eur:
393.83
usd:
365.5
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Kórterem a Semmelweis Egyetem I. sz. Gyermekgyógyászati Klinika sürgősségi osztályán az átadás napján, 2019. március 28-án.
Nyitókép: MTI/Soós Lajos

Év végére ismét 50 milliárdosra hízhat a kórházak adóssága

A hazai orvosieszköz-ipari vállalkozások a koronavírus-járvány miatt különösen nehéz helyzetbe kerültek – mondta Rásky László, a Orvostechnikai Szövetség főtitkára.

Igaz, hogy szeptemberben csak 444 millió forinttal nőtt a kórházak lejárt határidejű szállítói állománya, ami az idei, havi átlagos növekedést figyelembe véve kedvező, de az egész tartozásállomány 41,6 milliárd forint volt. (Az egy hónappal korábbi adat 4,1 milliárd forint.)

A pozitív szeptember végi adat mögött az húzódik meg, hogy az egészségügyi államtitkár szeptember eleji felhívására az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) utasította az intézményeket, hogy aki teheti, fizesse ki a lejárt tartozásait, illetve azok egy részét – mondta a Világgazdaságnak Rásky László.

Pénzt egyelőre nem kaptak hozzá az intézmények, de néhány tartalékoló kórház így is tudta csökkenteni a lejárt adósságállományát. Az első kilenc havi növekedés ezért gyakorlatilag a tavalyi szintre történő csökkenés volt. Több tartalék már nemigen van a rendszerben, tehát az adósságállomány az év végére újra meghaladhatja az 50 milliárdot.

A hazai orvosieszköz-ipari kis- és közepes vállalkozásokat a koronavírus-járvány okozta helyzet különösen megviselte. A vállalatvezetők azonban bíznak abban, hogy a kormány – felismerve, mennyire fontos a járványhelyzetben az orvosi eszközök folyamatos szállítása – hamarosan rendezi az intézmények lejárt adósságát.

A szövetség főtitkára szerint nem az intézményvezetők okolhatók a veszteséges működésért, hiszen az adósságot termelő kórházak gazdálkodását már most is szigorúan ellenőrzi a fenntartó. A tartozásállomány addig fog emelkedni, amíg el nem kezdődik egy 2019-ben megalkotott kormányrendelet végrehajtása.

Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×