INFORÁDIÓ 
2020. november 26. csütörtök
Virág

nagykörút

főváros

konzultáció

budapest

vélemény

Kerékpáros rendőrök járőröznek a fővárosi Nagykörúton kialakított ideiglenes kerékpársávon 2020. május 23-án.

Várják a véleményeket, milyen legyen Budapest „főutcája”

Infostart

A budapestiekkel közös gondolkodás, átfogó tervezési folyamat indul a Nagykörút jövőjéről – olvasható a Fővárosi Önkormányzat közleményében.

A budapestiek véleményét várják arról, hogy milyennek szeretnék a főváros nemzetközi viszonylatban is kiemelkedően értékes városépítészeti téregyüttesét, a Nagykörutat. Az enbudapestem.hu/nagykorut oldalon található online kérdőívet november 11-ig lehet kitölteni. A válaszok alapján alakítják ki a Nagykörút megújítására vonatkozó koncepciót, és a tervezés későbbi fázisában a konkrét elképzelésekről is elmondhatják majd a budapestiek a véleményüket.

Régi fénye megkopott

Mint írják, a Nagykörút fejlesztése túlmutat a közlekedési problémákon, ezért a főváros a Nagykörút komplex megújítását tervezi, melynek célja a körút megkopott vonzerejének és presztízsének, kellemes és karakteres hangulatának helyreállítása, egy élhető és élettel teli körút kialakítása. Olyan helyszín, ahol egyszerre jó lakni, közlekedni, vásárolni, enni-inni, kikapcsolódni, vagy épp boltot üzemeltetni. Céjuk, hogy a tervezés a szakmai és civil szervezetek és az érintettek folyamatos bevonásával és tájékoztatásával valósuljon meg.

A tervezési folyamat 2020. őszén indul és 2021. tavasz végére készül el a koncepció, amely megalapozza a fejlesztési munkákat.

A Nagykörút a több mint 120 éve kiépült körút közlekedési szerepe mellett széles gyalogos felületeivel és nívós üzleteivel kezdettől fogva Budapest egyik legmagasabb presztízsű „főutcája” volt. Mára azonban a Nagykörút régi fénye megkopott: az üzletek vásárlóerejét a körúti plázák szívták el, ezért sok üzlethelyiség áll üresen. Az autóforgalom okozta zaj- és levegőszennyezés miatt a Nagykörút élhetetlenné vált, a közterületek és a patinás épületek megújítása elmaradt, ami miatt az ingatlanok piaci értéke csökkent. A levegőszennyezés és a szűkülő élettér miatt a körúti fák állapota is folyamatosan romlik – teszik hozzá.

Szakmai és civil szervezetek jelentkezését is várják

A szakmai és civil szervezetekkel közös szakmai workshop sorozat indul, amellyel céljuk, hogy a tervezési folyamat konstruktív szakmai párbeszéd, ötletelés és vita mentén új ötletekkel és impulzusokkal gazdagodjon. A szakmai workshopokon való részvételre

november 20-ig lehet jelentkezni.

A Fővárosi Önkormányzat célja egy egészségesebb, biztonságosabb, tisztább és zöldebb, azaz élhetőbb Budapest megvalósítása – melynek egyik fontos helyszíne a Nagykörút – zárul a kommuniké.

Nyitókép: MTI/Mónus Márton
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018