eur:
392.57
usd:
365.95
bux:
66529.18
2024. április 26. péntek Ervin
Jakab Zsuzsanna, a WHO európai regionális igazgatója beszédet mond az Egészségügyi Világszervezet (WHO) Európai Regionális Bizottságának 67. ülésén a Budapesti Kongresszusi Központban 2017. szeptember 11-én.
Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Jakab Zsuzsanna: A vakcináció önmagában nem a teljes megoldás

A WHO európai regionális igazgatója figyelmeztetett: a globális nyájimmunitást legkorábban valamikor 2022-ben lehet csak elérni. Az oltási programokat pedig csak a többi járványügyi intézkedéssel együtt lehet tekinteni.

"A gazdag országokat rá kell beszéljük arra, hogy ne halmozzanak fel oltóanyagot. Vannak államok, amelyek a lakosságuk többszörösének elegendő számban kötöttek le vakcinát, aminek semmi értelme nincs" - mondta a 168 Órának Jakab Zsuzsanna, az Egészségügyi Világszervezet főigazgató-helyettese. Hozzátette: közös érdekünk lenne egy tisztességesebb és észerűbb oltási rendre való átállás.

Dr. Tedros, a WHO főigazgatója korábban arra szólította fel a gazdag országokat, hogy a saját magas rizikójú csoportjaik beoltása után vagy adományozzanak a készleteikből a szegényebb országoknak, vagy hagyják legalább, hogy számukra a COVAX lebonyolítói vásároljanak a programban rendelkezésre álló pénzből. Erre két indokot is említett: egyrészt ez morális kötelesség, másrészt pedig közös stratégiai érdek, csak így tudjuk a járványt megállítani.

Ezzel kapcsolatban Jakab Zsuzsanna kifejtette: "Ez bűvös kör:

minél tovább terjed a vírus, annál nehezebb lesz fellépnünk ellene. Az biztos, hogy nem elég csak a fejlett világban oltani és betartani a közegészségügyi, járványügyi intézkedéseket.

A világ minden táján egyszerre kell lépnünk, ezt a járványt csak akkor tudjuk megállítani bárhol, ha mindenütt megállítjuk." A projekt keretében még idén kétmilliárd vakcinát szállítunk ki ezekbe az országokba, ami a lakosság körülbelül a 28 százalékának lesz elég. Csak azt próbálják biztosítani, hogy legalább a magas rizikójú csoportokat, tehát az egészségügyi dolgozókat, időseket és a krónikus betegeket ezekben az országokban is minél előtt beoltsák. A globális nyájimmunitásra legalább 2022-ig várni kell Jakab Zsuzsanna szerint.

Felmerül a kérdés, hogy ha a WHO-főigazgató javaslata szerint a gazdagabb országok "halálozási kockázatot" vállalnak, a teljes átoltottság elérése helyett alacsonyabb szinttel megelégszenek és adnak (vagy hagynak) vakcinát a szegényebbeknek, akkor nem az lesz-e az eredmény, hogy a járvány újabb és újabb hullámokban fel fog bukkanni ezután és nem lehet felszámolni? Erre válaszul Jakab Zsuzsanna kijelentette: a vakcináció önmagában úgysem a teljes megoldás. Azt a többi közegészségügyi, járványügyi intézkedéssel együtt kell alkalmazni, még azokban az országokban is, ahol most erőteljesen folyik az oltási program.

A járványügyi intézkedéscsomagon nem lehet lazítani, mondta, mert valóban azonnal visszajön a betegség. "Elég az olasz helyzetet nézni. Kinyitottak februárban, és már megint súlyos helyzetben vannak. Reményt adhat viszont, hogy amikor világszerte befejeztük a magas rizikójú csoportok oltását, akkor ez csökkenti a halálozások és a súlyos szövődmények számát, fékezi a betegség terjedését is.

Azt a célt tűzhetjük magunk elé, hogy vessünk véget a betegség akut fázisának, és tanuljunk meg együtt élni endémiás, fel-felbukkanó előfordulásával."
Címlapról ajánljuk
Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Tíz év óta először látogatott német államfő Törökországba, miután az elmúlt években a két ország közötti kapcsolatok meglehetősen hűvössé váltak. A látogatás sikere érdekében azonban Frank-Walter Steinmeier még a törökök nemzeti ételét, a Németországban is kedvelt kebabot is bevetette.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 07:49
×
×
×
×