INFORÁDIÓ
2021. február 27. szombat
Ákos, Bátor

novák katalin

család

adómentesség

Új részleteket közölt Novák Katalin a 25 év alattiak adómentességéről

Új részleteket közölt Novák Katalin a 25 év alattiak adómentességéről

Infostart

A kormányülés szünetében jelentkezett a családokért felelős tárca nélküli miniszter.

A 25 év alattiak 2022-re tervezett személyijövedelemadó-mentessége abban segít, hogy a fiatalok saját lábukra állva indulhassanak neki az életnek - közölte a családokért felelős tárca nélküli miniszter.

Novák Katalin szerint ez azt jelenti, hogy a fiatalok jövedelme jövőre nagyjából 22 százalékkal emelkedhet.

Ez átlagosan mintegy 40 ezer forintot is meghaladó havi megtakarítást jelent,

éves szinten pedig félmillió forinttal emelheti jövedelmüket, így megtakarításaikat - mondta.

Számításaik szerint évente mintegy 280 ezer fiatalt érint majd a lehetőség a mostani foglalkoztatási adatokat figyelembe véve, és éves szinten nagyjából mintegy 140 milliárd forintot jelent a költségvetésnek.

A családokért felelős tárca nélküli miniszter hangsúlyozta: a magyar fiatalok a fogantatás pillanatától, a felnőtté váláson keresztül a családalapításon át, egész életükben számíthatnak a kormány segítségére.

Novák Katalin erre egyebek mellett a babakötvényt, az ingyenes bölcsődét, óvodát, iskolát említette, továbbá az első idegen nyelvi vizsga megszerzését, a kresz-tanfolyam elvégzését, valamint a továbbtanulóknak a diákhitel lehetőségét. Hozzátette: a családalapítás mellett elkötelezett fiatalok számíthatnak továbbá a babaváró támogatásra, a házassági és családi adókedvezményre, a családi otthonteremtési kedvezményre (csok) és számos más otthonteremtési támogatásra.

A várhatóan 2022. január 1-jétől bevezetendő szja-mentességgel a kormány a családalapítás előtt álló fiatal felnőtteknek kíván segítséget nyújtani. Ilyen lehetőség csak Lengyelországon van, mi a lengyel példát követjük - mondta a családokért felelős tárca nélküli miniszter.

Kérdésekre válaszolva azt mondta, azoknak a fiataloknak, akik eddig anyagi megfontolásból gondolkodtak külföldi munkavállalásban, várhatóan már kevésbé lesz az vonzó.

"Azt szeretnénk, ha minden magyar azt érezné, Magyarországon van a jövője, és itthon szeretne családot alapítani, gyereket nevelni, boldogulni, élni; a kormány erre kínál lehetőséget a különböző támogatásokkal" - mondta Novák Katalin.

Az szja-mentességre vonatkozó jövedelem-határról még nem döntöttek,

arról előbb a fiatalok érdekképviseleti szervezeteivel egyeztetnek; jelenleg még dolgoznak a benyújtandó törvényjavaslaton.

Orbán Viktor január 15-én a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában jelentette be, hogy legkésőbb 2022. január 1-jétől teljes jövedelemadó-mentességet kapnak a 25 év alattiak. A miniszterelnök azt mondta, ez körülbelül 130-150 milliárd forintba kerül. Hozzátette, az átlagfizetésekig érdemes megadni a teljes adókedvezményt a fiataloknak.

Nyitókép: https://www.facebook.com/csaladesifjusag/
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018