eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
Takarítócég munkatársa fertőtleníti a széket az egyik tanteremben az őszi szünetre időzített nagytakarításon a fővárosi III. kerületi Krúdy Gyula Angol - Magyar Két Tanítási Nyelvű Általános Iskolában 2020. október 28-án. Fertőtlenítő nagytakarítást végeznek az iskolában a héten a koronavírus-járvány elleni védekezés részeként. A hétfőtől péntekig tartó takarítás során portalanítanak és felületfertőtlenítést végeznek, különös tekintettel a padlózatra, bútorokra, ajtókra, padokra és székekre. A takarításnál ózongenerátoros fertőtlenítést is végeznek, amelyhez az eszközt a tankerület biztosítja.
Nyitókép: MTI/Mohai Balázs

Kiderültek a pedagógusok oltásának a részletei

A regisztrálókat két részletben oltják, egy hét eltéréssel, és Pfizer-vakcinát kapnak. Müller Cecília szerint a tervezett iskolakezdésre kialakul a megfelelő védettségük.

Már jó ideje követelték a pedagógusok és érdekképviseleteik, hogy a fertőzések megelőzése érdekében az oktatásban dolgozókat vegyék előre az oltási rendben, és Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a múlt csütörtöki Kormányinfón jelentette be, hogy az óvodák és az iskolák április 12-én vagy 19-én nyithatnak ki, és addig szeretnének minden regisztráló tanárt, óvónőt és bölcsődei dolgozót beoltani.

Másnap Orbán Viktor rádióinterjújában további részletek árult el, már április 19-ét említette a nyitás várható napjaként, és közölte, addig kell beoltani minden regisztrált iskolai, óvodai és bölcsődei dolgozót. Az érintettek 102 ezres köréből 20 ezer embert már beoltottak, mert más okból kifolyólag már sorra kerültek, így 82 ezer ember beoltásáról van szó, ez április 10-ig megoldható, "utána van 8-9 napjuk, hogy a vakcina hasson" – mondta akkor a miniszterelnök.

Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár azt is elmondta, hogy 180 ezren dolgoznak összesen a köznevelésben, a köztük lévő 55 százalékos regisztráltságból jön ki a 102 ezer érintett. Az oltási kampány bejelentéséig, azaz március 24-ig regisztráltakat előrevették, de a többiek előtt is megnyitották a gyors regisztráció lehetőségét, erre hétfőn éjfélig volt mód.

A héten el is indul az újabb oltási kampány – jelentette be kedden az operatív törzs tájékoztatóján György István államtitkár, az országos oltási munkacsoport vezetője. Mint elmondta, SMS-ben hívják oltásra a március 24-ig regisztráló óvodai és iskolai dolgozókat, pedagógusokat. Az értesítésben szerepel, hogy mikor és hol kell jelentkezniük:

csütörtöktől szombatig oltják őket 101 kórház 426 oltópontján reggel héttől este hétig.

Az államtitkár elmondta azt is, hogy Pfizer-vakcinát kapnak a pedagógusok a kedden érkező szállítmányból. Arra is felhívta a figyelmet, hogy ha valaki már megkapta az oltást vagy nem tud megjelenni, nincs tennivalója.

Azokat, akik utólag, hétfő éjfélig regisztráltak, a húsvét utáni héten oltják, ekkor kerülnek sorra a bölcsődékben és a szakképzésben dolgozók is. Ők húsvét után várhatják az értesítő SMS-t, az oltást pedig április 8–10. között kapják meg.

Közben kiderült, hogy a gyermekotthonokban dolgozók többsége pedagógus, és ők nem tudtak az újonnan megnyitott regisztrációval élni, ahogy a szakképzésben oktatók egy része sem volt jogosult az oltásra jelentkezni.

Kialakul-e a védettség?

Fontos kérdés, hogy ha a pedagógusok április első napjaiban, majd április 8. és 10. között kapják meg az első Pfizer-oltásukat, akkor kialakul-e a szervezetükben megfelelő védettség ahhoz, hogy a 18 év alatti, emiatt biztosan oltatlan tanítványokkal ismét naponta, zárt helyen találkozzanak.

A hivatalos tájékoztatóoldal szerint a koronavírus elleni védettség kialakulásához általában két oltásra van szükség, és az oltottak védelme csak a vakcina második adagját követően alakul ki, várhatóan 1-2 héten belül. A Pfizer/BioNTech vakcinájának leirata szerint lehetséges, hogy

az oltottak nem lesznek teljesen védettek a vakcina második adagját követő 7. napig.

Az iskolák újranyitásának feltétele az oktatásban dolgozók koronavírus elleni védettsége – rögzítették közös nyilatkozatukban oktatási szakszervezetek és szakértők. Mint írták, Müller Cecília országos tisztifőorvos rendszeresen felhívja a figyelmet arra, hogy senki ne érezze magát azonnal védettnek, miután megkapta az oltást, hiszen időre, akár két-három hétre is szükség van, amíg az immunrendszer megfelelően reagál és kitermeli az ellenanyagot.

Arra kérik a kormányt, hogy az eddigi kormányzati útmutatásoknak megfelelően biztosítsa minden pedagógus, illetve oktatásban dolgozó számára a biztonságos munkavégzés feltételeit. Kérik azt is, hogy a kormány a jelenléti oktatást kizárólag az egyes oltások alkalmazási előiratainak megfelelő immunizációs idő kivárása után rendelje el.

A közleményt Duda Ernő professzor emeritus, az MTA doktora, genetikus, virológus, immunológus, Balkányi László PhD, az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ volt tudásmérnöke, Szabó Zsuzsa elnök (Pedagógusok Szakszervezete), Komjáthy Anna, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete országos választmányi elnöke, Gyimesi László, a Magyar Zeneművészek és Táncművészek Szakszervezet alelnöke, Tóth József, a Magyar Közoktatási és Szakképzési Szakszervezet elnöke, és Bardócz-Tódor András, Keresztény Pedagógusok Szakszervezetének társelnöke írta alá.

Az ügyben nem sokkal később megszólalt Müller Cecília is, aki az operatív törzs tájékoztatóján egy kérdésre válaszolva úgy fogalmazott, „a védettséghez idő kell, fokozatosan alakul ki, de a védőoltás alapvető feladata az, hogy a súlyos lefolyású, szövődményes megbetegedéstől vagy az esetleges halálozástól megóvjon, és

az első oltás után is fokozatosan kialakul ellenanyagszint a szervezetben”.

És hozzátette, már az első oltás után jelentős védettség alakul ki.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×