eur:
392.85
usd:
366.36
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin
Orbán Viktor miniszterelnök napirend előtt szólal fel a Gazdaság újraindításáról címmel az Országgyűlés idei első ülésén 2021. február 15-én. Hátul Kövér László házelnök.
Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Orbán Viktor: hét kérdés lesz a nemzeti konzultációban

A rendkívüli helyzethez szükséges jogrend fenntartásához kért felhatalmazást a miniszterelnök a magyar Országgyűlés tavaszi ülésszakának nyitányán. A kormányfő szerint reális esély van arra, hogy április elejére a kétmillió főt meghaladja a beoltottak száma.

A hétfőn induló új parlamenti ülésszak nyitányán szót kért Orbán Viktor miniszterelnök. Két hónapról készült értékelést adni, akkor volt utoljára parlamenti ülés.

"Nagy a kísértés, hogy egy elhúzódó járvány idején a képviselők járványügyi szakembernek tartsák magukat. A döntés felelősségét nem kívánjuk áthárítani, de mindig törekedni fogunk arra, hogy a járványügyi szakemberek véleménye a legnagyobb súllyal essen a latba" – mondta a kormányfő.

Felidézte, novemberben sor került a zárásra, az azóta folytatott járványügyi válságkezelését következetesnek nevezte.

"Akik más utat jártak, és a védelmi intézkedések folyamatos változtatásában hittek, azoknál hatalmas erővel tört elő a harmadik hullám"

– ecsetelte.

Ezt követően kérte az Országgyűlést, hogy a rendkívüli helyzethez szükséges jogrend fenntartásához adjon felhatalmazást.

"Ma az a legfontosabb feladat, hogy megpróbáljunk minél több vakcinát, nem majd, ahogy Brüsszelből ígérik, hanem minél hamarabb" – folytatta. Ezért vásárolt a kormány Oroszországtól és Kínától is koronavírus-védőoltást milliószám, ez "a tömeges oltás megkezdésének kulcsa".

Orbán Viktor szerint

reális esély van arra, hogy április elejére a 2 millió főt meghaladja a beoltottak száma,

így "minden veszélyeztetett korosztályhoz tartozó addig megkaphatja a védőoltást".

Kérte, hogy ne a vakcina területén bizonygassa az ellenzék az Amerika vagy Brüsszel iránti elkötelezettséget.

A nemzeti konzultációval kapcsolatban elmondta, a kormány igyekszik az emberek támogatását megszerezni és fenntartani. Hét kérdés lesz a konzultációban, ezzel párhuzamosan pedig még mindig lehet regisztrálni a Vakcinainfo.gov.hu portálon az oltásra.

Gazdasági újraindítás

Ezután tért rá a gazdasági válságkezelés részleteire, erről itt olvashat részletesebben.

  • Lakásfelújítási támogatás (6 milliós hitel, ebből legfeljebb 3 millió forint támogatás)
  • 13. havi nyugdíj visszaépítése 4 fázisban
  • újlakás-áfa: 5 százalék, cél, hogy évente 40 ezer lakást építsen a magyar építőipar
  • 25 év alattiak szja-mentessége
  • új hitelkonstrukció jön: 10 évre 10 millió forintig 0 százalékos hitelt nyújtunk az újranyitó mikrovállalkozásoknak, akiknek nincs meg a kezdő összeg, 3 éves moratóriummal
  • 1500-2000 milliárd forintos felsőoktatási átalakítási csomag, az átalakulni vágyó egyetemek április 1-jéig kapnak felkészülési időt
  • zöldkörforgásos átállás, digitalizáció
  • agrár- és vidékfejlesztési stratégia 8-10 évre

Úgy látja, az intézkedések eredményesnek bizonyultak, ezt mutatja, hogy ugyanannyian dolgoznak, mint a járvány kitörése előtt, a munkanélküliségi adatot tekintve Magyarországé a harmadik legjobb adat az Európai Unióban. A kormány továbbra is beruházásokban és munkahelyteremtésben gondolkodik, segély helyett.

Bejelentette, amint lesz elég vakcina, várható majd nyitás is.

Három nagy ügyön fog most dolgozni a kormány:

  1. végigviszi a tömeges oltási programot
  2. óvatosan kivezeti a korlátozásokat
  3. újraindítja a gazdaságot.

A miniszterelnök kifejtette, Magyarország egy erős ország, ezért álltuk a jól a sarat a vírus idején, meg tudtuk nyerni a csatákat is Brüsszelben. "Remélem, hogy az akcióterv minden pontját meg tudjuk valósítani, és Magyarország erősebb lesz a járvány után, mint előtte volt" – zárta szavait a miniszterelnök.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×