eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Testkamera és a felvételre figyelmeztető kártya a bemutató sajtótájékoztatón, a Keleti pályaudvaron 2019. augusztus 30-án. A vasúti menetjegyellenőröket ért támadások miatt szeptember 1-jétől 103 új testkamerát kapnak országszerte a MÁV-START Zrt. jegykezelői.
Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

Fontos dolgokról tanúskodnak a MÁV testkamerái

A MÁV-START a már meglévő 108 mellé további 66 darab új testkamerát telepített az eddigieken túl új helyszínekre is: a Keleti pályaudvarra, Komáromba, Miskolcra, Sátoraljaújhelyre, Füzesabonyba, Záhonyba, Szegedre és Tapolcára.

A tapasztalatok szerint a jegyvizsgálók bántalmazásának megelőzésében nagyon hatékony eszköz a testkamera alkalmazása. Az utóbbi években a vasúttársaság intézkedéseinek köszönhetően csökkent a súlyos konfliktusok száma a vonatokon:

  • 2018-ban 123,
  • 2019-ben 70,
  • idén pedig eddig 62 esetben bántalmaztak jegyvizsgálót szolgálatteljesítés közben.

Utóbbiak közül 36 tettlegesség; 23 tettleges becsületsértés; 3 pedig verbális agresszió volt a kollégák személyét közvetlenül vagy közvetetten veszélyeztető esemény - közölte a MÁV-START.

Nyolc napon túl gyógyuló sérülés egyszer történt. Az elkövetők 71 százaléka menetjegy nélkül; érvénytelen vagy átruházott jeggyel kívánt utazni, vagy ittas volt.

2020-ban a három leginkább érintett vasútvonal a Budapest-Cegléd-Szolnok (100a) és a Budapest-Göd-Vác-Szob (70-es) volt 8-8 esettel, valamint a Budapest-Újszász-Szolnok (120a) vonal 6 esettel.

A jegyvizsgálók védelmében 2020-ban csaknem 126 ezer órában kísérték a vonatokat biztonsági személyzettel a vasútőrök, továbbá 3500 órában együttműködési megállapodás alapján polgárőrök is. A vasúttársaság közfeladatot ellátó munkavállalói szolgálati mobiltelefonjukon minden olyan esetben rendőri segítséget kérhetnek, amikor úgy érzik, a nem együttműködő utasok miatt ők vagy a vonaton tartózkodók veszélyben lehetnek. Az incidensek elkerülésének érdekében a korábbi önkéntes gyakorlattól eltérően augusztus 31. óta a kijelölt vonatokon szolgálatban lévő jegyvizsgálók számára kötelező a testkamera használata

  • a Budapest-Esztergom,
  • a Budapest-Pusztaszabolcs,
  • a Budapest-Cegléd-Szolnok,
  • a Budapest-Újszász-Szolnok,
  • a Budapest-Göd-Vác-Szob,
  • a Budapest-Veresegyház-Vác és
  • a Budapest-Lajosmizse-Kecskemét vasútvonalakon.

A testkamerát, annak hivatalos bemutatóját követően 2019. szeptember 1-étől vehették használatba jegyvizsgáló munkatársaink összesen 12 telephelyen 103 darab eszközt. 2020-ban újabb beszerzés történt, amely keretében 66 darab kamera érkezett. A cég további testkamerák beszerzését tervezi.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×