eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Ládiné Szabó Tünde pedagógus távoktatásban tanít a 4. E osztály tanulóinak az egri Eszterházy Károly Egyetem Gyakorló Általános, Közép-, Alapfokú Művészeti Iskola és Pedagógiai Intézetében 2020. március 23-án. A koronavírus-járvány terjedésének megfékezése érdekében országszerte a tanulók nem járnak iskolába, otthon tanulnak digitális tanrend szerint.
Nyitókép: MTI/Komka Péter

Digitális oktatás: „nyugodjon meg mindenki, és gyakoroljunk”

Hétfő óta ismét digitális oktatásra állt át minden magyar oktatási intézmény. A Telenor HiperSuli programjának szakmai vezetője szerint az elmúlt egy év tapasztalatai segítik a hatékony távolléti oktatást. Az InfoRádiónak nyilatkozó egészségfejlesztő szakpszichológus szerint a jelenlegi helyzet a gyerekek és a szülők alkalmazkodóképességét is próbára teszi, de van megoldás.

Koren Balázs matematikatanár, a Telenor HiperSuli programjának szakmai vezetője szerint az egy évvel ezelőtti átállás mindenkit felkészületlenül ért, a mostani távolléti oktatási periódus előtt azonban már rendelkezésre álltak a hatékony távoktatáshoz szükséges tapasztalatok.

Karanténórarendek alakultak, magyarázta a szakember, aki szerint az pedagógusok nem egy videokonferencia keretében ültetik le 45 percre a gyerekeket napi hat–hét órában, amennyiben lehetséges, rövidítenek a tanórákon, a köztes időket pedig kreatív feladatokkal töltik ki, ennek köszönhetően

sokkal inkább egy karantén kompatibilis oktatás tudott kialakulni erre az időszakra.

A digitális tanrend természetesen nem egy ideális oktatási forma, de a jelenlegi helyzetben ez a legjobb megoldás, amivel érdemi tanulás és munka folyhat, tette hozzá Koren Balázs.

Szigeti Réka egészségfejlesztő szakpszichológus szerint le kell vonni a tanulságokat a korábbi, hasonló időszakból. Úgy véli, a tanárok kreatív megoldásokat találtak a diákok online tanítására, néhány fiatal pedig kifejezetten örül annak, hogy otthon, nyugodtabb körülmények között tanulhat, de belőlük lehet a kevesebb.

A szakember meglátása szerint a legtöbb általános iskolában jelenleg arra helyezik a hangsúlyt, amit nagyon üdvözítőnek tart, hogy „jó, először is nyugodjon meg mindenki, majd tekintsük át, hogy hol is tartunk, hogy minek kell előtérben maradnia, és gyakoroljunk”. Vagyis

könnyen megeshet, hogy a gyerekek nem most fognak új tudást elsajátítani,

mert az azért ilyen formán nehezebb átadni, tette hozzá.

A szakember szerint az érdemi, közös idő hiánya mellett problémát okozhat a gyermekek és a szülők hangulatváltozásainak kezelése is. Úgy véli, a járvány miatti bezártság próbára teszi az alkalmazkodóképességet. Szerinte jól megoldás lehet – kis hasi légzéssel –, hogy az ember rövid időre csak befelé figyel. „Először legyünk mi magunk rendben a saját érzéseinkkel, mert csak azután tudunk segítséget nyújtani a gyerekeinknek.”

A szakpszichológus szerint meg kell élni a veszteségeket, el kell gyászolni a meghiúsult terveket, és meg kell találni azokat a tevékenységeket, amelyekkel töltekezni lehet.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×