eur:
395.33
usd:
366.33
bux:
65412.76
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök aláírja a kormányrendeletet a digitális oktatással érintett családokat segítő intézkedésekről a Karmelita kolostorban 2020. november 14-én.
Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Orbán Viktor: én azt nézem, ami harminc év múlva lesz, és azért dolgozom

Oxfordi ösztöndíjasként ismerkedett Norman Stone-nal, aztán Budapestre invitálta, hogy írjon Magyarországról egy könyvet – a kötet magyar kiadása a napokban jelent meg. A brit professzor másképp látja a történelmünket, a miniszterelnök a nézőpontok különbségéről is beszélt egy lapinterjúban.

Oxfordi ösztöndíjas éveiről, az antikommunista előkészületekről beszélt Orbán Viktor a Mandinernek adott interjúban. A miniszterelnök felidézte, hogy pénztelen ösztöndíjas volt Oxfordban, és két pártfogóra számíthatott. Az egyik Sárközi Mátyás volt (az InfoRádió londoni tudósítója – a szerk.), aki minden magyar fiatalon igyekezett segíteni, és interjút is szervezett neki a BBC-ben, amiért kapott néhány fontot. A másik Norman Stone, a nagy tekintélyű professzor. Egyszer ebédelni hívta Oxford legjobb éttermébe, ahol Orbán Viktor szerint az étel legalább olyan fontos volt, mint a szellemes beszélgetés.

Huszonhat évesen Soros-ösztöndíjasként tanulhatott Oxfordban.

"Akkor még támogatták az olyan ígéretesnek tűnő antikommunista, szabadságharcos fiatalokat, mint jómagam" – mondta a miniszterelnök, és hozzátette, az SZDSZ egyik háttérembere, Vásárhelyi Miklós osztotta az ösztöndíjakat, így jutott ki előbb Szájer József, majd Németh Zsolt is.

Liberális politikai filozófiát tanult, a civil társadalom liberális koncepcióját, ami az átmenet szellemi lényege volt. Adam Michnik dolgozott ki egy teóriát, hogyan lehet megdönteni a kommunista rendszereket, és ennek alapján dolgozták ki később a Bibó Szakkollégium, majd a Fidesz megalapításának a tervét is.

"Vért izzadtam Locke és Hegel civil társadalomról szóló filozófiai írásainak angol nyelvű olvasásával, ebbe az időszakba csöppent bele Norman Stone, aki a fantasztikus ebéd mellett vállveregetéssel biztatott: nehéz dolgok ezek, de meglesz majd az értelmük" – emlékezett vissza a kormányfő. A tanárról úgy fogalmazott, hogy

kilógott az angol professzorok világából, "közép-európai típusú barátságba lehetett vele kerülni",

erős szellemi bátorság jellemezte, semmilyen divatos nézet nem befolyásolta, egyedi módon közelített meg mindent, és nyíltan elmondta a véleményét is.

Norman Stone-t Orbán Viktor hívta Magyarországra, amikor véletlenül találkozott vele egy hivatalos látogatáson Ankarában. "Mondtam neki, hogy Budapesten fantasztikus dolgok történnek, óriási lendülettel dolgozunk Közép-Európa sikerén, teljesen más dolgot fogunk felépíteni, mint amilyenhez a nyugat-európai közvélemény hozzászokott. Nagy viták lesznek erről, és fontos lenne, hogy az olyan szellemek, mint ő, eljöjjenek ide. Ha van ideje, írjon egy könyvet Magyarországról, telepedjen le, vegyen részt a vitákban" – idézte fel Orbán Viktor a találkozást, amelynek nyomán Stone valóban eljött, és írt egy könyvet az országról.

Ebben a szerző elragadtatással ír az Osztrák-Magyar Monarchiáról, és másképp értelmezi a magyar történelem elmúlt évszázadait. Orbán Viktor szerint kívülről nézve nagy teljesítménynek látszik, hogy a monarchia egyben tudta tartani a Kárpát-medence népeit, de ma a helyzet ennél szerinte nehezebb. "Nyolc ország van, ha Burgenlandot is ide számítjuk, amelynek együtt kell megszerveznie a vitathatatlanul létező Kárpát-medencei természetes földrajzi, kulturális és gazdasági térséget. Ő mindig azt mondta: innen nézzetek magatokra.

Mi azonban Szent István és Mátyás király felől nézünk, ami másik történelmi perspektíva.

Ők azt látják, ami van, én pedig azt nézem, ami harminc év múlva lesz, és azért dolgozom" – mondta a miniszterelnök.

Norman Stone most megjelent kötete: Magyarország – Rövid történelmi vázlat (Pallas Athéné Könyvkiadó – a Polgári Magyarországért Alapítvány támogatásával)

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×