eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Jövő héten dönthetnek a veszélyhelyzet meghosszabbításáról - a nap hírei

A vészhelyzet meghosszabbítását kérte a parlamentben a kormányfő, a döntést már a jövő héten meghozhatja az Országgyűlés. Kedden érkezik az első kínai oltóanyag-szállítmány Magyarországra. A határátkelés rugalmasabbá tételét kéri Ausztriától Magyarország, közben a német határ tiroli és csehországi szakaszán káosz alakult. A nap legfontosabb hírei február 15-én.

A járványhelyzet kezelése miatt kérte a vészhelyzet 90 napos meghosszabbítását a parlamentben a kormányfő. Az Országgyűlés már a jövő héten szavazhat az ügyben, miután a képviselők ma kétharmados többséggel megszavazták az előterjesztés sürgős tárgyalását. Orbán Viktor napirend előtti felszólalásában kiemelte: a járványadatok újra növekedést mutatnak, részben az egyre jobban terjedő vírus-mutációk miatt. Úgy vélte: május végéig 3,5 millió emberrel többet tud beoltani Magyarország a koronavírus ellen, mintha csak nyugati vakcinára támaszkodott volna. A kormányfő ismét a tömeges oltásoktól tette függő a járványügyi korlátozások enyhítését. Újra szólt a gazdasági akcióterv elindításáról is.

Érzéketlennek minősítették a kormány válságkezelését az ellenzéki pártok a parlamentben.Az MSZP a felhatalmazási törvény nem megfelelő használatát és az elhibázott gazdaságpolitikát emelte ki. A DK az óriási bizonytalanságra, egyes szektorok drámai kitettségére hívta fel a figyelmet. A Jobbik szerint biztosítani kell a szabad vakcina választás lehetőségét, segíteni az arra rászoruló ágazatokat. Az LMP az egészségügy, a munkavállalók az idősek, a rászorulók és az önkormányzatok támogatását hiányolta. A Párbeszéd a rossz munkaerőpiaci helyzetet, a tb ellátás megváltoztatását és a magas államadósági szintet kifogásolta.

Kedden érkezik az első kínai oltóanyag-szállítmány, a Sinopharm vakcinájából 550 ezer adagot vár a Nemzeti Népegészségügyi Központ. Emellett Szputnyik és Pfizer vakcinából is jön utánpótlás - közölte az országos tisztifőorvos. Müller Cecília az operatív törzs tájékoztatóján megerősítette, hogy a kínai vakcinán a Népegészségügyi Központ megkezdi az úgynevezett felszabadító vizsgálatot, ezután tudják az orvosok rendelkezésére bocsátani a vakcinát. Emellett a főváros után már vidéken is elérhetővé válik a Szputnyik oltóanyaga. Maximális kapacitással közel 1 millió ember beoltása válhat lehetővé 1 hét alatt.

Az osztrák szigorítás után a határátkelés gyorsabbá és rugalmasabbá tételét kéri Ausztriától Magyarország - közölte a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter a határmenti választókerületek országgyűlési képviselőivel tartott egyeztetése után elmondta: a múlt hét közepén bevezetett szigorítás az Ausztriába járó ingázóknak is komoly nehézségeket okozott. Hozzátette: egyeztetni fog a határvédelemért felelős belügyminiszterrel, hogy egy-két határátkelőhelyen a magyar ingázók munkába járási és hazatérési időpontjaihoz igazítsák a nyitvatartási időket.

A német hatóságok minden második embert visszafordítottak a Csehországgal és az ausztriai Tirollal közös határszakaszon a koronavírus-járvány miatt elrendelt új beutazási korlátozásokra hivatkozva. A hivatalos adatok szerint ez körülbelül 5 ezer utazót érintett. A korlátozások komoly közlekedési fennakadásokhoz vezettek, és sok Németországban dolgozó külföldi munkáját ellehetetlenítették. A Németországban dolgozó külföldiek közül csak az úgynevezett rendszerszintű fontosságú munkakörben dolgozókat engedik be.

Továbbra is zárva maradnak Ausztriában az éttermek, hotelek, színházak és mozik. A korlátozások további enyhítése valószínűleg csak húsvét körül várható. Ezt azután jelentette be Sebastian Kurz osztrák kancellár, hogy a szakértőkkel, az ellenzékkel és a tartományfőnökökkel egyeztetett. A kormány a koronavírus brit és dél-afrikai mutációjának gyorsabb terjedésétől tart.

Óvatos üteműnek, de egyben visszafordíthatatlannak nevezte a gazdaság megnyitását Boris Johnson brit kormányfő. Nagy-Britanniában öthavi mélypontra csökkent az újonnan kiszűrt koronavírus-fertőzések száma. Az egészségügyi minisztérium adatai szerint egy nap alaptt 10 ezer alatti volt új fertőzöttek száma, míg az év elején még szinte minden nap messze meghaladta a 60 ezret.

Elrendelte az orosz vakcinák új vírusváltozatokkal szembeni hatékonyságának ellenőrzését Vlagyimir Putyin államfő. A felülvizsgálatnak ki kell terjednie arra is, hogy az oltóanyagokkal kapcsolatban szükség-e van-e további kutatásokra. Az erről szóló jelentést az elnök számára március 15-ig kell elkészíteni. Oroszországban eddig két vakcinát jegyeztek be,.

Engedélyezte a brit-svéd AstraZeneca koronavírus elleni oltóanyaga sürgősségi felhasználását a WHO. A szervezet ezzel tovább bővítette a viszonylag olcsó vakcinákhoz való hozzájutást a fejlődő országokban. Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a WHO főigazgatója ugyanakkor a termelés bővítését sürgette. Az Egészségügyi Világszervezet célja, hogy 2021 végére a világ lakosságának 20 százalékát beoltsák koronavírus elleni vakcinával.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×