eur:
392.77
usd:
366.2
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin
Fantasy Forever vom Seetalblick, az osztrák hadsereg koronavírus-kereső belga juhászkutyája bemutatót tart oktatójával egy bécsi sajtótájékoztatón 2020. december 14-én.
Nyitókép: MTI/AP/Ronald Zak

Percről percre – a koronavírus-járvány szerdai hírei

Kicsit magasabb az új magyar fertőzöttek száma itthon. December 21-én kaphat engedélyt Európában a Pfizer-oltás. Jött egy egyszerű recept a karácsonyozásra. (A nyitóképen: Fantasy Forever vom Seetalblick, az osztrák hadsereg koronavírus-kereső belga juhászkutyája.)

2020.12.16. 05:42

Egy európai kormány egyszerű receptet ad a közös karácsonyozásra

Aki együtt szeretne ünnepelni, maradjon előtte otthon egy hétig, és megteheti.

2020.12.16. 06:25

A GKI a forint további gyengülésére és magas inflációra számít

A kedvező harmadik negyedévi adatok alapján a korábbi 9 százalékról 7 százalékra mérsékli a negyedik negyedévi visszaesés, és 7-ről 6 százalékra az idei éves GDP-csökkenés mértékét a GKI legfrissebb, decemberi előrejelzésében.

2020.12.16. 07:00

Negyedmilliárd euróért vesz 100 millió BioNTech-vakcinát egy kínai cég, pedig...

A Fosun sanghaji székhelyű gyógyszercég bejelentette, hogy százmillió dózis koronavírus elleni vakcina behozataláról kötött megállapodást a német BioNTech gyógyszergyártóval, amely az amerikai Pfizerrel közösen fejlesztette ki oltóanyagát. Aztán lehet, hogy nem is fejleszthetik és értékesíthetik Kínában.

2020.12.16. 07:41

Vakcina: nagy nap lesz a jövő hétfő Európában

December 21-én bólinthat rá az EU gyógyszerfelügyelete a Pfizer-oltásra.

2020.12.16. 07:53

Koronavírus-amnesztia – vészjelzést adtak le London szakértői

London szerdán szigorít, a megugrott fertőzések miatt a legszigorúbb készültségi sávba sorolják a brit fővárost, amely két hete lépett ki az országos karanténból. Tudományos kutatók a „karácsonyi amnesztia” eltörlését is kérik.

2020.12.16. 08:45

Napi adatok: feljebb kúsztak a mutatók

2804 új magyar koronavírus-fertőzöttet jelentettek, és 144-en haltak meg az elmúlt 24 órában a járvány következtében. Csökkent a kórházban ápoltak és a lélegeztetőgépen lévők száma.

2020.12.16. 09:57

Terjed a járvány, kezdődnek az oltások

A koronavírus-járvány hivatalosan regisztrált fertőzöttjeinek száma szerdára 73 475 980-ra nőtt a világban, a halálos áldozatoké pedig 1 635 427-re a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem szerda reggeli adatai szerint. A fertőzés 191 országban és régióban van jelen. Szakértők szerint a diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott a tesztek száma, és a nyilvántartás kritériumai is különböznek.

A SARS-CoV-2 vírus okozta Covid-19 nevű betegség az Egyesült Államokat sújtja leginkább, ahol 16 716 777 fertőzött volt eddig a napig, és 303 773 koronavírusos beteg halt meg a járvány kezdete óta. A regisztrációba bekerült betegek száma alapján a további sorrend: India, Brazília, Oroszország, Franciaország, Egyesült Királyság, Olaszország, Törökország, Spanyolország.

Az Egyesült Államokban (és Kanadában is) megkezdődött már az oltási kampány. Egyelőre a Pfizer/BioNTech vakcináját engedélyezték, de azt USA-ban a Moderna is napokon belül megkapja a zöld lámpát.

Savannah, 2020. december 16.
Georgia állam közegészségügyi minisztériuma által közreadott kép egy egészségügyi dolgozóról kezében koronavírus elleni oltóanyaggal teli fiolákkal Savannah város egészségügyi központjában 2020. december 15-én. Az Egyesült Államokban előző nap kezdődött meg a koronavírus elleni oltási kampány. A Pfizer és a BioNTech vállalatok által közösen kifejlesztett vakcinát először az egészségügyi dolgozók és az idősotthonokban élők kapják meg. A Pfizer-vakcinát a benne található, rendkívül sérülékeny mRNS miatt -75-80 Celsius fokon szükséges tárolni.
MTI/EPA/Georgia állam közegészségügyi minisztériuma
Georgia állam közegészségügyi minisztériuma által közreadott kép egy egészségügyi dolgozóról kezében koronavírus elleni oltóanyaggal teli fiolákkal Savannah város egészségügyi központjában 2020. december 15-én. Az Egyesült Államokban előző nap kezdődött meg a koronavírus elleni oltási kampány. A Pfizer és a BioNTech vállalatok által közösen kifejlesztett vakcinát először az egészségügyi dolgozók és az idősotthonokban élők kapják meg. A Pfizer-vakcinát a benne található, rendkívül sérülékeny mRNS miatt -75-80 Celsius fokon szükséges tárolni. MTI/EPA/Georgia állam közegészségügyi minisztériuma
Savannah, 2020. december 16.
Georgia állam közegészségügyi minisztériuma által közreadott kép koronavírus elleni oltóanyag tárolására alkalmas gyógyszerészeti hűtőszekrényekről Savannah város egészségügyi központjában 2020. december 15-én.  Az Egyesült Államokban előző nap kezdődött meg a koronavírus elleni oltási kampány. A Pfizer és a BioNTech vállalatok által közösen kifejlesztett vakcinát először az egészségügyi dolgozók és az idősotthonokban élők kapják meg. A Pfizer-vakcinát a benne található, rendkívül sérülékeny mRNS miatt -75-80 Celsius fokon szükséges tárolni.
MTI/EPA/Georgia állam közegészségügyi minisztériuma
A koronavírus elleni oltóanyag tárolására alkalmas gyógyszerészeti hűtőszekrények Savannah város egészségügyi központjában. MTI/EPA/Georgia állam közegészségügyi minisztériuma

2020.12.16. 10:20

A koronavírus kiszorítja az influenzát

A déli féltekén szinte nem volt influenzaszezon, és az északin is messze elmarad a felső légúti betegségek száma az általában megszokottól: újdonságok derülhetnek ki a vírusokról a Covid-19-nek köszönhetően.

2020.12.16. 10:31

Itt az első itthoni enyhítés

Feloldották a bentlakásos szociális intézményekben a látogatási tilalmat – szigorú keretek között. Frissítés: az operatív törzs tájékoztatóján elhangzott, hogy még érvényben van a látogatási tilalom, ebben a kérdésben hamarosan rendelkezést adnak ki az intézményeknek.

2020.12.16. 11:14

Ez lett a fővárosi járatsűrítési egyeztetés eredménye

A BKK és a Kormányhivatal között november eleje óta zajlik egyeztetés a Kormány által elrendelt járatsűrítésekről.

2020.12.16. 11:25

Mától nem kell maszkot viselniük a buszsofőröknek

Az erről szóló kormányrendelet a keddi Magyar Közlönyben jelent meg, és szerdától már hatályos is.

2020.12.16. 11:38

Operatív törzs: a Pfizer-vakcinával már december végén elkezdhetik itthon az oltást

Az iskolakezdés előtt, január 2-3-án minden a nevelésben és oktatásban dolgozó ingyenes koronavírusteszten vehet részt – jelentette be Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár az operatív törzs szerdai tájékoztatóján. Az is kiderült, ha engedélyezik a Pfizer vakcináját, már idén elkezdhetik a védekezésben részt vevő egészségügyi dolgozók oltását.

2020.12.16. 13:20

Van, hogy már nem mindenkinek jut lélegeztetőgép Németországban

Még mindig csúcsokat dönt a koronavírus-járvány miatti megbetegedések számai Németországban. Ma léptek életbe az élet nagy részét befagyasztó intézkedések, részben leáll az ország.

2020.12.16. 14:14

Novák Katalin szerint félremagyarázzák a nők szerepéről szóló szavait

A koronavírus-járványról és a munkanélküliség mértékéről, a nőkről, az Európai Unióról, a karitatív szervezetek munkájáról és a "15 millió búzaszem" programról is szó volt napirend előtt szerdán az Országgyűlésben.

2020.12.16. 14:32

Felpörgetik Budapesten a CT- és MR-vizsgálatokat

Külön telefonos diszpécserközponton, illetve e-mail címen kérhető időpont a Semmelweis Egyetemen azon betegek CT- és MR vizsgálatára, akik a budapesti onkológiai program keretében kapnak beutalást.

2020.12.16. 15:12

Szaúd-Arábiának már van oltása

Megérkezett Szaúd-Arábiába az első, koronavírus elleni vakcinaszállítmány - jelentette be szerdán Taufik ar-Rabía szaúdi egészségügyi miniszter. "Örömmel tájékoztatok mindenkit, állampolgárokat és tartózkodási engedéllyel rendelkezőket egyaránt, hogy reggel megérkezett az ellenanyag első szállítmánya" - mondta Rabía, aki szerint az oltási kampányt napokon belül megkezdik. A tárcavezető nem részletezte, hogy milyen oltóanyag, illetve mekkora mennyiségben érkezett az országba, de a Pfizer és a BioNTech vállalatok koronavírus elleni oltóanyagának használatát a múlt héten engedélyezték a szunnita királyságban. Szaúd-Arábiában keddtől lehet időpontot kérni az oltásra az egészségügyi tárca által fejlesztett mobiltelefonos alkalmazás segítségével. A tárcavezető szerint eddig mintegy százezren jelentkeztek. Elsőbbséget a 65 év felettiek, az egészségügyi dolgozók és a krónikus betegségekben szenvedők élveznek. A rijádi vezetés korábban már bejelentette, hogy ingyenes lesz az oltás az állampolgárok, illetve a tartózkodási engedéllyel rendelkező külföldiek számára. A 34 milliós lakosú Szaúd-Arábiában eddig több mint 360 ezer fertőzöttet azonosítottak, akik közül mintegy hatezren haltak bele a vírus okozta betegség szövődményeibe. (MTI)

2020.12.16. 15:33

Újabb adatok a megfertőződött egészségügyi dolgozókról

Az összes igazolt fertőzött mindössze 2 százaléka egészségügyi dolgozó, a jelenlegi aktív fertőzöttek 0,6 százaléka.

2020.12.16. 15:34

Jön a pécsi szuperkesztyű!

Antibakteriális bőrkesztyűt fejlesztett a Karma Pécsi Kesztyű családi manufaktúra és a Pécsi Tudományegyetem (PTE), az Invisible Pro nevű termék hatékony megoldást kínál a kórokozók legyőzésére - tájékoztatta a felsőoktatási intézmény szerdán az MTI-t. Azt írták, a fertőzéses megbetegedések hatalmas kockázatot jelentenek, gyors terjedésük legfőbb oka - a személyes kontaktus mellett - azon felületek érintése, amelyeken a kórokozók hosszú ideig fertőzőképesek maradhatnak. Az egyetem Márk Lászlót, a PTE Biokémiai és Orvosi Kémiai Intézetének kutatóját idézve hangsúlyozta: felületfertőtlenítésre általában etanolt, izopropil-alkoholt vagy hidrogén-peroxidot használnak. Ezek hatékonyan csökkentik a csíraszámot, de a hatásuk legfeljebb néhány óráig mutatható ki. "Az együttműködéssel olyan újszerű, fizikailag és kémiailag stabil vegyületkeveréket és bőrimpregnálási technológiát sikerült kifejleszteni, amely hosszú távon fejti ki antibakteriális hatását" - hangsúlyozta a szakember. Hornicz Bernadett, a családi vállalkozás gazdasági vezetője az egyetem közleménye szerint azt mondta: a cég eredeti elképzelése az volt, hogy a pandémia idején segítsen az embereknek "a gumikesztyűk leváltásában". Így "született meg" a hazai és a nemzetközi piacon is keresetté vált fertőtleníthető bőrkesztyű, amelyet a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara bevonásával a PTE-vel együttműködve sikerült továbbfejleszteni. Piacképes, hétköznapi használatra tökéletesen megfelelő, és a jelenlegi egészségügyi helyzetben fontos termék jött létre - jelentette ki. Az egyetem kitért rá, a kesztyű prototípusai néhány hónap alatt elkészültek. Azokat a PTE szakemberei az Európai Unió által meghatározott nemzetközi szabványok alapján laboratóriumokban vizsgálták meg, tesztelték antibakteriális hatását, az impregnált felület fizikai, kémiai kopásának mértékét. Mára eljutottak odáig, hogy piacra kerülhet a bizonyítottan antibakteriális, strapabíró bőrkesztyű - olvasható a közleményben. (MTI)

2020.12.16. 15:40

Ingyenes koronavírus-szűrést biztosít a főváros

Négy helyszínen öt napon át ingyenes önkéntes szűrést biztosít a Fővárosi Önkormányzat budapesti polgároknak - közölte a főpolgármester szerdán a Facebookon.

2020.12.16. 15:41

A túlélésért küzd a cseh és a szlovák vendéglátóipar

Csehországban mindössze kéthetes lazítás után ismét bezárnak az éttermek, a bárok és a szállásadók, akárcsak a sport- és kulturális intézmények. Szlovákiában ugyancsak hatalmas károkat szenved a vendéglátóipar.

2020.12.16. 16:00

A turizmus nem vár a vakcinára, inkább utazási igazolványt követel

A Turisztikai Világtanács szerint már most újraindulhatnának az utazások, nem lehet követelmény az oltás.

2020.12.16. 16:21

WHO: legyen maszkos a karácsony, különben jön a harmadik hullám!

Az Egészségügyi Világszervezet tart attól, hogy a következő hetekben fellazul a maszkfegyelem.

2020.12.16. 16:59

Online bőrgyógyászat tehermentesíti a János-kórházat

Applikáción keresztül ingyenes online gyermekbőrgyógyászati ellátás indított a Szent János Kórház Budai Gyermekbőrgyógyászati Központja. Az intézmény az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében azt írta: három tapasztalt gyermekbőrgyógyász főorvos vesz részt az ellátásban. A szolgáltatásnak köszönhetően a 18 évesnél fiatalabb bőrbeteg gyerekek, szüleik segítségével az okostelefonokra telepíthető MedInnoScan nevű applikáción keresztül kérhetnek segítséget. Az alkalmazás segítségével a gyermek bőrtüneteiről fényképet kell készíteni, majd az érvényes TAJ-szám megadása után egy kérdőíven feltett kérdésekre válaszolni. Ezek alapján a bőrgyógyász személyes találkozás nélkül tudja diagnosztizálni a bőrbetegséget. A diagnózist és terápiás ajánlást tartalmazó leletet a szülő e-mailben kapja vissza, akár néhány órán belül, de legkésőbb három nap múlva, az eset bonyolultságának függvényében. Amennyiben indokolt, e-receptet is ír az orvos, amely a beteghez legközelebb eső patikában, a lelet megérkezése után kiváltható. Ily módon csak a szükségesnek ítélt esetekben kell a bőrgyógyászati rendelésen megjelenni, minimalizálva a Covid-19 vírusfertőzés és -terjesztés kockázatát - ismertették. Asbóth Dorottyát, a Budai Gyermekbőrgyógyászati Központ főorvosát idézve a közleményben azt írták, hogy már járvány első hulláma idején, a személyes vizitek hirtelen csökkentésével, megfogalmazódott az igény az online ellátásra. Akkor gyorsan tudtak reagálni, és e-mailes rendszeren keresztül tettek meg mindent, hogy ne maradjon ellátatlan gyermek. Mivel manapság mindenkinek van mobiltelefonja, a második hullámban adódott számukra ez az applikáción keresztüli, a személyes adatokat biztonságosan kezelő kapcsolat. (MTI)

2020.12.16. 17:02

Kocsis Máté: a járvány miatt elvehetik a pártok pénzének egy részét 2021-ben is

Évadzáró sajtótájékoztatót tartott a Fidesz és a KDNP parlamenti frakcióvezetője.

2020.12.16. 17:13

Olaszország: a világháborúshoz mérhető az emberveszteség

Ahogy az Európai Gyógyszerügynökség zöld jelzést ad a vakcinázásra, az olaszok azonnal oltanak, addig is egy professzor nyomva tartja a piros gombot.

2020.12.16. 17:29

Rendhagyó formában startolt az idei Adni öröm! akció

A személyes találkozások mellőzésével szervezte meg december 16-án kezdődött és december 21-én záruló karácsonyi gyűjtését a Magyar Máltai Szeretetszolgálat, amely idén tartós élelmiszerek helyett adománykártyák vásárlására kéri támogatóit.

2020.12.16. 17:34

Karanténban az amerikai külügyér

Bár negatív lett a koronavírus-tesztje, önkéntes karanténba vonul Mike Pompeo amerikai külügyminiszter, miután kapcsolatba került egy fertőzött személlyel - közölte az amerikai külügyminisztérium egyik szóvivője szerdán. Az illetékes szerint Pompeo a tárca orvoscsapatának megfigyelése alatt áll. A szóvivő biztonsági okokra hivatkozva nem közölte a fertőzött személy kilétét, akivel a miniszter érintkezett. "A minisztert tesztelték, a teszt eredménye negatív. A CDC (az amerikai járványügyi központ) irányelveivel összhangban karanténba vonul. A tárca orvoscsapatának szoros megfigyelése alatt áll" - ismertette a szóvivő. A The Washington Post című lap kedden jelentette, hogy Pompeo lemondta részvételét egy minisztérium által szervezett hétvégi összejövetelen. A beltéri eseményt, amelyre 900 meghívót küldtek ki, éles bírálatok érték az amerikai kongresszusból. Bob Menendez demokrata párti szenátor a múlt héten felszólította Pompeót, hogy mondja le a programot elkerülve ezzel a meggondolatlan egészségügyi kockázatokat a minisztérium dolgozói számára. Az Egyesült Államok a járvány által legerősebben sújtott ország a világon. Eddig csaknem 16,7 millió fertőzöttet azonosítottak, az elhunytak száma pedig mintegy 304 ezer. (MTI)

2020.12.16. 17:59

Boris Johnson: kis karácsonyt!

Szűk körű és rövid karácsonyi összejövetelekre kérte szerdán Boris Johnson brit miniszterelnök a lakosságot. A Downing Streeten tartott sajtótájékoztatóján Johnson azt mondta, hogy a jelenlegi járványhelyzetben "a kis karácsony a biztonságos karácsony". A brit kormány már korábban bejelentette, hogy a karácsonyi időszakra, december 23-27. között jelentősen enyhíti a koronavírus-járvány megfékezését célzó korlátozásokat. Lehetővé válik például legfeljebb három, nem egy fedél alatt élő család összejövetele egymás otthonaiban, azokban az országrészekben is, amelyekben magas járványkészültségi szint van érvényben és ennek rendelkezései alapján jelenleg senki nem látogathatja meg szeretteit. Az enyhítési tervekről azonban komoly vita bontakozott ki az elmúlt napokban, mivel egészségügyi szakértők meggondolatlannak nevezték ezeket a terveket, és arra figyelmeztették a kormányt, hogy a karácsonyi engedékenység emberéletekbe kerülhet. Szerda esti sajtótájékoztatóján Johnson közölte: most már nem változtatják meg a karácsonyi enyhítésről hozott döntést, de a kormány mindenkit a lehető legvisszafogottabb ünneplésre kér. (MTI)

2020.12.16. 18:22

Moszkva már nem szigorít

Moszkvában nincs szükség újabb kemény egészségügyi zárlatra a koronavírus-járvány miatt - jelentette ki Szergej Szobjanyin, az orosz főváros polgármestere a helyi képviselőtestület előtt szerdán elmondott éves beszámolójában. Szobjanyin szerint az eddig bevezetett korlátozó intézkedéseket még több hónapig fenn kell tartani. A városvezető elmondta, hogy a fertőzés most nem robbanásszerűen terjed, mint tavasszal, a kórházban kezelt pácinesek száma másfél hónapja stabil, a város egészségügyi rendszere pedig képes megbirkózni a folyamattal. Közölte, hogy a moszkvaiak csak a tömeges oltást követően térhetnek majd vissza a normális életvitelhez, a védőoltások pedig néhány héten belül mindenki számára elérhetővé válnak. Az orosz főváros járványellenes operatív törzse közölte, hogy Moszkvába a védőoltási kampány kezdete, december 5. óta szerdáig több mint 12 ezren kapták meg az első Szputnyik V-injekciót. A moszkvai egészségügyi hivatal tájékoztatása szerint a fővárosban április óta több mint ötezren kaptak antitestet tartalmazó vérplazmát a Covid-19 ellen, ami csaknem megduplázta gyógyulási esélyeiket. Szobjanyin korábban azt mondta, hogy Moszkvában 6-7 millió embert kell beoltani. Moszkvával ellentétben Szentpéterváron a jelek szerint nem alakulnak megnyugtatóan a dolgok: ott Oleg Ergasev kormányzóhelyettes kedd este kijelentette, hogy a koronavírusos betegek kezelésére alkalmas 11 151 ágynak már csak a 4 százaléka áll kihasználatlanul. Közölte, hogy az év végéig mintegy kétezer újabb, szakkezelésre alkalmas férőhelyet fognak kialakítani az "északi fővárosban". Anna Popova tisztifőorvos, az orosz fogyasztóvédelmi felügyelet (Roszpotrebnadzor) vezetője a BRICS-országokbeli (Oroszország, Brazília, India, Kína, Dél-Afrika) kollégáinak arról számolt be, hogy Oroszország 17 kutatóintézetében a Covid-19 elleni vakcinák 26 változatának kifejlesztésén dolgoznak. A szerdán közzétett hivatalos adatok szerint Oroszországban az igazolt új koronavírusos fertőzöttek száma az elmúlt napon 26 509-cel 2 734 454-re emelkedett. A növekmény második napja nem haladja meg az 1 százalékot, az új esetek 17,8 százaléka tünetmentes. Az aktív fertőzöttek száma 509 790, a halálos áldozatoké 596-tal 48 546-ra, a felépülteké pedig 26 490-nel 2 176 100-ra emelkedett. Az országban a járvány kezdete óta több mint 83,8 millió, az elmúlt napon pedig mintegy 427 ezer laboratóriumi tesztet végeztek el. Koronavírus-fertőzés gyanújával 579 177 embert tartanak orvosi megfigyelés alatt. (MTI)

2020.12.16. 18:23

Tom Cruise bekeményített a Mission: Impossible forgatásán

A hetedik Mission: Impossible-film londoni forgatásán Tom Cruise elbocsátással fenyegette meg azokat a stábtagokat, akik nem veszik komolyan és nem tartják be a pandémiás szabályokat. A sztár kirohanásáról készült hangfelvételről a The Sun brit bulvárlap számolt be. A káromkodásokkal fűszerezett kirohanásban az akciófilm sztárja és producere kiabált a stábbal a távolságtartással és egyéb pandémiás szabályok betartásával kapcsolatos felelősségükről, amelyek lehetővé teszik a filmek készítését a koronavírus-járvány idején. A színész megfenyegette a stábtagokat, hogy ha nem viselkednek felelősségteljesen, el lesznek bocsátva. Cruise azt is mondta a stábnak, hogy Hollywoodnak nagy szüksége van az olyan filmekre, mint a Mission: Imposible, hogy a letaglózott filmipar tovább működhessen. Cruise képviselői nem kommentálták a cikket, de a sztárhoz közeli források szerint a hiteles a felvétel. A The Sun nem írta meg, hogy mikor készült a felvétel, de a filmesek december elején érkeztek Londonba. A Mission: Impossible hetedik epizódja az első filmek egyike volt, amelynek forgatását februárban Velencében fel kellett függeszteni a koronavírus-járvány miatt. A produkció felvételei szeptembertől folytatódhattak Olaszországban, Norvégiában és Londonban. Cruise személyesen kérte meg a norvég kormányfőt, hogy a film egyes részeit Norvégiában forgathassák a módosított karanténszabályok betartásával. A Paramount Pictures filmjét a tervek szerint 2021 novemberében mutatják be. A Mission: Impossible a legjövedelmezőbb hollywoodi filmsorozatok közé tartozik. A 2018-ban bemutatott Mission: Impossible - Utóhatás című legutóbbi epizód világszerte 791 millió dolláros (231 milliárd forintos) jegybevételt hozott a mozikban. (MTI)

2020.12.16. 18:25

Betiltották a szilveszteri durrantgatást

Mindenfajta pirotechnikai eszköz használata tilos lesz. Az indoklás szerint ezzel a csoportosulást akadályozzák meg.

2020.12.16. 19:00

Kemény döntés: egész napos kijárási tilalom köszönt Szlovákiára

December 19-től érvényes, de a kivételek sora nem rövid.

2020.12.16. 19:18

December 23-án hagyhatja jóvá az EU a Pfizer-féle vakcinát

"Ez lesz az EU karácsonyi ajándéka az európaiaknak" - fogalmazott az Európai Bizottság alelnöke.

2020.12.16. 20:00

Boris Johnson nem akarja letiltani a brit karácsonyt

Úgy tűnik, a brit kormány nem szándékozik törölni a karácsonyt - annak ellenére, hogy kedden tudósok és orvosi szaklapok is nyomás alá helyezték a kabinetet a gyorsan terjedő koronavírus-fertőzések miatt.

2020.12.16. 20:19

Gyorssegélyt kap félezer előadóművész

Az Előadóművészi Jogvédő Iroda Egyesülettől érkezik a pénz félezer zenésznek, táncosnak, artistának.

2020.12.16. 20:28

Dánia: csak a szigor!

Dániában szigorú karantént vezetnek be karácsonyra és az újévre, hogy gátat szabjanak a koronavírus további terjedésének - jelentette be szerdán este Mette Frederiksen miniszterelnök. Csütörtöktől bezárnak a bevásárlóközpontok, az egyéb üzletek pedig december 25-től az élelmiszerboltok és a patikák kivételével. A még tantermi oktatásban részesülő diákokat hétfőtől hazaküldik, bezárnak a szépségszalonok és fodrászatok is. "Egészségügyi ellátórendszerünk le van terhelve" - mondta Frederiksen. "Haladéktalanul cselekednünk kell" - tette hozzá. "Sajnos nagyon komoly a koronavírus-helyzet. Az utóbbi héten 22 ezer fertőzöttet regisztráltak, összehasonlítva az azt megelőző héten azonosított 15 ezer esettel. A negyedik rizikófokozatba léptünk, amely csaknem a legmagasabbnak számít" - ismertette a dán kormányfő. "December 25-e péntektől január 3-ig az ország gyakorlatilag zárva lesz" - hangsúlyozta. A dán hatóságok arra számítanak, hogy az ország a járvány legsúlyosabb hónapjai előtt áll. A csaknem hatmillió lakosú országban az utóbbi 24 órában 3692-vel emelkedett az igazolt fertőzöttek száma. Jelenleg 493 Covid-19-beteget kezelnek kórházakban, s ez a szám csak növekedhet a napokban - közölte Magnus Heunicke egészségügyi tárcavezető. Dániában a járvány kitörése óta csaknem 120 ezer fertőzöttet regisztráltak, akik közül 975-en hunytak el a kórban. Az országban a fertőzöttek számának hirtelen emelkedése miatt október 23-án tíz főben maximalizálták az összejöveteleket, elrendelték a köztéri maszkviselést és betiltották az este tíz óra utáni alkoholárusítást. Bezáratták a bárokat, vendéglőket, színházakat. A diákokat az ötödik osztálytól fölfelé idő előtti karácsonyi szünetet rendeltek el. (MTI)

2020.12.16. 21:08

Spanyolok: tartományi kézben a szigorítás lehetősége

A spanyol tartományok saját hatáskörben szigoríthatnak az ünnepi időszakra vonatkozó központi intézkedéseken, ha azt a járványügyi helyzet indokolja területükön - közölte Salvador Illa egészségügyi miniszter szerda esti sajtótájékoztatóján Madridban. A tárcavezető szerint "aggodalomra ad okot", hogy az elmúlt napokban felgyorsulni látszik a koronavírus-fertőzés terjedése. A minisztérium legfrissebb jelentéséből kiderült: százezerből átlagosan 201 ember fertőzött az országban. Múlt pénteken ez a szám még 189 volt. Az elmúlt 24 órában több mint hatezer új fertőzöttet diagnosztizáltak, a regisztrált esetszám napi növekedése meghaladta a 11 ezret. Salvador Illa kérdésre válaszolva elmondta: a járványügyi szakértői jelentés szerint a korlátozó intézkedések lazításával magyarázható, hogy többhétnyi csökkenés után helyenként ismét növekedésnek indult a fertőzöttek száma. A tárcavezető nyilatkozatát követően Ángel Víctor Torres, a Kanári-szigetek elnöke két hétre szóló korlátozásokat jelentett be Tenerife szigetére, ahol a leggyorsabban terjed a fertőzés tartományban. Tenerife területére szombattól nem lehet szabadon belépni, csak a jogszabályban meghatározott indokokkal mint például a munkavégzés vagy az oktatás. Az éjszakai kijárási tilalom kezdetét előrehozzák 22 órára 23 óráról. A vendéglátóhelyek csak a teraszaikat működtethetik 50 százalékos létszámkorlátozás mellett, és egy asztalnál csak ugyanazon háztartásban élők foglalhatnak helyet. Az ünnepekre nem engedik haza az idősotthonok lakóit és beszüntetik az intézményekben a látogatást is. Karácsonykor és szilveszterkor legfeljebb hatan gyűlhetnek össze ünnepelni az országosan engedélyezett tíz helyett. Spanyolország tartományai közül továbbra is a Kanári-szigeteken a legalacsonyabb a fertőzöttek aránya, százezerből 123 eset, de november végén számuk még 77 volt. (MTI)

2020.12.16. 22:44

Könyörtelen lesz a Twitter

A Twitter nem csak a járvánnyal, hanem a koronavírus elleni védőoltással kapcsolatos alaptalan vagy félrevezető, potenciálisan ártalmas tartalmakat is eltávolítja oldaláról, így minden olyan tweetet törölnek, amely szándékos összeesküvést, ártó szándékot vagy népességszabályozási szándékot sejtet az oltásokkal kapcsolatban - közölte szerdán a vállalat. A Twitter azt is tudatta, hogy tweetjeik törlésére szólíthatják fel azokat a felhasználókat, akik védőoltások mellékhatásairól tesznek közzé hamis információkat. A széles körben cáfolt álhíreket pedig letiltják. Az új szabályok a jövő héten lépnek érvénybe. A közösségi oldal a jövő év elejétől azt is megkísérli, hogy figyelmeztető címkével látja el azokat a tweeteket, amely megalapozatlan pletykákat, vitatott állításokat és hiányos vagy elavult információkat tartalmaznak a járvánnyal kapcsolatban. A Facebook és a Google tulajdonában álló Youtube az elmúlt hetekben már bejelentette, hogy letiltják a vakcinákkal kapcsolatos álhíreket. (MTI)

Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×