eur:
395.65
usd:
372.03
bux:
0
2024. április 19. péntek Emma

Elkészült a hazai vakcina-igazolás digitális változata - a nap hírei

Újabb 154 beteg halt bele a koronavírus-fertőzés szövődményeibe Magyarországon. Megkötötték a MOL Bubi megújításáról szóló szerződést.

Elkészült a vakcina-igazolás digitális változata amelyet a Belügyminisztérium fejlesztett ki - közölte a kormányfő. Orbán Viktor Facebook-videójában megerősítette: a Pfizer védőoltásból az első 10 ezer adag szombaton érkezik és vasárnap megkezdődhet az egészségügyi dolgozók oltása. Hozzátette: a kormány arra készül, hogy igazolványt ad azoknak, akik beoltatták magukat vagy átestek korábban a fertőzésen.

Napok óta stagnál, enyhe csökkenő tendenciát mutat a magyarországi koronavírus-fertőzöttek száma - mondta az országos tisztifőorvos. Müller Cecília az operatív törzs tájékoztatóján ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy rendkívül óvatosan kell kezelni ezeket az adatokat a környező országokban tapasztalt, újra erősödő járvány miatt.

Újabb 1894 magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, elhunyt 154 többségében idős, krónikus beteg. Meghaladja a 185 ezret az aktív fertőzöttek száma. Kórházban 6727 koronavírusos beteget ápolnak. A beazonosított fertőzöttek száma összességében több mint 308 ezerre nőtt, az elhunytaké 8.616-ra.

Az eddigi legszigorúbb korlátozásokat vezeti be a cseh kormány az ünnepekre. Az intézkedések január 10-ig tartanak. A prágai kormány bezáratja a nem alapvető fontosságú üzleteket, szolgáltatásokat és síterepeket, és szigorúbb kijárási tilalmat vezet be vasárnaptól.

Németországban a közegészségügyi hivataloknál dolgozó orvosok érdekképviselete azt sürgeti, hogy tiltsák be a zárt térben tervezett karácsonyi miséket, istentiszteleteket, vallási összejöveteleket. Az országban új csúcsra emelkedett és megközelítette az ezret a koronavírus-járvány halálos áldozatainak napi száma.

Új koronavírus elleni gyógymód alkalmazásáról írt alá szerződést a magyar kormány és az amerikai Lilly gyógyszergyártó. Az antitest-terápiával már januárban megkezdődhet több ezer magyar Covid beteg gyógyítása. A terápiát az állam ingyenesen biztosítja.

Újabb területre, Latin-Amerikára terjesztette ki a Richter a belga Mithra biotechnológiai vállalat fogamzásgátlójára szóló licenc és szállítási szerződést. A gyógyszergyártó értékesíteni majd a készítményt a térség kulcsfontosságú piacain: Mexikóban, Chilében, Kolumbiában, Peruban és Ecuadorban, opciós jogot szerezve egyéb piacokra is.

Októberben éves alapon az export 3,6 százalékkal nőtt, míg az import stagnált. A Központi Statisztikai Hivatal második becslése szerint a 10. hónapban 894 millió euró volt a külkereskedelmi többlet, az előző év azonos időszakához viszonyítva. Január és október között a külkereskedelmi mérleg többlete 4,6 milliárd eurót tett ki, 653 millió euróval többet, mint egy évvel korábban.

Megkötötte a MOL Bubi megújításáról és üzemeltetéséről szóló szerződést a Budapesti Közlekedési Központ és a Csepel Kerékpárgyártó vállalat. A közbeszerzésen nyertes cég öt év alatt 1.200 darab új kerékpárt biztosít, bővíti a gyűjtőállomásokat, új mobilapplikációt fejleszt. Az közbringa-rendszer a tervek tavasszal indul.

Változnak januártól a brit állampolgárok Magyarországra utazásának feltételei a brexit miatt. Az ORFK közölte: azok a brit állampolgárok és családtagjaik, akik december 31-e előtt érkeztek és tartózkodtak huzamosabb ideig Magyarországon, 2021. január elseje után is megtarthatják az uniós tagság folytán megszerzett jogaikat.

Egy évvel, 2022 elejéig meghosszabbította a törökországi menekülteket segítő humanitárius programokat az Európai Bizottság. A brüsszeli testület arra hívja fel a figyelmet, hogy a projektek több mint 1,8 millió menekült mindennapi megélhetését, továbbá 700 ezer gyermek oktatáshoz való hozzáférését kívánják elősegíteni.

Romániában letette a hivatali esküt az új kormány, miután bizalmat kapott a kétkamarás parlamentben. A Nemzeti Liberális Párt, az USZR-PLUSZ szövetség és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség által alakított kabinetet Florin KÜCU (Cîţu) eddigi pénzügyminiszter vezeti. Az RMDSZ 3 tárcát és egy miniszterelnök-helyettesi posztot kapott.

Címlapról ajánljuk

Újabb részletek az idősek jogosítványáról

A Közlekedési Alkalmassági és Vizsgaközpont (KAV) tájékoztatása szerint 2021-ben 93 680 fő tett sikeres B kategóriás vizsgát, 2022-ben pedig 99 174-en, közöttük igen magas korú jelentkezők is.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×