eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (b) a Megyei Jogú Városok Szövetségének (MJVSZ) vezetőségével tárgyal a gazdasági akcióterv új elemeinek előkészítését célzó konzultációsorozat keretében Budapesten, a Karmelita kolostorban 2020. december 19-én. A megbeszélésen Szita Károly, az MJVSZ elnöke, Kaposvár polgármestere (j2), Péterffy Attila társelnök, Pécs polgármestere (j3), Szalay Ferenc ügyvezető alelnök, Szolnok polgármestere (j4), Kósa Lajos tiszteletbeli elnök (j), valamint a kormány részéről Gulyás Gergely, a Miniszterelnöksé(get (b2) és Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter vett részt. A tanácskozáson a koronavírus-járvány gazdasági hatásairól és a válságkezelés lehetőségeiről, eszközeiről volt szó.MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
Nyitókép: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Levelet küldtek a megyei jogú városok a kormánynak

Kormánypárti és ellenzéki polgármesterek is aláírták a segítséget kérő levelet.

Levélet intéztek a kormányhoz, illetve Gulyás Gergely kancelláriaminiszterhez a megyei jogú városok, amelyek közül 12 kormánypárti vezetésű – a január 29-ei keltezésű levél pedig a Népszava birtokába jutott. A városvezetők a válság miatti elvonások miatt kérnek segítséget a kormányzattól.

Az igényelt kormányzati intézkedések:

  • az iparűzési adó bevételének kiesése (30 milliárd forint), ezt kellene kompenzálni
  • likviditási, beruházási hitel önálló felvételi lehetősége (ezt 2012 óta nem engedi a kormány)
  • szabadulási lehetőség a városi sportlétesítményektől, háziorvosi ügyeletek működtetésétől
  • helyi tömegközlekedés megtámogatása
  • emelt összegű normatív és működési támogatások intézményekre.

A levelet Szita Károly, Kaposvár fideszes polgármestere és pécsi ellenzéki kollégája, Péterffy Attila, az MJVSZ társelnöke írta alá. Utóbbi a lapnak megerősítette, hogy a levelet konszenzus övezte a szövetségben.

Gulyás Gergely és a városok vezetőinek találkozóira a jövő héten kerülhet sor.

A helyzetre egyébként a Miniszterelnökségi Sajtóiroda már reagált is, írván, "a koronavírus-járvány mintegy 2000 milliárd forinttal csökkentette az állam bevételeit, a közös teherviselésből a kormánynak és az önkormányzatoknak is részt kell vállalni, hogy a lehető legnagyobb mértékben megkímélhessük az embereket és megvédhessük kis- és közepes vállalkozások munkahelyeit a járvány negatív következményeitől".

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Különleges kéktúrás kiállítása nyílt Burger Barnának

Különleges kéktúrás kiállítása nyílt Burger Barnának

Október 31-ig tekinthető meg a Magyar Természettudományi Múzeumban a Kékvándor című kiállítás, amely a 2017-ben elhunyt Burger Barna fotográfus kéktúrás fotóit mutatja be. A tárlat kurátora, Csizek Gabriella az InfoRádióban elmondta: összesen tizenkét tájegységen keresztül ismerhetjük meg az Országos Kéktúra teljes útvonalát, miközben a fotóművész egyedi látásmódjának köszönhetően a ráismerés szépségével tárulnak elénk gyöngyőrű tájak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×