eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
A 2020. november 18-án készült és november 22-én közreadott képen védőruházatot viselő dolgozó lép be a moszkvai Krilatszkoje Jégpalotában kialakított ideiglenes kórházba, amelyet a koronavírussal fertőzött páciensek ápolása céljából hoztak létre.
Nyitókép: MTI/AP/Pavel Golovkin

Az önkormányzati rendelők dolgozóit és a háziorvosokat is bevonhatják a covidos ellátásba - a nap hírei

Nem közelednek az álláspontok a fővárosi önkormányzat és a szakszervezetek között az idei béremelésről. Az Egyesült Államok első számú partnerként tekint az Európai Unióra - közölte Brüsszelben az amerikai külügyminiszter.

A magyar lakosság csaknem 17 százalékát már beoltották a koronavírus ellen - hangsúlyozta az országos tisztifőorvos. Müller Cecília az operatív törzs tájékoztatóján közölte: 1 millió 696 ezer ember megkapta a vakcinát, közülük csaknem félmillió mindkét dózist. Közölte: kiterjesztették az oltási kampányt a BKK, illetve a vasúttársaságok, valamint a paksi atomerőmű és a villamosenergia-ipar kritikus területein dolgozókra. Az irányító megyei intézmények az önkormányzati rendelők dolgozóit, szükség esetén a háziorvosokat is bevonhatják az ellátásba. Már ötszáz egészségügyi szakon tanuló, illetve ilyen végzettségű önkéntes jelentkezett a járvány elleni védekezés segítésére.

Az oltási feladatokról és a háziorvosi ellátás megerősítéséről egyeztetett egészségügyi vezetőkkel az emberi erőforrások minisztere. Kásler Miklós életmentőnek nevezte az időben megkezdett gyógyszeres terápiát a mutációk okozta megbetegedések kezelésében. A tárcavezető azt mondta: a gyógyszeres terápia azonnali alkalmazása az esetek többségében hatékony, és megakadályozhatja a súlyos koronavírus-fertőzés kialakulását. Hozzátette: így csökkenteni lehet a kórházak és az egészségügyi dolgozók megterhelését.

Nem közelednek az álláspontok a fővárosi önkormányzat és a szakszervezetek között az idei béremelésről. Az Egységes Közlekedési Szakszervezet szükség esetén sztrájkra is kész. Kiss Ambrus általános főpolgármester-helyettes az InfoRádióban arról beszélt: a budapesti önkormányzat a koronavírus-járvány okozta válság miatt egyelőre nem tud érdemi béremelési ajánlatot tenni a fővárosi cégek szakszervezeteinek. Naszályi Gábor, az Egységes Közlekedési Szakszervezet elnöke az InfoRádióban arról beszélt: az érdekképviseletek szerint elfogadhatatlan, hogy a főváros finanszírozásával kapcsolatos vita miatt a BKV dolgozói ne kapják meg a nekik járó fizetésemelést.

Új, azonnali intézkedést vezet be a koronavírus elleni módosított oltóanyagok engedélyezésének felgyorsítására az Európai Bizottság. Ezután elegendő lesz kevesebb kiegészítő adatot benyújtani az Európai Gyógyszerügynökséghez az ilyen vakcinák engedélyezéséhez. Emellett a testület szigorította a vakcinák kivitelére vonatkozó ellenőrzési rendszert. A testület úgy döntött, egyértelműbb jogot biztosít arra, hogy engedélyhez lehessen kötni a vakcinák szállítását olyan országokba, ahol már eleve magas a beoltottsági arány.

Az Egyesült Államok első számú partnerként tekint az Európai Unióra - közölte Brüsszelben az amerikai külügyminiszter. Antony Blinken az Európai Bizottság elnökével találkozott. A megbeszélés középpontjában a koronavírus-járvány kezelése állt. Az amerikai diplomácia irányítója hangsúlyozta: európai látogatásának egyik célja, hogy Washington megújítsa szövetségeseivel és partnereivel ápolt kapcsolatait. Ursula von der Leyen kiemelte: az unió közös menetrend kialakítását javasolja Washingtonnal a felek előtt álló kihívások megoldására.

Németországban mégsem rendelnek el teljes zárlatot a húsvéti ünnepek napjaira a koronavírus-járvány miatt. Angela Merkel kancellár azt mondta, hogy sok tisztázatlan jogi és szervezési kérdésnél hibás döntés született korábban, és ezért ő vállalja a felelősséget. A szövetségi kormány és a tartományi kormányok vezetői kedd hajnalban állapodtak meg a teljes lezárásról. Ezt az intézkedést most visszavonták.

Másfél hónap után ismét nőtt a koronavírus-járvány heti halottainak száma világszerte, miközben az újabb fertőzöttek száma is emelkedik. Az Egészségügyi Világszervezet jelentése szerint a heti halálesetszám mintegy három százalékkal körülbelül 60 ezerre nőtt. Csökkenést csak a kelet-ázsiai és csendes-óceáni térségben mértek. A koronavírus-fertőzöttek száma emelkedett Ázsiában, Európában, a Közel-Keleten.

Szlovákiában újabb két miniszter jelentette be lemondását. Ezúttal a liberális Szabadság és Szolidaritásnak két tárcavezetője köszönt le. Egy héten belül már a pozsonyi kabinet 6 tagja távozott a koalícióban kialakult feszültség miatt. A négy kormányzó tömörülés vitába keveredett a járványkezelés módjáról, illetve azzal kapcsolatban, hogy Igor Matovič miniszterelnök két kisebb párt ellenvéleményét figyelmen kívül hagyva döntött arról, hogy Szlovákia vásárol az orosz Szputnyik vakcinából.

Oroszországban jóváhagyta Vlagyimir Putyin elnök újraválaszthatóságát a parlament alsóháza. A duma megszavazta azt a jogszabályt, amelynek értelmében nem választható újra államfővé, aki két ciklus erejéig már betöltötte ezt a tisztséget. A törvény ugyanakkor mentesíti ez alól a hivatalban lévő elnököt. A 68 éves Vlagyimir Putyin immár 21. éve áll Oroszország élén. Azt egyelőre nem tette egyértelművé, hogy indulni kíván-e a 2024-ben esedékes választáson.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×