INFORÁDIÓ 
2021. január 26. kedd
Paula, Vanda

koronavírus

látogatási tilalom

ajánlás

idősotthon

A csákvári Katolikus Szeretetszolgálat Szent Vince Idősotthona 2020. április 3-án. Élelmiszert, higiéniai és felületfertőtlenítő eszközökhöz kapott az intézmény a szeretetszolgálat segítségével.

Itt az első itthoni enyhítés

Infostart

Feloldották a bentlakásos szociális intézményekben a látogatási tilalmat – szigorú keretek között. Frissítés: az operatív törzs tájékoztatóján elhangzott, hogy még érvényben van a látogatási tilalom, ebben a kérdésben hamarosan rendelkezést adnak ki az intézményeknek.

Müller Cecília országos tisztifőorvos és Kásler Miklós miniszter feloldotta a bentlakásos szociális intézmények, így az idősotthonok látogatási tilalmát is. A december 8-án aláírt A szakosított szociális intézményekben élők kapcsolattartására vonatkozó javaslatok címet viselő ajánláscsomagban külön fejezet foglalkozik a „személyes látogató” fogadásával és az intézmény elhagyásának lehetőségével – írja a Népszava.

Frissítés: az operatív törzs tájékoztatóján az InfoRádió kérdése kapcsán elhangzott, hogy még érvényben van a látogatási tilalom, annak érdekében, hogy a hozzátartozókkal tarthassák a kapcsolatota kérdésben hamarosan rendelkezést adnak ki az intézményeknek.

Az ajánlás alapján maszkviselés, lázmérés, távolságtartás és kézfertőtlenítés mellett a látogatónak nyilatkozni kell, hogy nincsenek covidos tünetei és 14 napon belül nem érintkezett igazolt fertőzöttel, de a találkozás biztonságos helyének kiválasztásában szabad kezet ad az otthonok vezetőinek. Az országos tisztifőorvos elismeri, hogy a megoldásoknak erős korlátot szabnak az épületek adottságai, ezért több ajánlást is tesz.

Ha nem alakítható ki látogatószoba az intézményen belül, akkor az ajánlás az udvaron felállított fűthető sátort vagy konténert javasolja, ahol egy bentlakót egyszerre ketten kereshetnek fel maximum 30 percre.

Az intézményben kialakított eljárásrendet a járási hivatalnak is jóvá kell hagyni, tehát a látogatási lehetőség nem egyszerre nyílik meg az ország valamennyi otthonában. Ahol jelenleg fertőzött lakó vagy dolgozó miatt karantén van, természetesen csak a zárlat feloldása után kezdődhet meg a családtagok beengedése.

Az ágyhoz kötött lakókat mozgatható betegágyakon kellene egy külön helyiségbe vinni a látogatás idejére, de ilyen ágyakkal a magyar bentlakásos otthonok többsége nem rendelkezik, ezért a haldoklók látogatásához hasonló védőfelszerelésben meg kell engedni, hogy egyszerre két vendég bemehessen az ágyban fekvőkhöz. Ahol pedig önálló lakrészben él az idős ember, ott időkorlát sincs, addig beszélgethetnek, ameddig akarnak.

Különösen méltányolható helyzetekben eddig is elhagyhatták az otthont a bentlakók, a tisztifőorvos azt javasolja, 72 óránál rövidebb kint tartózkodás után 10 napig különítsék el az intézménybe visszatérő idős embert, ha ennél hosszabb ideig marad távol, akkor két negatív PCR-tesztet kell bemutatnia.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: MTI/Vasvári Tamás
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018