INFORÁDIÓ
2021. szeptember 18. szombat
Diána

eger

vár

mirkóczki ádám

Látogatók az egri várban az emlékhelyek napján, 2020. augusztus 29-én. A Nemzeti Örökség Intézete (NÖRI) által ötödik éve életre hívott emléknapot, amelyet hagyományosan május második szombatján szokták megtartani, idén a koronavírus-járvány miatt augusztus 29-ére, a mohácsi csata évfordulójára helyezték át. A háttérben a felújítás alatt álló bazilika látható.

Emberi mulasztás idézte elő az egri váromlást

Infostart / MTI

A munkák költségét megelőlegezi a város.

A várban múlt szerdán leomlott támfalszakasz ügyét jogi útra terelve megkeresi a felelősöket és az adófizetők helyett velük térítteti meg a költségeket, ezért nem is igényel állami vis maior támogatást Eger önkormányzata - mondta a város polgármestere.

Mirkóczki Ádám (Egységben a Városért Egyesület) kiemelte: az eddigi vizsgálatok alapján annyi már biztosan kijelenthető, hogy

nem természeti csapás, hanem emberi mulasztás idézte elő az omlást, ezért határoztak így.

Hozzátette, a további károk megelőzéséhez szükséges munkák költségét rendkívül szűkös pénzügyi mozgástere ellenére is megelőlegezi a város, ám azt és a helyreállítás költségeit végül a felelősöknek kell kifizetniük.

"Ezzel a politikai döntéssel a nehezebb utat választjuk ugyan, ám szeretnénk precedenst teremteni és példát mutatni a közpénzek felelős felhasználására" - jelentette ki.

Megjegyezte: mindez azért is fontos mert a Modern városok program részeként a várban hamarosan legalább 3,5 milliárd forint összértékben kezdődnek jelentős fejlesztések, és fontos, hogy a jövőben sem ezek, sem más egri beruházások ne jussanak hasonló sorsra.

Szólt arról is, hogy "erős presszióval" próbálták arra ösztönözni, az állami vis maior alapból igényelt forrással oldja meg ezt a helyzetet, ám az egri városvezetés bírósági eljárás keretében szeretné tisztázni a káreset okait és megtalálni annak felelőseit.

A felelősöket el kell számoltatni, a hibákat fel kell tárni, a költségeket pedig a felelősökkel kell megfizettetni

- hangsúlyozta, megjegyezve: ez minden egri és a helyi önkormányzat közös érdeke.

Mirkóczki Ádám közölte, a helyhatóság és a kivitelezésben részt vevők hosszú ideje jelezték, hogy nincs megfelelő állapotban a 2016-ban elkészült és átadott Szép-bástya. A beruházás 5 éves garanciális ideje az omlás előtt mintegy két héttel járt le - fűzte hozzá.

Kitért arra, hogy biztosítás van az épületen, a káreseményt a biztosítónak jelentették. Kedden kért árajánlatot az önkormányzat az omlás által érintett rész állagmegóvására és a további károk megelőzéséhez szükséges munkákra, amelyek összege várhatóan több tízmillió forintra rúg majd, míg a teljes és végleges helyreállítás költségét több száz millió forintra becsülik - tette hozzá a polgármester.

Az egri vár Szép-bástyájának mintegy 20 méter hosszú támfalszakasza február 17-én kora délelőtt omlott le. Nem sérült meg senki. A helyszíni vizsgálatokat végző szakemberek véleménye szerint az omlás közvetlen előidézője a sok csapadék és a fagy volt.

Az MTI kérdésére válaszolva a polgármester közölte, hogy hétfőn egy korábban részben lebontott, romos épület is leomlott Egerben, a Frank Tivadar utcában. Sérülés itt sem történt. Hozzátette, az ingatlan további sorsa a romeltakarítás után még bizonytalan, mivel azt a közelben, ugyancsak a Modern városok program finanszírozásában felépülő nemzeti úszó- és vízilabdaközpont eredeti tervek szerinti megvalósításához sajátította ki a város, ám a fejlesztés végleges műszaki tartalmát még nem ismerik.

Nyitókép: Látogatók az egri várban az emlékhelyek napján, 2020. augusztus 29-én. MTI/Komka Péter
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018