eur:
392.91
usd:
366.44
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin
Nyitókép: Facebook/Vitézy Dávid

Új Duna-híd: ezek a pesti nyomvonalak lehetnek a befutók – látványtervek, videó

Lezárult az új Galvani híd úthálózatának pesti nyomvonalára vonatkozó társadalmi egyeztetés és hatásvizsgálat – közölte Vitézy Dávid a közösségi oldalán.

A Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa Karácsony Gergely főpolgármester és Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter vezetésével 2020 februárjában döntött arról: a belváros forgalomcsillapítása és a dél-pesti kerületek összekapcsolása, a külső kerületek közötti útvonalak rövidítése érdekében támogatja a Galvani híd megépítését, rajta 2x2 forgalmi sávval, széles kerékpárúttal, villamossal.

A Galvani híd és a közvetlenül hozzá kapcsolódó körút tervezése azóta is zajlik, és még az idei évben lezárul az előkészítése. Vitézy Dávid, a Budapest Fejlesztési Központ vezérigazgatója Facebook-posztjában emlékeztet, a híd és a kapcsolódó körút terveit az ujdunahid.hu oldalon 2020 nyarán tették közre, részletes véleményezésre adva lehetőséget, és a kiválasztott forgalmi és műszaki megoldások igen magas, 84–90 százalékos támogatást kaptak a kérdőívet kitöltők körében.

A Galvani hídhoz kapcsolódó útszakaszok közül a Fehérvári út és a Gubacsi út közötti körútszakasz nyomvonaláról szóló döntés mind a főváros, mind az érintett kerületek, mind a kormány részéről megszületett, a nemzetközi tervpályázaton kiválasztott építészek és mérnökök, a UNStudio és a BuroHappold terveinek elkészülte után a kivitelezés és a megvalósítás óriási feladata következik – fogalmaz a Budapest Fejlesztési Központ (BFK) vezetője.

Ugyanekkor, 2020 februárjában azonban a Galvani hídhoz kapcsolódó körút pesti nyomvonaláról még nem született döntés, az BFK úgy döntött, hogy 6 változat vizsgálatát és hatáselemzését kéri. Ezt a feladatot a BFK és a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF) elvégezte, a vizsgálati módszertan kialakításába, az elkészült hatásvizsgálatok véleményezésébe a fővárost, az érintett kerületeket (Kispestet, Ferencvárost, Kőbányát), illetve a helyben aktív civilszervezeteket bevonták, online lakossági fórumot tartottak és a www.budapestujkorutja.hu weboldalon lehetőséget adtak mindenkinek a véleményalkotásra.

Miután a beérkezett véleményeket feldogozták, közzé is tették a kérdőív és a beérkezett egyéb kerületi, szakmai vélemények eredményét.

Vitézy Dávid szerint

két olyan változat van, amely a válaszadói csoportok körében a válaszok alapján mérlegelés tárgyát képezheti:

az egyik, a 2-es változat, amely egy a Kiserdő szélén vezetett alagút megépítését jelenti, a másik, a 3-as változat, amely a Határ út mai nyomvonala alatt vezetett alagutat jelenti.

2. verzió: A Kiserdő szélén, hosszabb szakaszon fedett alagútban vezetett nyomvonal
2. verzió: A Kiserdő szélén, hosszabb szakaszon fedett alagútban vezetett nyomvonal

A kettő közötti különbség abban áll, hogy míg a Kiserdő alatt vezetett alagút távolabb van a Határ úti házaktól, de érinti az erdő területét, addig a Határ út alatt vezetett alagút esetén az erdő érintetlen marad, viszont az út közelebb kerül a házakhoz. A 2-es verzió alváltozatának tekinthető a Wekerlei Társaskör Egyesület által felvetett, Illatos-árok mentén húzódó, a Kiserdőn keresztül vezetett nyomvonalterv is, melyet a civil szervezet kérésére szintén megvizsgáltak, a vizsgálati eredményeket a weboldalon letölthető dokumentumként közzéteszik – ígérte a szakember.

3. verzió: A Határ út alatt, alagútban vezetett nyomvonal
3. verzió: A Határ út alatt, alagútban vezetett nyomvonal

A két verzió közül valamennyi válaszadói csoportban a 3-as verzió élvez nagyobb támogatást, a lakossági igényfelmérés eredménye, a kitöltők válaszai alapján tehát a Határ út alatt épülő, a Kiserdőt érdemben nem érintő alagút a leginkább preferált műszaki megoldás.

Természetesen mindez nem jelenti azt, hogy ennek a változatnak a kapcsán nem lenne fontos több műszaki kérdés megnyugtató tisztázása, például az alagút bejárati-kijárati szakaszainak megfelelő kialakítása, a sokáig tartó kivitelezés megfelelő szervezése, vagy a Wekerle-telep örökségi értékű házainak statikai védelme kapcsán. Ezért ezeknek a kérdéseknek a további előzetes vizsgálatát is elvégezték november folyamán.

„A részletes hatásvizsgálatokat, társadalmi egyeztetéseket összegző, az elvégzett munkáról készült jelentésemet a weboldalon közzétettük” – fogalmaz Vitézy Dávid. A BFK összefoglaló jelentése alapján Fürjes Balázs államtitkár, az FKT ügyvezető alelnöke kezdeményezte az FKT döntését, az erről szóló, Karácsony Gergely főpolgármesternek és Gulyás Gergely miniszternek szóló levelét szintén közzétették.

A nyomvonalváltozatok vizsgálatára és társadalmi egyeztetésére vonatkozó, az FKT határozatban előírt feladatát a BFK határidőre elvégezte, és ennek eredményeit 2020. december 15-én az érintett önkormányzatok számára bemutatták. Tekintettel arra, hogy a koronavírus-járvány miatt a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsának ülésezési rendje módosult, a döntés az eredeti, december 31-es határidőre nem született meg.

Fontos azonban látni, hogy

amennyiben az úthálózat 2. szakaszáról nem születik időben döntés, olyan helyzet állhat elő, hogy a híd már megépült, átadták, az úthálózata viszont nincs teljesen kész

– int óva az BFK vezérigazgatója. Ennek minden káros hatása ekkor az érintett lakóterületekben jelentkezne. A BFK szakmai álláspontja szerint a nyomvonalváltozatok közötti döntés meghozatalához minden szükséges információ rendelkezésre áll, ezért javasolják, hogy a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa a kérdést soron következő ülésén vegye napirendre és hozzon döntést ebben az egész Budapest és agglomerációja fejlődésére kiható ügyben – az elvégzett munka nyomán a döntéshez minden szükséges információ rendelkezésre áll.

Címlapról ajánljuk
Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Nagyjából a Magyar Nemzeti Bank várakozásainak megfelelő adatokat vár idén a magyar gazdaságtól Isépy Tamás, a Századvég makrogazdasági üzletágvezetője és Madár István, a Portfolio vezető makrogazdasági elemzője. Úgy vélik, az elmúlt időszak gazdasági válságainak egyik legfőbb tapasztalata, hogy sokkal több váratlan helyzetre kell felkészülnie a világnak.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

A Politico értesülései szerint az Egyesült Államok pénteken egy 6 milliárd dolláros fegyvercsomagot jelenthet be Ukrajnának a nemrég elfogadott 60,8 milliárd dolláros keretből. A csomag tartalmaz majd Patriot légvédelmi rakétákat, tüzérségi lőszert, drónokat, drón elleni fegyvereket, illetve levegő-levegő rakétákat vadászgépekhez. Az AP két amerikai forrásra hivatkozva arról ír, hogy az ukránok hátrébb vonták a frontvonalról az amerikai Abrams tankokat, mivel az orosz drónok könnyen észreveszik és megtámadják őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×