eur:
392.84
usd:
366.41
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk
Bolla Tibor, a BKV Zrt. vezérigazgatója (b) beszédet mond a pesti fonódó villamosvonal első elemének átadásán a Haller utca és a Soroksári út kereszteződésénél 2020. november 6-án. Mellette Karácsony Gergely főpolgármester. A Haller delta projekt során új vágánypár létesült a Haller utca és a Soroksári út között észak-pesti irányba, így kapcsolat jött létre a Haller utca felől a 2-es villamos belvárosi szakasza felé.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Átadták a pesti fonódó villamoshálózat első elemét – térkép

A Haller delta projekt az idei év egyik legjelentősebb villamosközlekedést érintő fejlesztése.

Az elmúlt hónapokban a ferencvárosi Haller utca és a Soroksári út között nemcsak pályarekonstrukciós munkák zajlottak, hanem egy olyan fejlesztés első eleme épült ki a pesti fonódó első ütemének kiépítésével, amely a későbbiekben hozzájárul Budapest villamosközlekedésének hatékonyabbá tételéhez, az utasok számára pedig még előnyösebb és komfortosabb utazást tesz majd lehetővé.

A Haller delta projekt kiviteli tervei 2019-ben készültek el a BKK megbízásából. Ezt követően a Fővárosi Önkormányzat és a BKV Zrt. között 2020 áprilisában kötött, 1,8 milliárd forint összegű fejlesztési megállapodás tette lehetővé a munkák elindítását 2020. május 23-án.

A Haller utca és a Soroksári út találkozásánál megépült új villamosvágány elkészülésének időpontja nem véletlenül esik egybe az M3-as metró középső szakaszán induló felújítási munkákkal:

a vágánykapcsolat megépítésével közvetlen kötöttpályás kapcsolat jött létre a Haller utca felől a 2-es villamos belváros szakasza felé, így a november 7-étől az új vágányon közlekedő 2M villamossal a Nagyvárad térről közvetlenül lesz elérhető a belváros.

Az új villamosjárat a Keleti pályaudvartól indulva a 24-es vonalán éri el a Nagyvárad teret, majd a Haller utcáról a Soroksári útra fordulva a 2-es villamos útvonalán a pesti rakparton keresztül a Jászai Mari térig jár, kiszolgálva a belváros számos csomópontját.

A BKK a metrófelújítás idején, ahogy az elmúlt években, a legtöbb városrész felől most is bővíti a lezárt metrószakaszt elkerülő járatok kínálatát, hogy a metrópótló buszok mellett további valós alternatívákat kínálhasson a Budapesten közlekedőknek. Kötöttpályás járatként az új villamos mindig az aktuális forgalomtól függetlenül, akadálytalanul haladhat majd, így aki ezt a járatot választja, a gyors eljutás mellett teszi le a voksát.

Alacsonypadlós villamost ígértek

Karácsony Gergely főpolgármester beszédében hangsúlyozta: „Egy apró, de nagyon fontos lépés ez az átadás. Az elmúlt évtizedek egyik legfontosabb közlekedési fejlesztése volt a budai fonódó villamoshálózat, amely több önkormányzati cikluson átnyúlva valósult meg, és ami nagymértékben javította a budai oldal közösségi közlekedését. Tulajdonképpen ezt a programot szeretnénk Pesten is megvalósítani.”

Beszéde végén a főpolgármester hozzátette:

egyelőre még fölszállunk a villamosra, de remélem, hogy hamarosan csak egyszerűen beszállni kell, mert alacsonypadlós villamosok fognak itt is közlekedni.

Bolla Tibor, a BKV vezérigazgatója az ünnepélyes átadón elmondta: „A külső szemlélő számára talán kevésbé látható, hogy milyen sokrétű, összetett feladatot jelentett a pesti fonódó első ütemének, a Haller deltának az építése, és mekkora lépés ez a budapesti közlekedésben. Valójában az idei év egyik legjelentősebb villamosközlekedést érintő fejlesztésének helyszínén állunk. Köszönöm a főváros támogatását, köszönjük a munkatársaim és a kivitelezők munkáját és meggyőződésem, hogy a projekt megvalósulásával járó előnyök kárpótolják majd az utazóközönséget az építkezéssel járó kellemetlenségekért.”

Címlapról ajánljuk
Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×