eur:
394.13
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta
A koronavírus miatt elrendelt kijárási tilalom ellen tüntetnek a londoni parlament előtt 2020. december 14-én.
Nyitókép: MTI/AP/Alberto Pezzali

Koronavírus-amnesztia – vészjelzést adtak le London szakértői

London szerdán szigorít, a megugrott fertőzések miatt a legszigorúbb készültségi sávba sorolják a brit fővárost, amely két hete lépett ki az országos karanténból. Tudományos kutatók a „karácsonyi amnesztia” eltörlését is kérik.

Két hétig tartott a relatív szabadság Londonban és Anglia délkeleti részén. A brutálisan megemelkedett koronavírus-fertőzések miatt szerdától a hármas – legszigorúbb – készültségi sávba kerül a 9 milliós brit főváros.

A hétvégén és a hét első napjaiban ezért mindenki próbálta kihasználni a még élhetőbb szabályokat. Az utcákat és áruházakat tömegek lepték el és itták az árusoknál kapható forralt bort és intézték a karácsonyi bevásárlást. A pubokban és éttermekben is nagy volt a forgalom – mivel a 3-as sávban ezek már kénytelenek bezárni, illetve csak elvitelre dolgozni.

A brit kormánynak az országos helyzetről szóló szerdai bejelentése előtt Matt Hancock egészségügyi miniszter azt mondta a parlamentben, hogy ezentúl

hetente fogják felülvizsgálni a korlátozásokat

– így a következő döntés egy nappal karácsony szenteste előtt várható.

Hancock elmondta, hogy a vírus egy gyorsabban terjedő, újabb változatát fedezték fel Angliában, az azonban nem valószínű, hogy ez másképp reagálna az eddig kidolgozott vakcinákra, mint a korábbi törzsek.

London a december 2-án véget ért angliai karantén után viszonylag szabad életet élhetett, mert nyitva tartottak a szórakozóhelyek, ahová elméletben csak ugyanazon háztartás vagy az engedélyezett „támogató” háztartás tagjai mehettek be. Felpörgött a forgalom a kinti, fóliasátras kerthelyiségekben, amelyek egy idő után már zárt térre kezdtek hasonlítani. A két hét alatt azonban meredeken megugrott fertőzési mutató

Az Essex megye határán fekvő Eppig Forrest kerületben például egy hét alatt 71 százalékkal több fertőzést regisztráltak. A szintén kelet-londoni Haveringben közel 50 százalékkal többet.

Sadiq Khan főpolgármester két fronton is szembeszállt a kormánnyal.

Egyrészt azt mondta, hogy ne csak a különösen fertőzött kerületekben szigorítsanak, hanem az egész városban – miközben arról beszélt, mekkora anyagi csapás lesz ez a gazdaságnak és sok vendéglátóhely örökre bezárhat.

Másrészt azt kérte, hogy zárják be az összes londoni iskolát – ahogy Greenwich kerület tette – amit viszont perrel fenyegetett meg a központi kormány.

A Lancet tudományos szaklap cikke szerint

az iskolák nagy szerepet játszanak a vírus terjedésében.

A szerzők szerint ez azért történik, mert a gyerekeknél ritkábban jelentkeznek a Covid-19-tünetei és így környezetük nem veszi észre, hogy fertőzöttek. A cikk idézi a brit statisztikai hivatal modelljét, amely szerint a középiskolás gyerekek nyolcszor nagyobb valószínűséggel visznek be fertőzést az otthonba, mint a felnőttek.

Közben a brit ellenzék és két orvosi szaklap is nagy nyomás alá helyezte a kormányt, hogy törölje az ötnapos karácsonyi amnesztiát, amikor szabadon lehet majd utazni az országban és több család találkozhat zárt térben. A két újság közös vezércikke szerint „a kormány újabb masszív baklövésbe sétál, ami sok életbe fog kerülni”. Nagy-Britanniában eddig 64 400 ember halt meg a koronavírus miatt, ami a második legnagyobb szám Európában. A szerzők szerint ezért az óvatosabb Németország, Olaszország és Hollandia példáját kellene követni.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×