eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
A kormany.hu által közreadott képen diákok az érettségi vizsgán a fővárosi Szerb Antal Gimnáziumban 2020. május 4-én. Rendkívüli biztonsági intézkedések közepette a magyar nyelv és irodalom, és a magyar mint idegen nyelv tárgyak írásbeli vizsgáival országszerte megkezdődött a május-júniusi érettségi időszak. Középszinten 68 458-an, emelt szinten 2119-en írásbeliznek. A koronavírus-járvány megfékezésének érdekében a tantermekben legalább másfél méteres távolság betartásával legfeljebb tíz vizsgázó tartózkodhat, valamennyi vizsgázónak maszkot, a tanároknak kesztyűt is biztosítanak.
Nyitókép: MTI/kormany.hu/Árvai Károly

A tanárok dönthetik el, mikor lesz iskolanyitás

A köznevelésben dolgozók 55 százaléka jelentkezett eddig oltásra, ha ők oltást kapnak, "jöhet" április 19. - bár a köznevelési államtitkár szerint a kormányfő által bejelentett dátum nem biztos.

Orbán Viktor miniszterelnök péntek reggeli rádióinterjújában a várakozásoknak megfelelően többet is elárult az újranyitásról, mint amit Gulyás Gergely kancelláriaminiszter csütörtökön bejelentett.

Ismert, a Kormányinfón még csak azt lehetett tudni, hogy április 12-én vagy 19-én nyitnak az iskolák és az óvodák úgy, hogy addig minden pedagógus be lesz oltva, aki kéri az oltást.

A kormányfő ezt pontosítva a Kossuth rádióban elmondta,

a nyitás várható napja április 19.,

addig kell beoltani minden (regisztrált – a szerk.) iskolai, óvodai és bölcsődei dolgozót – a bejelentésből következően legalább egyszer.

"Ha beoltottuk a 65 év fölöttieket, ez körülbelül 2,5 millió (első – a szerk.) oltásnál áll majd elő a nagyhéten vagy az azt követő héten, akkor lehet majd beszélni az iskolák kinyitásáról, de itt is az iskolákban dolgozó embereket be kell oltani" – fogalmazott.

Ahhoz tehát, hogy újra lehessen engedni a jelenléti oktatást, a miniszterelnök kér minden iskolai, óvodai, bölcsődei dolgozót, hogy folyamodjon oltásért.

A beszélgetésből kiderült, az érintettek 102 ezres köréből 20 ezer embert már beoltottak, mert más okból kifolyólag már sorra kerültek, így

82 ezer ember beoltásáról van szó, ez április 10-ig megoldható, "utána van 8-9 napjuk, hogy a vakcina hasson",

így lesz esély az április 19-i újranyitásra, amikor is már 3 millió lesz az oltással rendelkezők száma – ez úgy lehetséges, hogy már vannak napok, mint a csütörtöki is volt, hogy 120-130 ezer ember meg tudta kapni az oltást.

Mindebből az is következik, hogy ha a továbbiakban már nem regisztrál iskolai, óvodai, bölcsődei dolgozó,

az eddig regisztrált 102 ezer ember beoltását követően az érintett intézmények jelenléti működését a kormány újra lehetővé fogja tenni.

Iskolai, óvodai, bölcsődei dolgozók oltási rendje

Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkárnak egyébként ennél részletesebb számai is vannak, 180 ezren dolgoznak összesen a köznevelésben, a Hír TV-nek adott interjújában szögezte le, hogy a köztük lévő 55 százalékos regisztráltságból jön ki a 102 ezer érintett, akik közül 20 ezren már kaptak is oltást.

Az operatív törzs pénteki tájékoztatóján aztán bővebben is elárult a pedagógusok, intézményi dolgozók oltási rendjéről:

  • akik március 24-ig regisztráltak oltásra, azoknak első oltását a nagyhéten beadják, a részletekről sms-t kapnak az érintettek,
  • akik ezt követően regisztráltak vagy csak fognak, a húsvét utáni napokban kapják meg az oltást, a részletekről ők is sms-t kapnak,
  • regisztrációkor azt a lakcímet kell megadni, amelyhez igazodva hívhatják az érintetteket az oltópontra,
  • aki még nem regisztrált, annak hétfő éjfélig meg kell tennie, különben csak a korábbi oltási rend szerint kerülhet sorra, előbb nem.

Maruzsa Zoltán a miniszterelnöknél határozottabban figyelmeztetett arra, hogy az április 19-i iskolanyitási dátum nincs kőbe vésve, amikor úgy fogalmazott a tájékoztatón:

"pontos újranyitási dátumunk nincsen".

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×