INFORÁDIÓ
2021. szeptember 18. szombat
Diána

távmunka

itm

hosszabbítás

koronavírus

járvány

Meghosszabbították a távmunkára vonatkozó új szabályok érvényességét

Meghosszabbították a távmunkára vonatkozó új szabályok érvényességét

Infostart

Az ITM intézkedett az új dátumról.

A járványügyi intézkedések feloldásának ismert, két lépcsős várható ideje március 1. és nagyszombat lehet, ahogy azt Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón bejelentette.

A távmunkás szabályokra vonatkozó enyhítés azonban nem tart ki eddig.

„A kormány a biztonságosabb munkavégzés és a munkahelyi egészségügyi kockázatok csökkentése érdekében meghosszabbítja a távmunka szabályainak veszélyhelyzeti alkalmazását is” – jelentette be Bodó Sándor. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára közölte, a munkáltatók és a munkavállalók így 2021. február 22-ig a munka törvénykönyvétől eltérően állapodhatnak meg a távmunkáról.

Az eltérést engedélyező lehetőség számos könnyítésre teremt lehetőséget, így a munkavégzés helye szabadon választható, a távmunka akár részlegesen, a munkanapok egy részében is megvalósulhat.

A munkáltató távmunkavégzés esetén költségtérítést fizethet, havonta legfeljebb a mindenkori minimálbér összegének 10 százalékával – 2021-ben tehát 16.740 forinttal –járulhat hozzá a munkavállaló kiadásaihoz. A munkáltató köteles tájékoztatni a munkavállalót a munkavégzéshez szükséges, egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkakörülmények szabályairól, a munkavállalónak pedig ezek teljesülésére figyelemmel kell megválasztania a munkavégzés helyét.

Az ITM adatai szerint a távmunkában dolgozók tavaly nyár végén, ősz elején még 250 ezer körül mozgó száma részben a támogató szabályozásnak köszönhetően 2020 decemberére 400 ezer fölé nőtt.

Nyitókép: pixabay
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018