eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Judák Rita orvos előkészíti az AstraZeneca koronavírus elleni vakcinát a Vasútegészségügyi Szolgáltató Nonprofit Kiemelten Közhasznú Kft. oltópontján Szegeden 2021. március 31-én.
Nyitókép: MTI/Rosta Tibor

Mennyire fertőzhet egy tünetmentes beoltott ember? Megvan a válasz

A járványegészségügy egyik különösen fontos kérdése, hogy ha valakit beoltottak a vakcinával, ám mégis megfertőződik, képes-e továbbadni a vírust másnak?

Egy igenlő válasz azt jelentené, hogy a vírussal szembeni harcban sokkal-sokkal rögösebb út áll előttünk. Ám a válasz valószínűleg a nem - derült ki Kemenesi Gábor szerdai vakcinahíradós YouTube-videójából.

A pécsi egyetem virológusa egy olyan tanulmányt hozott fel példának, amely Izraelben, a világ legjobban átoltott országában készült január 16-tól március 20-ig, és a medrxiv.org orvostudományi portálon jelent meg. A kutatók azt vizsgálták, hogy milyen hatással van a társadalom többi csoportjára – és főként a fiatalokra – a 19–50 év közöttiek átoltottsága. Az eredmények azt mutatják, hogy

ahogyan a fenti korosztályban emelkedett az átoltottság mértéke, úgy csökkent az esetszám a 18 év alattiak között, de ezzel párhuzamosan minden korosztálycsoportban.

Egy másik tanulmányt is idézett Kemenesi Gábor: az Egyesült Államokban 2500-4000 fős mintán, folyamatos teszteléssel vizsgálták a Pfizer- és Moderna-vakcinákkal beoltott embereket az USA-ban 2020 decembere és idén március között - szemlézett az Index. A cél ugyanaz volt, mint Izraelben: kideríteni a tünetmentes fertőződés kockázatát. Azt találták, hogy az első oltás után 14 nappal a beoltottak 80 százaléka védett lett a tünetmentes fertőzéssel szemben is, a második dózis után pedig már a 90 százalékuk szerzett ugyanilyen védettséget.

"Ez kegyetlenül jó hír, ugyanezt látjuk az izraeli adatokban is, és ezért zsugorodik náluk a járvány"

– fogalmazott a kutató, és hozzátette: a vírus ugyan ettől még megmaradhat közöttünk, de tizedakkora mértékben, mint korábban.

Címlapról ajánljuk
Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meghaladja az egymilliót a gyógyszerfüggők száma Csehországban. Legtöbbször egyszerűen beszerezhető, legális gyógyszerek, fájdalomcsillapítók, altatók, szorongásra és depresszióra alkalmazott tabletták okoznak függőséget. Az állam tud a problémáról, mégsem tesz ellene – állítja a Kábítószer-fogyasztást és Függőségeket Vizsgáló Nemzeti Központ.

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×