eur:
392.82
usd:
367.87
bux:
66115.42
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter az otthonteremtési program és a családvédelmi akcióterv újabb részleteiről tartott sajtótájékoztatóján a Miniszterelnökség Szalay utcai épületében 2020. október 19-én.
Nyitókép: MTI/Bruzák Noémi

Napirend előtt - Az uniós vétótól a karácsonyi ünnepi járványszabályokig széles volt a merítés

A koronavírus-járványról és a munkanélküliség mértékéről, a nőkről, a karitatív szervezetek munkájáról és a "15 millió búzaszem" programról is szó volt napirend előtt szerdán az Országgyűlésben.

Gurmai Zita (MSZP) Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli minisztert bírálta a tárcavezető egy internetes videóban elmondott, a nők fizetésével és karrierjével kapcsolatos szavaiért.

"Rosszul értelmezett emancipáció volna az ön története is, amikor a szakmai kiteljesedést választotta ahelyett, hogy csak a családjának éljen?" - tette fel a kérdést Novák Katalinnak.

Hangsúlyozta: ez a döntést a nőkre kell bízni, mert szemben azzal, amit a miniszter állít, a "nők nem alattvalók és nem szülőgépek". Szerinte a miniszternek bocsánatot kell kérnie és törölnie kell a videót.

Novák Katalin leszögezte: minden mondatát vállalja. Hangsúlyozta: soha nem mondta azt, hogy a nők kevesebbet keressenek mint a férfiak és megerősítette azt is, hogy elfogadhatatlan, ha egy nő kevesebbet kap ugyanazért a teljesítményért, mint egy férfi, csak azért, mert nő.

Ugyanakkor jelezte: fenntartja azt a véleményét is, hogy anyaság nem szégyen. Nem szégyen az sem, ha valaki az életét csak a gyermekeinek, csak a családjának szenteli - mondta.

Kijelentette: a magyar kormány éppen azért dolgozik, hogy a magyar nőknek megadja a választás szabadságát, hogy a nők dönthessek úgy, hogy nem vállalnak gyermeket és nem kötnek házasságot, vagy párjukkal együtt családot, akár nagycsaládot alapítanak és akár egész életükben a családjukról gondokodnak, és ezt sem élik meg kurdarcként, nem érzik azt, hogy ezért másodrendű polgárok lennének.

A Jobbik az InfoRádióból idézett

Balczó Zoltán (Jobbik) az Európai Uniós csúcson elért eredményeket értékelve azt mondta: a vétó feladása fontos volt Magyarország és az EU szempontjából is, hiszen így hazánk megkapja költségvetési forrásokat. Hozzátette: a Jobbik nem azt várja, hogy szankciókat kapjunk, hanem hogy az uniós források felhasználását szigorúan ellenőrizzék.

Úgy értékelt: káros volt az egész "vétó-hercehurca". Idézte Navracsics Tibor volt EU-s biztos InfoRádiónak adott nyilatkozatát, amely szerint Magyarország az "EU fenegyereke" státusz felé tart, és úgy vélte: ennek minden követezkeményét viselni kell, így az elszigetelődést, ami más területeken és ügyekben jelent majd hátrányt.

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkár magyarázkodásként értékelte a jobbikos politikus felszólalását, mert szerinte a Jobbik az elmúlt időszakban a baloldallal közösen Magyarország ellen kampányolt.

A nehézségek ellenére is boldog, békés karácsonyt kívánt mindenkinek a parlamenti patkó mindkét oldalán, azoknak is, akik nem mindenben értenek egyet a kormánnyal.

Simicskó István, a KDNP frakcióvezetője a humanitárius segítségnyújtás fontosságát hangsúlyozta a járvány idején. Megköszönte a karitatív szervezetek, valamint a kormányzati humanitárius kordinációs tanács munkáját.

Soltész Miklós, a Miniszterelnökség államtitkára azt mondta: az ország példát mutatott összefogásból, azonban ebből a baloldali pártok kilógnak, a Jobbiktól a DK-ig. Kamuvideót gyártottak és megtámadták Magyarországot Brüsszelben - tette hozzá.

Jakab István (Fidesz) a Magyarok Kenyere Alapítvány "15 millió búzaszem" programjának eredményeiről számolt be. Hangsúlyozta: a 10 éve működő program a magyar gazdatársadalom önkéntes összefogása, amelyben egész évben Magyarországról és a Kárpát-medence magyar lakta településeiről ajánlanak fel búzát a rászoruló gyermeket segítő szervezeteknek, határon innen és túl. Elmondta: idén több mint 1000 tonna gabonát gyűjtöttek össze, és több mint 80 ezer gyermeknek juttattak el adományt.

Farkas Sándor, az Agrárminisztérium államtitkára azt mondta: a magyar mezőgazdaság különösen nehéz éven van túl, sok nem várt természeti esemény történt, a gazdák azonban minden nehéz körülmény ellenére helytálltak. A programot sikertörténetnek nevezte.

Tordai Bence (Párbeszéd) 2020-at értékelte, szerinte sokaknak nem lesz felhőtlen és boldog a karácsony, mert a kormány "csúnyán elbaltázta" a koronavírus-járvány miatti gazdasági és egészségügyi válság kezelését. Elmondta, több mint hétezren haltak meg a vírus miatt, de a korábbi évekhez viszonyítva is nőtt a halálozási statisztika, valószínűleg 10-15 ezer ember halt meg idő előtt.

Hozzátette: az emberek életét anyagi nehézségek is sújtják, tízből heten megszorításra kényszerülnek a családi kasszában. Kitért arra is, hogy az államháztartás sincs rendben, ha a 2010-es állapottal hasonlítják össze, 2020 végére 95 százalékra ugrik az államadósság GDP-hez viszonyított aránya.

Orbán Viktor miniszterelnök és a kormány felelősségét hangsúlyozta a járvány elleni védekezésben, a válságkezelésben. Szerinte a kormány a felelős azért, hogy ilyen rossz helyzetben vannak a családok, és a felelősség alól nem kellene kibújni.

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára egyetértett azzal, hogy ez a karácsony nem olyan lesz, mint a többi.

Közölte, Magyarországgal ellentétben a legtöbb országban a sikeres járvány elleni védekezés érdekében az ellenzék képes volt lejjebb csavarni "politikai harcászati tevékenységét". Szerinte a baloldali ellenzék végig a kormány ellen küzdött, de ez rendre az orvosokon, az ápolókon csattant. Elmondta, reméli, hogy az ellenzékben lesz annyi felelősség, hogy abbahagyja a vakcina elleni hangulatkeltést.

A gazdasági válságkezelésről közölte, a költségvetésben minden az emberéletek védelmének és a válságkezelésnek van alárendelve. Ha az ellenzék annyira cselekedne, miért nem teszi azt az általa vezetett önkormányzatokban? - kérdezte. Úgy fogalmazott: ebből nem lesz hatékony járvány elleni védekezés, nem lesznek új munkahelyek, sem fejlődő városok, ebből "karácsonyi pangás lesz, ha brezsnyevi nem is".

Schmuck Erzsébet (LMP) közölte, a koronavírus-járvány rámutatott, nem lehet az életet ugyanott folytatni, ahol a járvány előtt jártunk. Hozzátette: a kormány politikájában nem látni érdemi változást, a társadalmi szolidaritás ismeretlen fogalom számára. A kabinet továbbra is a multik és a Fidesz-oligarchák zsebét tömi felesleges luxusberuházásokkal.

Kitért arra, hogy a kormány kizsigerelte az önkormányzatokat, jelentős forrásokat vont el tőlük, veszélybe sodorva így a közfeladatok ellátását, a rászorulók segítését. Elmondta, a kormány év elején bejelentett klímavédelmi akciótervének nincs érdemi hatása, radikális lépésekre van szükség, be kellene zárni a Mátrai Erőművet, el kellene kezdeni a lakóépületek energetikai korszerűsítését.

Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti államtitkára azt mondta, a járvány gazdasági hatásai megerősítették a kormány célját, hogy patrióta gazdaságpolitikára van szükség, ez pedig ellentétben van a baloldal nemzetközi érdekeket kiszolgáló politikájával.

Beszélt arról is, hogy az önkormányzatoknak a kormánynál nincs jobb szövetségesük, hiszen ez a kormány húzta ki őket a csődből és ad nekik évről évre több támogatást. Kitért arra is, hogy ez az év megmutatta, a baloldal csak beszél a klímavédelemről, de kizárólag a kormány cselekszik.

Bősz Anett (DK) arra hívta fel a figyelmet, hogy a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) múlt héten közölt júniusi munkaerőpiaci adatai szerint csaknem 400 ezren voltak munka nélkül, holott korábban a hivatalos adat 215 ezer volt. A különbség abból adódik, hogy a KSH az állásukat elvesztőket nem a munkanélküliek, hanem az inaktívak közé sorolta - magyarázta. Hozzátette: a KSH szerint év elején 4,5 millió aktív polgára volt az országnak, így a 400 ezer állástalan 9 százalékos munkanélküliséget jelent.

Orbán Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára beszélt arról, hogy vannak olyan önkormányzatok, amelyek a járvány elleni védekezés helyett a kormány elleni politikai hadjárattal vannak elfoglalva. Elmondta, a kormánynak rendeletet kellett hoznia, hogy a baloldali önkormányzatok ne tudják megsarcolni az embereket a járvány elleni védekezésben.

A munkanélküliségről azt mondta, a KSH adatai az Eurostat adatai is, amelyek egyértelműek, a munkanélküliségi ráta Magyarországon 4,3 százalék. Ez a negyedik legalacsonyabb az EU-ban - közölte.

Címlapról ajánljuk
Sárkány, Krokodil és Ragyogás – ezek lehetnek a pusztító izraeli bosszúállók

Sárkány, Krokodil és Ragyogás – ezek lehetnek a pusztító izraeli bosszúállók

Izrael bejelentette, hogy nem hagyja válasz nélkül Irán tömeges drón- és rakétatámadását. Dél-Libanonban már meg is ölték a Hezbollah néhány fontos parancsnokát, de lehet, hogy Jeruzsálemben ennyivel nem fogják beérni. Szakértők most azt találgatják, vajon hogyan vághatna vissza Izrael a határaitól több mint ezer kilométerre lévő Iránnak.

Vágujhelyi Ferenc az Arénában: mostantól azonnal fellép a NAV az önrevízióval visszaélők ellen

Az önrevízióval visszaélők csalárd gazdálkodása miatt versenyelőnyre tesznek szert a becsületes gazdálkodókkal szemben, és ezt nem tudjuk megengedni – mondta Vágujhelyi Ferenc, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt az szja-bevalllásokról, az eÁFA-rendszer előnyeiről, az idén kiemelten ellenőrzött területekről és arról is, hogy az adóhatósági büntetés miért hatékonyabb, mint a büntetőeljárási szankció.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×