eur:
390.39
usd:
364.04
bux:
68382.06
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti
Nyitókép: SeinerK.Photo

Magyar elnököt választott az Európai Unió Közjegyzőségeinek Tanácsa

Tóth Ádámot, a Magyar Országos Közjegyzői Kamara elnökét választotta elnökévé a több mint negyvenezer közjegyző európai képviseletét ellátó Európai Unió Közjegyzőségeinek Tanácsa (CNUE).

Tóth Ádám személyében először lett egy évre a szervezet vezetője egy az unióhoz 2004 után csatlakozó tagállamban működő közjegyző. A CNUE soros elnöki feladatait 2021-ben a magyar közjegyzőség látja el.

Tóth Ádám az InfoRádiónak elmondta: 2004 óta képviseli Magyarországot a tanácson belül. Ez egy együttműködési szervezet, amelynek az a célja, hogy az Európai Bizottság felé azokat a közjegyzői törekvéseket érvényesítse, amelyek bármelyik tagországban megjelennek, míg az Európai Parlament felé a közjegyzőség lényegét, működését értesse meg - fejtette ki.

A szervezet feladata a közjegyzőség európai uniós érdekképviseletén túl, hogy fórumot teremtsen az új fejlesztések bemutatásának és bevezetésének. Huszonkét teljes jogú tagból áll, a Magyar Országos Közjegyzői Kamara 2004-ben csatlakozott a szervezethez.

Tóth Ádám szerint a munkának már fontos eredményei voltak,

hiszen megszületett az európai végrehajtási jogcím. A nem vitatott követelések esetében, ha az EU-tagállamai között – Dánia kivételével – bárhol közjegyzői okiratba foglalnak egy követelést, akkor az alapján az okirat alapján mindenhol per mellőzésével lehet a bírósági végrehajtás. A tanács foglalkozott a közvetlen végrehajtások közokirat fogalmának a tisztázásával is.

A közjegyzői gyakorlat változását, az új technológiák fejlesztését és elterjedését a világjárvány jelentősen felgyorsította. A magyar közjegyzőség élen jár a digitalizációban, ezért a soros elnökség nagy hangsúlyt helyez a digitális újításokra a CNUE 2021. évi programjában. A magyar vezetőség kiemelt feladatának tekinti a XXI. század legmodernebb technológiái, a blockchain alapú adattárolás, az okos szerződések, valamint a mesterséges intelligencia folyamatos figyelemmel kísérését és alkalmazását a közjegyzői gyakorlatban.

A magyar tagközjegyzőség egyik célja az együttműködésben, hogy az európai közjegyzők a mindennapi jogi munkában minél inkább építhessenek a technológia adta lehetőségekre. Ennek részeként javasolják a tisztán elektronikus közjegyzői dokumentumok elterjesztését, az egymással kompatibilis elektronikus aláírások létrehozását és a külföldi felhasználásra szánt okiratok elektronikus felülhitelesítésére szolgáló e-Apostille eljárás széles körű bevezetését.

A magyar elnökség azért dolgozik 2021-ben, hogy a huszonkét európai tagközjegyzőség számára stabil és hosszú távú digitális együttműködés alapjait fektesse le, amely támogatja a közjegyzői tevékenység állandó modernizálását.

Tóth Ádám 1998 óta működtet irodát Budapesten, 2004 és 2007 között a Magyar Országos Közjegyzői Kamara elnökhelyettese, 2007 óta a testület elnöke, 1996 óta vesz részt a közjegyzőség nemzetközi szervezeteinek munkájában, 2004-től tagja a Közjegyzők Nemzetközi Uniója állandó tanácsának, 2015-ben, illetve 2019 és 2021 között a CNUE igazgatótanácsának is tagja

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×