eur:
393.47
usd:
367.04
bux:
0
2024. április 25. csütörtök Márk
Nyitókép: Pexels.com

Influenzaoltás: van, ahol már elfogyott az első körös készlet

Nagy az érdeklődés az influenzaoltás iránt, vakcina-utánpótlásra van szükség a háziorvosoknál.

A korábbi évek tapasztalata, hogy a szakemberek minden igyekezete ellenére, az influenza elleni átoltottság viszonylag alacsony maradt a lakosság körében, ehhez képest idén ugrásszerűen megnőtt az érdeklődés, mind az idősebb, mind pedig a fiatalabb korcsoport körében.

Az InfoRádiónak nyilatkozó háziorvos jelezte, első körben mintegy 150–200 adag oltóanyagot bocsátott rendelkezésre praxisonként a járványügy, tehát, ha pusztán koruknál fogva szeretné beadatni minden 60 év fölötti lakos, nem számolva a cukor-, érrendszeri-, illetve daganatos betegekkel, az egészségügyi és szociális szférákban dolgozókkal, akkor sem lenne elégséges a mennyiség. Sosó Zoltán szerint az igényeket nézve bizonyosan

nagyobb számú influenza elleni vakcinára lenne szükség, mint ami jelenleg rendelkezésre áll.

A Magyar Orvosi Kamara Háziorvosi Csoportjának vezetője – mintegy Müller Cecília országos tisztifőorvos szavait megerősítendő – hozzátette, a járványügy részéről kaptak ígéretet arra, hogy az esetleges többletigényeket ki fogják elégíteni. Egy felmérés szerint

a praxisok 50–60 százaléknál járnak az oltóanyagok felhasználásában,

és 10 százalék azok aránya, akik már teljesen fel is használták a készletet. Tehát egyelőre nehéz arról nyilatkozni, hogy lesz-e probléma a későbbiekben, de az előjegyzéseket nézve biztos, hogy az első körben rendelkezésre bocsátott oltóanyagok nem lesznek elégségesek az igények kielégítésére – ismételte meg.

Soós Zoltán kiemelte, kicsi ugyan az esélye, hogy valaki egyszerre kapja el az influenzát és az új típusú koronavírust, de fontos, hogy azon betegek, akik valóban veszélyeztetettek, legalább az előbbi ellen védettek legyenek. Ráadásul az ellátószemélyzet feladata is némiképp egyszerűsödik, ha a viszonylag erőteljes légúti és vírusos tünetekkel jelentkezőknél eleve kipipálható az egyik betegség. Mindenkit bátorítanak az influenza elleni védőoltásra, amely esetében a védettség kialakulása két hét, és legfeljebb bőrpirrel, hőemelkedéssel járhat.

Az Infostart összeállítása az infleunza elleni védőoltássokkal kapcsolatos legfontosabb tudnivalókról itt olvasható.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Tombol a jelentési szezon, mi jön ma a tőzsdéken?

Tombol a jelentési szezon, mi jön ma a tőzsdéken?

Mérsékelt elmozdulásokkal kezdődhet a kereskedés az irányadó európai tőzsdéken a mai amerikai GDP-adatok és munkanélküliségi statisztikák előtt. A makoradatok mellett a vállalati gyorsjelentések lesznek a fókuszban, a héten az amerikai technológiai óriásokon van a hangsúly, amelyek közül a Meta csalódást okozott tegnap esti gyorsjelentésével. Itthon nagyban zajlanak az éves rendes közgyűlések, ma a Richter és a Mol tartja közgyűlését.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×