eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
A Dél-pesti Centrumkórház egyik dolgozója megkapja a koronavírus elleni oltóanyagot 2020. december 27-én. Ezen a napon az Európai Unió (EU) tagállamaiban megkezdődött a lakosság koronavírus elleni összehangolt beoltása. Magyarországon elsőként az egészségügyi dolgozók kapják meg a Pfizer és a BioNTech által kifejlesztett vakcinát.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Oltás: az egészségügynek példát kell mutatnia

A koronavírus-járvány frontvonalában dolgozók biztosan beadatják maguknak a vakcinát - mondta az InfoRádiónak a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara elnöke. Hozzátette, az orvosok, ápolók felelőssége is, hogy meggyőzzék a lakosságot az oltás fontosságáról.

Az egészségügynek példát kell mutatnia az oltások, a beoltottság, az átoltottság területén is, hiszen mi vagyunk azok, akik a frontvonalban dolgozva, az életünket is feláldozva veszélyeztetve vagyunk egy ilyen járványban – mondta az InfoRádiónak a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara elnöke. Balogh Zoltán szerint ezért, ha van lehetőség, hogy az oltással megelőzzék a bajt és a szövődményeket, akkor ki kell használni azt.

Kifejtette: több oltást az egészségügyben a foglalkoztatás feltételeként szabnak meg. A koronavírus elleni vakcina most nem kötelező, de azt gondolják, hogy erősen ajánlott azoknak, akik az ellátásban tevékenykednek. Hozzátette: hosszú távon az is elképzelhető, hogy kötelezővé teszik az egészségügyi dolgozók számára.

Azoknál a frontvonalban dolgozóknál, akikkel az elmúlt napokban beszélt,

nem kérdés, hogy beoltatják magukat, hiszen korábban maguk is átéltek tragédiákat, állapotromlásokat

– emelte ki a kamarai elnök.

Balogh Zoltán egy kedvező folyamat első lépéseinek nevezte, hogy már több mint 10 ezren kapták meg az első oltást. Nagyjából ennyien vannak azok, akik intenzív osztályon, az egészségügy vörös és szürke zónájában tevékenykednek, és még többen állnak helyt a frontvonalban. Ezen túl bármely egészségügyi ellátásban foglalkoztatott – legyen szó alapellátásban, háziorvosi rendelőben, patikákban dolgozókról – számára is rendkívül fontos az oltás. A kamarák megtesznek mindent azért, hogy felhívják a figyelmet arra, hol lehet jelentkezni az oltásra.

A KSH legutóbbi felmérése szerint a lakosság 15 százaléka oltatná be magát, 28 százalék válaszolt talánnal, 35 százalék pedig elutasítja a vakcinát. A kamarai elnök szerint ez a kutatás még december közepén készült, és csak az elmúlt néhány napban kezdődött el a kommunikáció az oltás fontosságáról, ezért alig tudtak róla az emberek.

A következő napokban az egészségügyben foglalkoztatottak felelőssége, hogy korrekt tájékoztatást adjanak a betegeknek, hozzátartozóknak, barátoknak, hogy minél többen jelentkezzenek az oltásra, mert hosszú távon megállíthatja a járvány terjedését – emelte ki Balogh Zoltán.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×