eur:
394.72
usd:
365
bux:
65502.22
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (b) a Megyei Jogú Városok Szövetségének (MJVSZ) vezetőségével tárgyal a gazdasági akcióterv új elemeinek előkészítését célzó konzultációsorozat keretében Budapesten, a Karmelita kolostorban 2020. december 19-én. A megbeszélésen Szita Károly, az MJVSZ elnöke, Kaposvár polgármestere (j2), Péterffy Attila társelnök, Pécs polgármestere (j3), Szalay Ferenc ügyvezető alelnök, Szolnok polgármestere (j4), Kósa Lajos tiszteletbeli elnök (j), valamint a kormány részéről Gulyás Gergely, a Miniszterelnöksé(get (b2) és Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter vett részt. A tanácskozáson a koronavírus-járvány gazdasági hatásairól és a válságkezelés lehetőségeiről, eszközeiről volt szó.MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
Nyitókép: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Orbán Viktor: 2021 végéig velünk marad a járvány

A dolgok mostani állása szerint úgy kell számolni, hogy a koronavírus-járvány miatti járványügyi készültség 2021-ben valószínűleg egész évben fennmarad - jelentette ki a miniszterelnök Budapesten, a Karmelita kolostorban, miután átadta az Országos Kórházi Főigazgatóság vezetőinek a kinevezési okiratukat.

2021 vége előtt "nem leszünk túl a válságon" – hangsúlyozta a kormányfő, hozzátéve: könnyebb szakaszok talán lesznek az első adag vakcina után, majd az oltóanyag tömeges megérkezését követően, "de mire visszaáll minden a normális kerékvágásba, az legalább egy teljes esztendőt elvisz majd".

Az országos kórház-főigazgató és helyettesei feladatait az orvosszakmai, egészségügy-irányítási munka csúcsának nevezte, majd köszönetet mondott nekik, hogy vállalták a nehéz, nagy felelősséggel járó feladatot.

A kórházak jó működéséhez az intézmények vezetőinek és az őket irányítóknak a mostani helyzetben olyan képességeket is be kell mutatniuk, amelyek egyébként nem erősségei a magyar közigazgatásnak –emelte ki Orbán Viktor, aki az együttműködés kultúráját nevezte a legfontosabbnak.

Az Országos Kórházi Főigazgatóság vezetőinek egyszerre kell együttműködniük a miniszterelnökkel, az operatív törzs vezetőjével és a szakmai irányítást végző miniszterrel

– hangsúlyozta.

Hozzáfűzte: meglehet, hogy a kormánytagok után a legtöbbet a főigazgatóság vezetőinek kell majd dolgozniuk a teljes magyar államigazgatásban.

"Válság idején ilyen nehéz pontjára állni a gátnak, mint ahol önök állnak majd a következő hónapokban, egyszerre nehéz, de egyúttal megtisztelő feladat is. Az egész ország bizalma önökben van. (...) Ne felejtsék el, minden élet számít" – zárta szavait Orbán Viktor.

Az eseményen jelen volt Pintér Sándor belügyminiszter és Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere is.

A kormányfő országos kórház-főigazgatóvá Jenei Zoltánt nevezte ki, aki korábban volt a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság gazdasági igazgatója, majd a Pécsi Tudományegyetem kancellárja is.

Helyettesei: Bábiné Szottfried Gabriella, Bene Ildikó, Szabó Bálint, Takács Péter és Tóbiás Tamás.

A kinevezési ünnepségen Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár felidézte: a kormány november 17-én rendeletben döntött az Országos Kórházi Főigazgatóság létrehozásáról. A főigazgatóság az egészségügyért felelős miniszter irányítása alá tartozó, központi hivatalként működő költségvetési szerv, amelyet az országos kórház-főigazgató vezet. Jogszabály alapján az Országos Kórházi Főigazgatóságot a veszélyhelyzet ideje alatt az operatív törzs vezetője, vagyis a belügyminiszter irányítja – ismertette.

Az országos kórház-főigazgatót a miniszterelnök nevezi ki és menti fel.

Az országos kórház-főigazgató ellátja az állami egészségügyi intézmények fenntartásával kapcsolatos feladatokat, rendszerszintű és intézményi irányítási jogokat gyakorol az egészségügyi intézményrendszer valamennyi eleme felett. E jogot erős munkáltatói jogosultságok egészítik ki – mondta Havasi Bertalan.

Hozzátette: a főigazgató egyéb feladatai közül most, a koronavírus-világjárvány idején kiemelendő az Állami Egészségügyi Tartalékkal való gazdálkodás.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Egyáltalán nem mindegy, hogy mikor mész nyugdíjba - Hasonló életpályánál is hatalmas eltérések lehetnek

Egyáltalán nem mindegy, hogy mikor mész nyugdíjba - Hasonló életpályánál is hatalmas eltérések lehetnek

A nyugdíjszámítás során meghatározó jelentőségű valorizácós szorzószámok minden évben a kedvezmények nélkül számított országos nettó átlagbér előző évi nominális növekedését tükrözik, az erről szóló idei kormányrendelet tervezetét március 13-án küldték társadalmi egyeztetésre. Miután a nyugdíjba vonulás évét megelőző év kereseti szintjéhez kell igazítani az 1988 óta figyelembe vehető korábbi évek kereseteit, az utóbbi években egyre erősebben érvényesül az a jelenség, hogy a nyugdíjigénylés évének meghatározó jelentősége van a nyugdíj összegének alakításában: minél későbbi évben igényli a nyugdíját a jogosult, annál jobban járhat, még nagyon hasonló életpályák esetén is. Ezt a méltánytalanságot sem az inflációs nyugdíjemelés, sem a 13. havi nyugdíj nem képes megnyugtatóan kezelni, megoldást csak a nyugdíjemelési eljárás olyan módosítása hozhatna, amelynek révén a nyugdíj megállapításának évétől függő valorizációs korrekció is megjelenne az emelés mértékét meghatározó tényezők között.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×