INFORÁDIÓ
2022. augusztus 17. szerda
Jácint

közlekedés

forgalom

budapest

bkk

budapest közút

trolibusz

Léptek a renitens autósok miatt a fővárosban

Léptek a renitens autósok miatt a fővárosban

Infostart

A Budapesti Közlekedési Központ a Budapest Közúttal együttműködve arra törekszik, hogy megakadályozza a forgalom akadályoztatásából fakadó torlódást, és biztosítsa a főváros közlekedésének zavartalanságát. A szabálytalanul parkolók városszerte, de főképp a belvárosi útszakaszokon okoznak jelentős problémát, ezért a BKK és a közútkezelő megelőző intézkedéseket tett és tesz.

A fővárosban évente több mint 2000 olyan esetet regisztrálnak, amikor szabálytalan parkolás akadályozza a járatok haladását, valamint az utasokat abban, hogy a menetidőnek megfelelően elérjék az úti céljukat. Az esetek mintegy fele a belvárosi trolibuszvonalakat érinti, hiszen a belvárosi szűk utcák és az áramellátáshoz való kötöttség nehezíti az útban lévő járművek kikerülését.

A BKK folyamatosan keresi azokat a megoldási lehetőségeket, amelyekkel megakadályozza a szabálytalan parkolásokat, vagy nagyobb figyelemre ösztönözheti az autósokat. Arra törekszik, hogy megbízható szolgáltatást nyújtson az utasainak, ezért a kerületi önkormányzatokkal, valamint a közútkezelővel együttműködve a kritikus helyszíneken – elsősorban a belvárosi trolibuszvonalakon – megelőző intézkedések bevezetését tartja szükségesnek.

Egyes helyszíneken fizikai elemek kihelyezésével, máshol a felfestések megerősítésével előznék meg a közösségi közlekedési járművek akadályoztatását.

Elsőként a VI. kerületi Szondi utca–Izabella utca csomópontban történt forgalomtechnikai beavatkozás. Ezt megelőzően gyakran előfordult, hogy a járművek szabálytalanul, a megállni tilos tábla figyelmen kívül hagyásával, vagy a forgalomtól elzárt területen parkoltak, ezzel akadályozva a trolibuszok bekanyarodását a Szondi utcába. Ennek következtében a 73M trolibusz menetideje sokszor kiszámíthatatlanná vált, pedig a járatnak az M3-as metrópótlásban is jelentős szerepe van – jegyzi meg közleményében a közlekedési központ. A csomópontba a Budapest Közút Zrt.-vel együttműködve

beton terelőelemeket helyeztek ki, így az autók csak a parkolásra kijelölt területeken tudnak megállni.

A beavatkozással szabaddá vált a trolibusz útvonala, az utasok megbízhatóbb és kiszámíthatóbb szolgáltatást vehetnek igénybe.

Egy másik helyszínen, a XII. kerületi Ugocsa utca–Márvány utca csomópontjában a napokban megerősítették a parkolást szabályozó figyelemfelhívó felfestéseket, ezzel elősegítve a 105-ös autóbusz akadálymentes kanyarodását.

A BKK arra kéri az autósokat, hogy csak a kijelölt parkolóhelyeket, és azokat szabályosan, a felfestéseknek megfelelően használják, ezzel segítve a közösségi közlekedés járműveinek haladását. Ha a szabálytalanul parkoló autók akadályozzák a járműveket, az illetékes hatóságok

elszállíthatják azokat, a gépkocsi tulajdonosa pedig – az idevonatkozó kormányrendelet értelmében – 10 ezertől 30 ezer forintig terjedő pénzbírságra is számíthat.

A BKK folyamatosan vizsgálja a kritikus helyszíneket, s jelenleg több helyen is előkészíti a fentiekhez hasonló, megelőző intézkedések bevezetését.

Nyitókép: BKK/Nyirő Simon
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018