INFORÁDIÓ
2022. május 27. péntek
Hella

influenza

védőoltás

soós zoltán

magyar orvosi kamara

háziorvos

Influenzaoltás: van, ahol már elfogyott az első körös készlet

Influenzaoltás: van, ahol már elfogyott az első körös készlet

InfoRádió

Nagy az érdeklődés az influenzaoltás iránt, vakcina-utánpótlásra van szükség a háziorvosoknál.

A korábbi évek tapasztalata, hogy a szakemberek minden igyekezete ellenére, az influenza elleni átoltottság viszonylag alacsony maradt a lakosság körében, ehhez képest idén ugrásszerűen megnőtt az érdeklődés, mind az idősebb, mind pedig a fiatalabb korcsoport körében.

Az InfoRádiónak nyilatkozó háziorvos jelezte, első körben mintegy 150–200 adag oltóanyagot bocsátott rendelkezésre praxisonként a járványügy, tehát, ha pusztán koruknál fogva szeretné beadatni minden 60 év fölötti lakos, nem számolva a cukor-, érrendszeri-, illetve daganatos betegekkel, az egészségügyi és szociális szférákban dolgozókkal, akkor sem lenne elégséges a mennyiség. Sosó Zoltán szerint az igényeket nézve bizonyosan

nagyobb számú influenza elleni vakcinára lenne szükség, mint ami jelenleg rendelkezésre áll.

A Magyar Orvosi Kamara Háziorvosi Csoportjának vezetője – mintegy Müller Cecília országos tisztifőorvos szavait megerősítendő – hozzátette, a járványügy részéről kaptak ígéretet arra, hogy az esetleges többletigényeket ki fogják elégíteni. Egy felmérés szerint

a praxisok 50–60 százaléknál járnak az oltóanyagok felhasználásában,

és 10 százalék azok aránya, akik már teljesen fel is használták a készletet. Tehát egyelőre nehéz arról nyilatkozni, hogy lesz-e probléma a későbbiekben, de az előjegyzéseket nézve biztos, hogy az első körben rendelkezésre bocsátott oltóanyagok nem lesznek elégségesek az igények kielégítésére – ismételte meg.

Soós Zoltán kiemelte, kicsi ugyan az esélye, hogy valaki egyszerre kapja el az influenzát és az új típusú koronavírust, de fontos, hogy azon betegek, akik valóban veszélyeztetettek, legalább az előbbi ellen védettek legyenek. Ráadásul az ellátószemélyzet feladata is némiképp egyszerűsödik, ha a viszonylag erőteljes légúti és vírusos tünetekkel jelentkezőknél eleve kipipálható az egyik betegség. Mindenkit bátorítanak az influenza elleni védőoltásra, amely esetében a védettség kialakulása két hét, és legfeljebb bőrpirrel, hőemelkedéssel járhat.

Az Infostart összeállítása az infleunza elleni védőoltássokkal kapcsolatos legfontosabb tudnivalókról itt olvasható.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: Pexels.com

Kapcsolódó hang

Influenza elleni védőoltás – Soós Tamás háziorvos, Magyar Orvosi Kamara
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018