eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Egy nővér injekciót ad be a gyermek-aneszteziológiai és intenzív osztályon a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórház Velkey László Gyermekegészségügyi Központjában 2016. október 13-án. Az 1976-ban létrejött intézmény október 14-én ünnepli fennállásának negyvenedik évfordulóját.
Nyitókép: MTI Fotó: Vajda János

Nem akármit tűz a zászlajára a Bethesda

Az a cél, hogy egy egységesebb magyar gyermekegészségügy épüljön nemzetpolitikai szinten – mondta az Inforádiónak Velkey György, a Bethesda Gyermekkórház főigazgatója.

A Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága „a 2021 a nemzeti újrakezdés éve” keretében tematikus hónapokat tart. Ennek részeként februárban a gyermekegészség kerül a középpontba, együttműködve a Bethesda Gyermekkórházzal, a Magyar Gyerekorvosok Társaságával és a Magyar Védőnők Egyesületével.

Az első online konferencián a táplálkozás, a másodikon a gyermekneurológia volt a téma – ismertette az InfoRádiónak Velkey György, hozzátéve, hogy igyekeztek a gyakorlati szemléletről beszélni és ebben konzultálni a határon túli kollégákkal. Körbejárva például a csecsemők táplálkozási kérdéskörét, mind pszichológiai, mind élettani aspektusaikat illetően. Téma volt továbbá a gyerekideggyógyászat, az epilepsziától a fejfájásokon keresztül a különböző genetikai és egyéb zavarokkal bezáróan, megvitatva azokat a cselekvési lehetőségeket, amelyek a szakmában kínálkoznak.

Velkey György a következő hetek további két alkalmával kapcsolatban megjegyezte: az egyik kicsit speciálisabb: a hit és a gyógyítás kapcsolatát boncolgatja majd, míg az utolsó egy gyerkpszichológiai–pszichiátriai konzultáció lesz.

A Bethesda Gyermekkórház főigazgatója arról is beszélt, hogy

az egész határon túli magyar társadalmat is érinti ez a mostani programsorozat,

a magyar közösségek megtartásában ugyanis kulcsfontosságú, hogy magas színvonalú, magyar nyelven elérhető egészségügyi ellátás működjön a határainkon túl is. Miközben a Magyarországi Református Egyház gyermekkórházának, de a Magyar Gyermekorvosok Társaságának is a sok éves tapasztalata, hogy számtalan anyanyelvi szakmai kérdéssel kapcsolatban semmilyen, vagy nagyon kevés támogatást kapnak a határon túli kollégák, valamint a családok is – tette hozzá Velkey György, aki emiatt még inkább lényegesnek tartja a kapcsolatépítést, hogy

egy egységesebb magyar gyermekegészségügy épüljön nemzetpolitikai szinten, határon belül és kívül.

A Covid-világjárvány elszigeteltté teszi a szakembereket is, ezért is fontos, hogy a határon túli kapcsolatok az online térben is folytatódjanak.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×