eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Gémesi György, az Új Kezdet elnöke az ellenzéki tárgyalásokról tartott sajtótájékoztatón a Képviselői Irodaház előtt 2018. március 20-án.
Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

Sorban állnak a polgármesterek Gulyás Gergely dolgozószobája előtt

Karácsony Gergely szerint Budapest mára nettó befizetővé vált; Gémesi György a miniszterrel való találkozója előtt A- és B-tervről beszélt; Szita Károly (MJVSZ) azt hangsúlyozta, vannak kéréseik, de dolgoznak is.

Kártérítést követelnek az önkormányzatok a koronavírus-járvány miatt szükségessé vált korlátozások következtében kiesett bevételeikért - több platformon is.

Karácsony Gergely - Budapest főpolgármestere, a Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) társelnöke - az InfoRádióban arra hívta fel a figyelmet, hogy az önkormányzatok az iparűzési adóból származó bevételeik egy részét szolidaritási hozzájárulás címén befizetik a központi költségvetésbe, ez az összeg az idei évben 10-ről 36 milliárd forintra nőtt, egy olyan évben, amikor minden bevétel drámai mértékben csökkent az önkormányzatnál, még az iparűzési adó bevételei is.

"Nem arról van szó, hogy a fővárosnak ne lenne kötelessége hozzájárulni a magyar gazdaság fejlődéséhez,

az viszont legyen mindenki számára világos, hogy a szolidaritási hozzájárulás emelése után nettó befizetője a magyar költségvetésnek" - hangsúlyozta.

Kilátásba helyezte, hogy ebben a helyzetben finanszírozhatatlanná válhatnak közszolgáltatások, és követelte a kormánytól, gondolja át, miként használja fel azokat az EU-s forrásokat, amelyek hamarosan elérhetővé válnak az ország számára; érdemi szakmai pályázatot szorgalmaz erről.

Gémesi György, a MÖSZ elnöke a szövetség keddi ülésén megfogalmazottakhoz szintén kapcsolódva az InfoRádióban azt mondta, a pénzt a kormány nem is az önkormányzatoktól vette el, hanem a településeken élő lakóktól.

Rávilágított, a kormány több csoportra osztotta azt a 70 települést, amelynek vezetőivel egyeztetni kíván, ezen csoportok egyike a Gödöllőt is felvonultató agglomerációs településcsoport.

Gödöllő polgármestere valamennyi település vezetője nevében úgy gondolja,

teljes kompenzációra tartanak igényt, de van "B-terv",

hisz abból a pénzből kell kijönni, ami rendelkezésre áll. Az agglomerációs települések vezetői szerdán találkoznak Gulyás Gergely kancelláriaminiszterrel.

Szita Károly, a kormány képviselőivel pénteken találkozó Megyei Jogú Városok Szövetsége elnökeként úgy látja, noha a helyzet - és ezt egy levélben a minap megírták - nem túl rózsás, nem fognak csődközeli helyzetbe kerülni az önkormányzatok, ehhez viszont a polgármestereknek akár "két ujjukat is harapni kell", amikor a vírus ellen zajlik a küzdelem.

A levélben korábban írtakra utalva jelezte,

az önkormányzatok például nagy kiadást jelentő sportlétesítményeket adnának állami üzemeltetésbe,

illetve a gyermekek étkeztetésére, a háziorvosi ügyeletek fenntartására is több pénz kell, esetleg feladatátvállalás az állam részéről.

Ha nem kapnak plusz pénzt vagy nem lép a kormány, a megyei jogú városok akkor is ellátják feladatukat, mert el kell - tette világossá Kaposvár polgármestere.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×