eur:
395.56
usd:
364.84
bux:
65525.66
2024. március 19. kedd Bánk, József
Nyitókép: Lanszki Zsófia/PTE

Kemenesi Gábor is megszólalt az AstraZeneca-oltás ügyében

Az oltás fontosságára hívja fel a figyelmet a virológus.

Egyre több ország függeszti fel az AstraZeneca koronavírus elleni vakcinájának a használatát elővigyázatosságból. Az utóbbi egy nap során Szlovénia, Spanyolország, Svédország és Lettország csatlakozott a már korábban is népes csoporthoz, ahol addig nem használják a vakcinát, amíg az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) vizsgálata le nem zárul arról, hogy a vakcina mellékhatásaként alakult-e ki trombózis egyes pácienseknél.

A gyógyszergyár vasárnapi közleménye szerint viszont semmiféle tudományos adat nem utal arra, hogy a cég által az új típusú koronavírus ellen kidolgozott oltóanyag növelné a vérrögképződés kockázatát. Azt közölték, hogy az Európai Unióban és az Egyesült Királyságban eddig beadott több mint 17 millió adag oltás gondos biztonsági vizsgálata semmiféle olyan bizonyítékkal nem szolgált, amely arra utalna, hogy a vakcina alkalmazása bármilyen korcsoportban, bármelyik országban, bármelyik nem tagjai között, illetve bármelyik oltóanyag-szállítmány esetében növelné a tüdőembólia, a mélyvénás trombózis (DVT) vagy a normálistól eltérő trombocitaszám kialakulásának kockázatát. A márciusi 8-ig hozzá beérkezett adatok alapján az Európai Unióban és az Egyesült Királyságban 15 mélyvénás trombózis és 22 tüdőembóliás eset fordult elő azok körében, akiket az AstraZeneca/Oxford-vakcinával oltottak be.

Kemenesi Gábor virológus is utóbbi adatra hivatkozva közölte: az eddig rendelkezésre álló adatok alapján nincs eltérés, amely több mint tízmillió oltás után elég nagy számnak minősül.

A szakember hangsúlyozta: a tudomány jelenlegi állása szerint továbbra is az egyetlen kiút a járványból az emberek átimmunizálása a vakcinákkal és így a járvány elcsendesítése, vagyis a kórházak felszabadítása.

„Érkezhet bármilyen hír a jövőben, ezen a tényen nem fog változtatni, láthatjuk, hogy a természetes fertőzés mire képes. Oltassunk, amint tudunk és előtte/utána is vigyázzunk, ne adjuk tovább a fertőzést!” – írta közösségi oldalán.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×