eur:
393.45
usd:
367.72
bux:
65939.26
2024. április 23. kedd Béla

Szlávik János: a lakosság 60-80 százalékának meg kell kapnia az oltást - a nap hírei

Újabb 245 beteg halt meg a koronavírus okozta betegség szövődményeiben Magyarországon. Elérhetőnek tartja nyárra a tömeges immunitást a Dél-pesti Centrumkórház osztályvezető főorvosa. Az oltáshoz szükséges regisztráció eltörlését javasolja a kormánynak az ellenzéki pártszövetség. A nap legfontosabb hírei április 10-én.

Újabb 245 beteg halt meg a koronavírus okozta betegség szövődményeiben Magyarországon.Egy nap alatt 8053 embernél igazolták a kórokozót. Az aktív fertőzöttek száma meghaladja a 267 ezret. Kevesebb mint 11 ezer koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 1344-en szorulnak gépi lélegeztetésre. A járvány kezdete óta meghaladta a 23 ezret a covid betegség szövődményeiben elhunytak száma. A kormányzati portál adatai szerint a magyar lakosság 27 és fél százaléka már kapott oltást.

Elérhetőnek tartja nyárra a tömeges immunitást a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa. Szlávik János az M1-en hangsúlyozta: a cél eléréséért a magyar lakosság 60-80 százalékának meg kell kapnia a koronavírus elleni vakcinát. Megismételte: a kórokozó brit mutánsa egyre több fiatalnál okoz súlyos megbetegedést, ezért is fontos, hogy ez a korosztály is kérje az oltást.

A Dél-pesti Centrumkórházban tett látogatást az emberi erőforrások minisztere.Kásler Miklós Facebookon közzétett videójában azt mondta: a kórházi kapacitások nem merültek ki a mostani harmadik hullám legnehezebb időszakában sem.

Az oltáshoz szükséges regisztráció eltörlését javasolja a kormánynak az ellenzéki pártszövetség és a főpolgármester a minél gyorsabb és szélesebb körű lakossági beoltás érdekében. A DK, a Jobbik, az LMP, a Momentum, az MSZP és a Párbeszéd azt kéri, hogy legyen elég a TAJ-kártya felmutatásával vakcinához jutni azoknak, akik felkeresik a háziorvosukat.

A diákok, a tanárok és a többi iskolai dolgozó országos letesztelését sürgeti a Demokratikus Koalíció az iskolák újranyitása előtt. Szaniszló Sándor, a főváros 18. kerületének polgármestere azt mondta: az általános iskolák úgy nyithatnak ki április 19-én, hogy a pedagógusok és családok átoltottsága és védettsége nem lesz elégséges erre az időpontra. Kiemelte: a városrész önkormányzata április 17-én és 18-án saját költségén leteszteli a kerület valamennyi jelentkező diákját és pedagógusát.

Romániában meghaladta az egymilliót a járvány kezdete óta diagnosztizált koronavírus-fertőzöttek, illetve a 25 ezret a halálos áldozatok száma. A mintegy 20 milliós országban tavaly február 26-a óta a lakosság legalább 5 százaléka kapta el a fertőzést és 2,5 százalékuk meghalt.

Szlovénia fokozatosan enyhít a járványügyi korlátozásokon. A vasárnap véget érő teljes lezárás után már nem lesz kötelező a szájmaszk szabadtéri viselése, ha betartható a másfél méter távolság, hétfőtől pedig feloldják az éjszakai kijárási tilalmat is. A szomszédos Horvátországban ugyanakkor a magas fertőzöttségi arány miatt hétfőtől a 21 megyéből 16-ban online oktatásra állnak át az iskolák.

Olaszországban korosztályok szerint ütemezi át a koronavírus elleni vakcinázást az új oltási program. A legidősebb korosztály mellett beoltják a krónikus betegeket, az időseket gondozókat, valamint az egészségügyi dolgozókat.

Különdíjban részesítette a magyar állam tavalyi sikeres zöld szamuráj-kötvény kibocsátását a japán tőkepiacokat figyelő portál, a Capital Eye. Varga Mihály pénzügyminiszter közösségi oldalán azt írja, a kiadvány szerint a magyar kötvénykibocsátás új befektetők érdeklődését is felkeltette.

Ismét meghirdeti a Közfoglalkoztatásból a versenyszférába programot a kormány. Bodó Sándor foglalkoztatáspolitikai államtitkár közölte: az e hónapban induló program arra ösztönzi a kellő motivációval, szakképzettséggel rendelkezőket, hogy ne a közfoglalkoztatásban vegyenek részt, hanem a versenyszférában helyezkedjenek el.

A mezőhegyesi ménesbirtok alapítványi kézbe adásának leállítását követeli a kormánytól a Lehet Más a Politika. Schmuck Erzsébet, az ellenzéki párt társelnöke szerint ezzel a lépéssel kormány-közeli körökhöz kerülne az elmúlt években 22 milliárd forintból fejlesztett ménesbirtok.

Jövő szombaton helyezik végső nyugalomra Fülöp edinburghi herceget. A brit királyi család tájékoztatása szerint II. Erzsébet brit uralkodó életének századik évében pénteken elhunyt férjétől – végakarata szerint – családtagjai jelenlétében vesznek végső búcsút a London nyugati határában lévő windsori kastély Szent György-kápolnájában.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Amerikai katonák mehetnek Ukrajnába, Oroszország atomháborúval fenyegetőzik - Híreink az ukrajnai frontvonalakról kedden

Amerikai katonák mehetnek Ukrajnába, Oroszország atomháborúval fenyegetőzik - Híreink az ukrajnai frontvonalakról kedden

Telefonon egyeztetett Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Joe Biden amerikai elnök a készülő, 61 milliárd dolláros amerikai fegyvertámogatási csomagról. Az amerikai kormány mérlegeli annak lehetőségét, hogy katonákat küldjenek Ukrajnába, tanácsadói szerepkörben. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter egy konferencián azt mondta: megugrott a közvetlen összecsapás lehetősége Oroszország és a Nyugat közt, amely atomháborúhoz is vezethet. Közben az orosz haderő növeli a nyomást Csasziv Jaron, illetve az Avgyijivkától keletra található védvonalakon. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×