INFORÁDIÓ
2021. november 29. hétfő
Taksony

koronavírus

operatív törzs

müller cecília

A kormany.hu által közreadott képen Maruzsa Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériuma köznevelésért felelős államtitkára a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján Budapesten 2020. április 9-én. Idén csak az írásbeli érettségi vizsgákat tartanák meg az oktatási akciócsoport javaslata szerint - mondta az államtitkár.

Operatív törzs: a Pfizer-vakcinával már december végén elkezdhetik itthon az oltást

Infostart

Az iskolakezdés előtt, január 2-3-án minden a nevelésben és oktatásban dolgozó ingyenes koronavírusteszten vehet részt – jelentette be Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár az operatív törzs szerdai tájékoztatóján. Az is kiderült, ha engedélyezik a Pfizer vakcináját, már idén elkezdhetik a védekezésben részt vevő egészségügyi dolgozók oltását.

Az Operatív Törzs jelenleg 146 óvodában egy-egy csoportot érintően (5%), 79 óvodában (3%) és 42 általános iskolában (2%) az egész intézményt érintően rendelt el rendkívüli szünetet, továbbá 393 általános iskolában egy-két osztályt (15 %) és 31 általános iskolában (1%) a teljes intézményt érintően digitális tanrendet – ismertette az oktatás helyzetéről Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár, és jelezte, ezek a korábbiaknál kedvezőbb, csökkenő tendenciát mutató számok.

Embert próbáló három és fél nap volt az államtitkár szerint a tanév eddig. 17 562 bejelentés érkezett a köznevelési intézményekből, 8925 döntést kellett hozni, 3668 esetben rendkívüli szünetet, 5247 esetben digitális tanrendet kellett elrendelni. A 10 942 oktatási helyből 4099 helyen kellett intézkedni, ez 37 százalék, tehát az iskolák és óvodák 63 százalékánál nem kellett intézkedni. Maruzsa Zoltán szerint ez az mutatja, hogy a védekezés sikeres, ezért köszönetet mondott mindenkinek, aki ebben a munkában részt vett.

A téli szünet után a tervek szerint január 4-én folytatódik a tantermi oktatás az általános iskolákban, a középiskolák január 11-ig biztosan digitális tanrendben maradnak. Az intézmények fertőtlenítőszerrel ellátását folytatják januárban is, és marad az iskolai hőmérés is.

Az célzott tesztek azt mutatták, hogy a kétszázalékos érintettség az országos átlagnak felel meg. A tesztelési lehetőség folytatódik januárban, de más módszerrel. Már a 4-i iskolakezdés előtt, január 2-3-án lehetőséget teremtenek a pedagógusoknak a tesztelésre a mentőszolgálat mintavételi pontjain. Aki úgy gondolja, hogy érdemes a tesztet elvégezni, megteheti, így az újraindulásra már teszteredmény birtokában lesz lehetőség. Az érintetteket a téli szünet idején értesítik majd a részletekről.

"Mindenkinek áldott karácsonyt, a szünetre pedig jó pihenést kívánok. Használjuk ki ezt az időszakot arra, hogy január negyediktőél megújult erővel folytathassuk a munkánkat" – mondta Maruzsa Zoltán.

A kormány fél évvel meghosszabbította a járványügyi készültséget – döntött a kormány. A tömegközlekedési eszköz vezetője pedig már nem köteles maszkot viselni.

Az elmúlt 24 órában a maszkviselési szabályok megszegése miatt 193 esetben intézkedtek a rendőrök. Közterületi maszkviselési hiányosság miatt 159 esetben léptek fel. Üzletekben 15 esetben nem viseltek maszkot. Tömegközlekedési eszközön 9 emberrel szemben kellett intézkedni – mondta Gál Kristóf, az ORFK szóvivője.

A nyitvatartási szabályok miatt eddig 614 intézkedés kellett, 164 esetben állapították meg az üzemeltető vagy tulajdonos felelősségét. Marcaliban egy bisztróban egy vendég italt fogyasztott, ezért ő bírságot kapott, míg a helyet hét napra bezárták. Eddig összesen 99 helyet zárattak be a hatóságok.

A hétvégén 303 esetben kellett intézkedni a kijárási tilalom megszegése miatt. Összesen 13 429 esetben kellett intézkedni eddig. A tranzitszabályok megszegése miatt 73 rendőri intézkedés történt. 14 021 esetben ellenőriztek hatósági házi karantént, 5784 újat rendeltek el kedden, és összesen 42 467 zárlat van hatályban.

2804 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 288 567 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 144 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 7381 főre emelkedett. A gyógyultak száma is folyamatosan nő, jelenleg 83 940 fő, az aktív fertőzöttek száma 197 246 fő. 7639 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 574-en vannak lélegeztetőgépen – ismertette az elmúlt 24 óra adatait Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ osztályvezetője.

Már több mint kétszázezren regisztráltak a koronavírus-oltásra. December 21-én dönthet az európai gyógyszerhatóság a Pfizer vakcinájáról, ebben az esetben már az év végén érkezhet egy kisebb mennyiség. Ezzel a védekezésben részt vevő egészségügyi dolgozók oltását kezdik el – közölte.

Az idősotthonokban továbbra is érvényben van a látogatási tilalom, de az ünnepek előtt meg fogják teremteni annak a lehetőségét, hogy a lakók és családtagjaik találkozhassanak. Az erre vonatkozó szabályokat a követlező napokban kapják meg az intézmények.

Kérdések

Csökkent-e az egészségügyi dolgozok érintettsége?

Az összes igazolt fertőzésnek 2 százaléka egészségügyi dolgozó.

Azoknak is kell oltás, akik már átestek a betegségen?

A fertőzés hat hónapos védettséget biztosít a jelenlegi tudásunk szerint, akik ősszel estek át a fertőzésen, nekik egyelőre nem szükséges az oltás.

Megszűnt-e a látogatási tilalom az idősothonokban?

Nem szűnt meg, csak az ünnepi kapcsolattartást szabályozzák újra.

Mikor és mennyi Pfizer-vakcina érkezhet, kik kaphatják?

Az egészségügyi dolgozók oltása az év végén elkezdődhet, ha az európai hatóságok engedélyezik a vakcina alkalmazását.

Nyitókép: MTI/kormany.hu
A címlapról ajánljuk

Meghalt a Forma–1 ikonja

Hetvenkilenc éves korában elhunyt Sir Frank Williams, a Williams csapat alapítója és névadója....
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018