eur:
394.42
usd:
370.32
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
A 2020. november 18-án készült és november 22-én közreadott képen védőruházatot viselő dolgozó lép be a moszkvai Krilatszkoje Jégpalotában kialakított ideiglenes kórházba, amelyet a koronavírussal fertőzött páciensek ápolása céljából hoztak létre.
Nyitókép: MTI/AP/Pavel Golovkin

Magyar koronavírus-adatok: kicsit romlik a helyzet

Ismét csökkent az aktív fertőzöttek száma, de a tendenciák romló helyzetet mutatnak. A gyógyultak száma egyre közelebb a háromszázezerhez. Itthon is 60 év alattiakat oltanak az AstraZeneca oltásával.

A hivatalos tájékoztató oldal adatai szerint 1370 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (Covid-19), és elhunyt 64 többségében idős, krónikus beteg

A hazánkban a járvány kezdete óta beazonosított fertőzöttek száma vasárnapra 376 495 főre nőtt, az elhunytaké 13 090 főre emelkedett. A gyógyultak száma 279 763 fő.

Az aktív fertőzöttek száma ismét csökkent, jelenleg 83 642 fő.

Kórházban 3578 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 291-en vannak lélegeztetőgépen.

A napi új regisztrált fertőzöttek száma és a hétnapos mozgóátlag (Forrás: Worldometers)
A napi új regisztrált fertőzöttek száma és a hétnapos mozgóátlag (Forrás: Worldometers)
A napi új elhunytak száma és a hétnapos mozgóátlag (Forrás: Worldometers)
A napi új elhunytak száma és a hétnapos mozgóátlag (Forrás: Worldometers)

A környező országokban egyre nagyobb esetszámnál van jelen a brit vírusvariáns, amely gyorsabban terjed, könnyebben fertőz. Romániában a jelek szerint hamarosan a szuperfertőző brit mutáns lesz a domináns: Romániában egy szúrópróbaszerű vizsgálatban a minták több mint negyedében már ezt a vírusvariánst mutatták ki. A veszélyesebb brit mutáció szlovákiai jelenléte miatt az eddigi 10 napos karantént 14 napra hosszabbítják.

A brit mutáció Magyarországon is jelen van már hetek óta a közösségi terjedési hálókban, ezért a szakemberek figyelmeztettek, hogy továbbra is mindenki tartsa be a járványügyi előírásokat, nehogy újabb hullám robbanhasson be. Február elejéig még nem detektálták a dél-afrikai és a brazil vírusvariánst.

Szlávik János korábban elmondta: Magyarországon még nem "dominánsak" a mutációk, így a most használt vakcinák teljes hatékonysággal védenek. A védőoltások egyelőre a mutáns vírusok ellen is hatásosak, csak nem akkora mértékben, tehát mindenképpen megakadályozzák a fertőzés súlyossá válását.

koronavirus.gov.hu
koronavirus.gov.hu

Hatósági házi karanténban 19 510-en vannak, a mintavételek száma 3 265 862-re nőtt.

Eddig 286 379 fő kapott oltást, közülük 105 242 fő már a második oltását is megkapta. Az oltás első két szakasza lezárult: az egészségügyi dolgozók és az idősotthonok, bentlakásos szociális intézmények kampányszerű oltása már megtörtént. Csütörtökön megkezdődött a védőoltásra regisztrált legidősebbek oltása a kórházi oltópontokon és a háziorvosoknál.

Az AstraZeneca szombaton érkezett első vakcinaszállítmányából hamarosan megkezdődhet a 60 év alatti regisztrált krónikus betegek oltása. A 40 800 adag vakcina 20 400 ember oltására elég.

Az oltási munkacsoport felkészült a tömeges oltásokra is, ha jön elég vakcina. Oltópontonként számolnak a kórházi oltópontokkal, a járóbeteg-szakrendelőkkel, a háziorvosi rendelőkkel, és szükség esetén akár a szavazóhelyeket is be lehet vonni.

  • A nyugati vakcinákból eddig 19,7 millió adagot kötött le a kormány, több tízmilliárd forint értékben különböző gyártóknál, a szállítások felpörgését nagyjából áprilisra ígérik.
  • 2,5 millió ember oltásához elég kínai Sinopharm oltóanyag fog érkezni a következő 4 hónapban.
  • Oroszországból 1 millió ember oltására elég Szputnyik-vakcina várható 3 hónap alatt. Az első, 20 ezer oltására elég szállítmány kedden meg is érkezett.

A védőoltásra már közel 2 millióan regisztráltak a www.vakcinainfo.gov.hu honlapon.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×