INFORÁDIÓ
2021. szeptember 25. szombat
Eufrozina, Kende

eger

vár

várfal

mirkóczki ádám

Látogatók az egri várban az emlékhelyek napján, 2020. augusztus 29-én. A Nemzeti Örökség Intézete (NÖRI) által ötödik éve életre hívott emléknapot, amelyet hagyományosan május második szombatján szokták megtartani, idén a koronavírus-járvány miatt augusztus 29-ére, a mohácsi csata évfordulójára helyezték át. A háttérben a felújítás alatt álló bazilika látható.

Bíróságra viszi Eger a várfalomlás ügyét

A kormány megítélt 600 millió forintot a vár felújítására, így amíg kiperli a város a felelőstől a kár összegét, van mihez nyúlni. Akár már nyárra eltűnhet a hiba.

Nyár végére, őszre szeretné rendben látni az egri vár múlt héten leomlott 20 méteres támfalát Mirkóczki Ádám, a város polgármestere, aki az InfoRádiónak elmondta: korábban több jelzést is kaptak arról, hogy a támfallal probléma lehet.

"A közvetlen oka az omlásnak szinte bizonyos, hogy a lehullt csapadék és az azt követő fagyás, de

azt lehetett tudni és lehetett rá készülni, hogy csapadék esik, ha mínusz van, akkor megfagy és tágul.

Egyértelmű következtetés tehát, hogy emberi mulasztás történt" - fogalmazott a városvezető.

Hogy konkrétan tervezői, statikai, kivitelezői, műemlékvédelmi hiba történt, azt jogi úton, szakértők bevonásával fogják eldönteni,

"derüljön ki a felelős, felelősök kiléte, a károkat fizessék ki az okozók"

- tette hozzá Mirkóczki Ádám.

Kizártnak tartja a "vis maiort", ugyanis az általa ismert dokumentumokból egyértelmű, hogy a várható problémákat egyes szakemberek már előre jelezték.

Hogyan tovább? A további omlásveszélyt, további károk keletkezését az önkormányzat saját költségből fogja megakadályozni.

A problematikus falszakaszon kívüli egyéb helyek veszélyességéről a polgármesternek nincs tudomása.

A helyzetben némi kapaszkodót jelent, hogy a kormány tavaly 600 millió forint, "nem pántlikázott" támogatásról döntött az egri vár esetében, ezt a város a vár javításával kapcsolatos bármilyen munkára felhasználhatja, adott esetben a Szép-bástya is megújulhat ebből.

Az állagmegóvó munkát egyébként azonnal megkezdik, a bástya felújítása tavasszal megkezdődhet, néhány hónapot vehet igénybe, hogy nyáron vagy legkésőbb ősszel újra látogatható legyen.

Nyitókép: MTI/Komka Péter

Kapcsolódó hang

Egri váromlás - Mirkóczki Ádám
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018