eur:
392.38
usd:
365.65
bux:
0
2024. április 26. péntek Ervin

Felfüggeszti a kijárási korlátozást szentestére a kormány - a nap hírei

Az első vakcina európai engedélyezése után vasárnap kezdődhet az európai unió lakosainak a beoltása a koronavírus ellen. Felfüggeszti a kijárási korlátozást szentestére a kormány. Az Alkotmánybírósághoz fordult a hulladékgazdálkodási törvény ügyében az államfő. A nap legfontosabb hírei december 21-én.

December 27-én megkezdődhet a koronavírus elleni vakcináció az Európai Unió minden tagállamában – jelentett be az Európai Bizottság elnöke, miután a testület megadta az első oltóanyag forgalomba hozatali engedélyét. Előzőleg Európai Gyógyszerügynökség bevethetőnek minősítette az szert. Ursula von der Layen hozzátette: hamarosan a második vakcina is megkaphatja az engedélyt: a Moderna oltóanyagáról január 6-án döntenek.

Az idősotthonok lakói is az elsők között kapják meg a koronavírus elleni védőoltást, amennyiben kérik azt – erősítette meg az országos tisztifőorvos. Müller Cecília az operatív törzs tájékoztatóján kitért arra is, hogy nem kizárt a Nagy-Britanniában megjelent mutálódott kórokozó Magyarországra érkezése, de mindent megtesznek ez ellen.

December 24-e estétől 25-e reggelig felfüggeszti a kijárási korlátozást a kormány - jelentette be az operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa. Kiss Róbert kiemelte: a 10 fős családi eseményeken érvényes korlátozásba nem számítanak bele a 14 év alatti gyerekek. A kormány döntött arról is, hogy nem érkezhetnek személyszállító repülőgépek Nagy-Britanniából.

Egy nap alatt újabb 2.141 embernél mutatták ki a koronavírus fertőzést Magyarországon. 183 többségében idős, krónikus beteg halt meg. 7.097 embert ápolnak kórházban, közülük 517-en vannak lélegeztetőgépen. Az aktív fertőzöttek száma eléri csaknem a 194 ezret, a halálos áldozatok száma meghaladja a 8 ezer 200-at.

A miniszterelnök szerint valószínűleg jövőre is egész évben fennmarad a járványügyi készültség. Orbán Viktor azután beszélt erről, hogy átadta az Országos Kórházi Főigazgatóság vezetőinek a kinevezési okiratukat. A kormányfő országos kórház-főigazgatóvá nevezte ki Jenei Zoltánt.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal veszi át a gépjárműadóval kapcsolatos feladatokat jövőre. Az első részletet március 15-e helyett elég április 15-éig befizetni. A hatóság tájékoztatása szerint a változás a gépjármű- tulajdonosokat nem érinti, plusz teendőjük nem lesz.

A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége szerint veszélyeztetik a helyhatóságok működését az újabb kormányzati elvonások. A magyarországi önkormányzatok több mint felét képviselő szervezet kifogásolja, hogy a kabinet a vonatkozó törvény ellenére nem egyeztetett vele a legújabb döntések előtt. A TÖOSZ úgy ítéli meg, hogy a kabinet a helyhatóságok bevételeinek csökkentése helyett, az iparűzési adó megfelezése helyett más intézkedésekkel is támogatni tudná a kis- és közepes vállalkozásokat.

Az Alkotmánybírósághoz fordult a hulladékgazdálkodási törvény ügyében az államfő.Áder János alaptörvény ellenesnek tartja, hogy a törvényjavaslat elvonja a termelési és ipari hulladékok tulajdonjogát, miközben semmilyen kártalanításról nem gondoskodik. Szerinte ellenkezik az alaptörvénnyel az is, hogy a koncessziós társaságok a törvénymódosítással egyoldalú erőfölényt szereznek.

Megállapodott a kormány Norvégiával a gazdasági és társadalmi egyenlőtlenségek csökkentését segítő forrásokról. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium közölte: az Európai Gazdasági Térségből és a Norvég Alapokból érkező támogatás összege a 11 milliárd forintos nemzeti hozzájárulással együtt meghaladja a 86 milliárdot. A norvég külügyminisztérium jelezte: a civil szervezeteknek biztosított források kifizetésének feltétele, hogy azokról a magyar hatóságoktól független alapkezelő döntsön.

Hivatali vesztegetés elfogadása miatt vádat emelt Boldog István országgyűlési képviselő és 8 társa ellen a Központi Nyomozó Főügyészség. A vád szerint a Boldog Istvánhoz köthető elkövetői kör hivatali helyzetével, befolyásával visszaélve, jogellenesen befolyásolta a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program megyei pályázati eredményeit, és összesen 20 millió forintot kaptak vállalkozóktól.

Romániában megkötötték a koalíciós megállapodást az új kormányt megalakító jobbközép pártok. A parlamenti voksok 56 százalékára számító bukaresti kabinetet a Nemzeti Liberális Párthoz tartozó Florin Cîţu vezeti majd. A liberálisoknak 9, a Mentsétek meg Romániát és a Szabadság Egység és Szolidaritás Pártjából álló szövetségnek 6, a Romániai Magyar Demokrata Szövetségnek pedig 3 minisztere lesz.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Mire számíthatunk a tőzsdéken?

Mire számíthatunk a tőzsdéken?

Gazdasági, a piaci folyamatokat esetlegesen befolyásoló adatok tekintetében ma érkezik itthon a MNB tavalyi utolsó negyedéves lakásárindexe, de az S&P Global Ratings hitelminősítői felülvizsgálata is kiemelkedő fontosságú esemény lesz: magyar szempontból azért is kulcsfontosságú az S&P osztályzata, mert a három nagy hitelminősítő közül jelenleg náluk a legrosszabb a besorolásunk, a BBB mínusz osztályzat egyetlen fokozattal van a befektetésre ajánlott kategória határa felett. Vállalati fronton ma is az amerikai gyorsjelentések lesznek a fókuszban, a héten a technológia szektor nagyágyúi közül többen jelentenek. A részvénypiaci folyamatokkal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 07:49
×
×
×
×