napokban jelentette be hivatalosan az Európai Gyógyszerügynökség (EMA), hogy a vérrögképződés az AstraZeneca oltás nagyon ritka mellékhatása, ezt követően állt le számos ország az oltás alkalmazásával, illetve korlátozták azt például életkor szerint. Az EMA később rögzítette, hogy az AstraZeneca vakcina pozitív hatásai bőven túlszárnyalják a súlyos mellékhatások esélyét.

A két jelentkező nő nyilatkozatában rögzíti, hogy nem oltásellenes, csak "normális kommunikációt" szeretne, illetve azt, hogy ne adjanak be bárkinek bármit, "másokkal ugyanez ne történhessen meg".

Az egyik nő 37 éves, 15 éve fogamzásgátlót szed, a családban nem volt trombózishajlam, a háziorvos ennek ismeretében javasolta esetében az AstraZenecát, mellé Aspirin Protect szedését. A nő nem kapott arról tájékoztatást, hogy milyen tünetekre kell figyelnie oltás után. Három nap után semmi baja nem volt, de

a negyedik napon elkezdett fájni a dereka, majd a lába zsibbadt, estére be is dagadt. Másnap reggel a kórházban derül ki, hogy a lágyéka környékén vérrög alakult ki.

Később gyógytornásza mondta neki, hogy nem ő az egyetlen, aki így járt, így ismerkedett össze egy másik sorstársával. Közben a kórházból utólag több orvos is felhívta, hogy a covidos múltja iránt érdeklődjön.

A 46 éves sorstársat is ugyanakkor oltották, neki édesapja révén volt már trombózisos eset a családban. Ő

két nappal az oltás után érzett nyilallást a lábában, és napokig úgy érzékelte, hogy valami nincs rendben. A háziorvosához elmenve kiderült a trombózis, onnan már azonnal a kórházba vitték.

A háziorvos akkor elszólta magát, hogy aznap már nem is az első ilyen eset, akit oltás után trombózissal kórházba szállítottak.

Az ő zárójelentésébe már beleírták, hogy valószínűleg az AstraZeneca oltás válthatta ki a mélyvénás trombózist, de őt nem hívta fel később senki. Három hete nem tud dolgozni, ülnie nem szabad, sétálni pedig fájdalmas. Van rá esély, hogy élete végéig vérhígítót kell szednie.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
Egyre rosszabb a hangulat a tőzsdén

Egyre rosszabb a hangulat a tőzsdén

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. Ami a mai tőzsdei teljesítményt illeti, egyelőre az óvatos optimizmus jellemzi a kereskedést, kisebb emelkedést láthatunk a kontinens vezető tőzsdéin, a magyar piac azonban lefordult.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×