eur:
392.63
usd:
367.48
bux:
67125.11
2024. április 26. péntek Ervin

Lezárult az orosz vakcina vizsgálata, így mostantól ez az oltóanyag is használható Magyarországon - napinfó

A pénzügyminiszter szerint a legsérülékenyebb kisvállalkozásoknak segít a 10 millió forintos gyorskölcsön. Ausztria megszigorítja az ellenőrzést a határokon.

Engedélyt kapott az orosz vakcina a magyarországi használatra, miután a Nemzeti Népegészségügyi Központ befejezte a szükséges vizsgálatokat - közölte az emberi erőforrások minisztere. Kásler Miklós Facebookon közzétett videójában elmondta: a Pfizer/BioNTech, a Moderna, és az AstraZeneca koronavírus elleni vakcinája után a Szputnyik vakcina is engedélyt kapott. A népegészségügyi központ megállapította, hogy az oltóanyag gyógyszerminőségi szempontból megfelelő, a készítmény biztonságosan és hatékonyan alkalmazható, így mostantól 4 vakcina áll az ország rendelkezésére.

Egy nap alatt újabb 1370 embernél mutatták ki a koronavírus fertőzést. 64 többségében idős, krónikus beteg halt meg a szövődményekben. 3578 embert ápolnak kórházban, közülük 291-en vannak lélegeztetőgépen. Az aktív fertőzöttek száma 83 és fél ezer körülire csökkent. Az ország több pontján folytatódik a regisztrált idősek oltása. Vasárnap estig 40 ezren kapják meg a koronavírus elleni vakcinát.

A kiegyensúlyozott magyar járványügyi adatok ellenére sem szabad hátradőlni, most van itt az ideje az oltakozásnak - hangsúlyozta az országos tisztifőorvos. Müller Cecília a közmédiának fontosnak nevezte, hogy minél többen és minél gyorsabban oltassák be magukat. Az orosz vakcina engedélyével összefüggésben elmondta: Magyarország a Szputnyikból egymillió ember beoltásához elegendő vakcinát vár és további 2,5 millió ember oltásához szükséges szert Kínából.

A gazdaság újranyitási akciótervében szereplő 10 millió forintos kamatmentes gyorskölcsön a legsérülékenyebb kisvállalkozásoknak segít - erősítette meg a pénzügyminiszter. Varga Mihály a Kossuth rádióban megismételte: a 100 milliárd forintos hitelkeretű program 3 év türelmi időt hagy a törlesztés megkezdésére, a kabinet ezzel is időt hagy a szektor talpra állításához.

Február 22-ig alkalmazhatók a távmunka veszélyhelyzeti szabályai - emelte ki közleményében az innovációs tárca. A koronavírus-járvány első hullámának tapasztalatai szerint a távmunka sok területen bevált, egyaránt előnyös a vállalkozások és a foglalkoztatottak számára.

Hétfőtől fokozottan ellenőrzi a nehéz tehergépkocsikat és az autóbuszokat a rendőrség a közutakon. A február 8-a és 14-e közötti akciójában elsősorban a vezetési és pihenőidővel, valamint a veszélyes áruk szállításával összefüggő szabályok betartását vizsgálják.

Ausztria megszigorítja az ellenőrzést a határokon. A belügyminisztérium közölte, hogy a többi ország tárcavezetőjével, így a magyarral is tárgyalni fognak. Az osztrák kormány hozzátette, hogy a világjárvány idején meg kellene akadályozni a nem létfontosságú utazásokat.

Címlapról ajánljuk
Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

A pénzügyi szektor sokkal jobban fel van készülve a különféle kibertámadásokra, mint az egészségügyi szolgáltatók – mondta az InfoRádióban Palicz Tamás egészségügyi kiberbiztonsági szakértő. Arról is beszélt, hogy az utóbbi időben előfordult, hogy bizonyos támadások után teljesen újra kellett szervezni egy-egy kórház vagy egyes estekben egy teljes régió működését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

A Politico értesülései szerint az Egyesült Államok pénteken egy 6 milliárd dolláros fegyvercsomagot jelenthet be Ukrajnának a nemrég elfogadott 60,8 milliárd dolláros keretből. A csomag tartalmaz majd Patriot légvédelmi rakétákat, tüzérségi lőszert, drónokat, drón elleni fegyvereket, illetve levegő-levegő rakétákat vadászgépekhez. Az AP két amerikai forrásra hivatkozva arról ír, hogy az ukránok hátrébb vonták a frontvonalról az amerikai Abrams tankokat, mivel az orosz drónok könnyen észreveszik és megtámadják őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×