eur:
394.06
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György

Magyar hősök: Horváth Mihály – szerb szomszédok megmentője

Sorozatot indított az InfoRádió együttműködésben a Nemzeti Emlékezet Bizottságával azokról a történelmet formáló ismeretlen személyiségekről, akik szembeszálltak a 20. század diktatúráival. A sorozatban szereplő életpályák bővebben a Magyar hősök - Elfeledett életutak a 20. századból című kötetben olvashatók.

Magyarország déli vármegyéit 1918 őszén megszállta a szerb királyi hadsereg. A megszállást követő „pacifikálás” időszakában számos halállal végződő eset mutatta, hogy a nemzetiségek nem sok jóra számíthatnak a szerb uralomtól.

Ebben a világban nőtt fel az 1910. október 15-én született Horváth Mihály. Hat fiú- és négy lánytestvérével nélkülözések közepette nevelkedett Alsókabolon, az Újvidéktől nem messze fekvő Duna menti községben. A falu lakosságát túlnyomórészt szerbek alkották, csakúgy, mint a vele összenőtt ikerfaluban, Felsőkabolon, valamint a Duna és a Tisza összefolyásának háromszögében található Sajkásvidék többi településén.

Az asztalosnak tanult Horváth mestervizsgáját követően egy falubeli szerb férfivel közösen nyitott műhelyt. 1939 elején megházasodott, házasságából két gyermek született.

A békés családi élet azonban rövid ideig tartott. 1941 márciusának végén a tengelyhatalmak megszállták az országot, majd miután Jugoszlávia formálisan is szétesett, a Magyar Királyi Honvédség megindult, hogy visszafoglalja a Muravidéket, Dél-Baranyát és a Bácskát.

Alsó- és Felsőkabolon a bevonulás után nem történtek atrocitások, nem utolsósorban az újonnan kinevezett két bírónak köszönhetően. Molnár Andor Alsókabolon lett bíró, Horváth Mihály (ahogy szerb barátai nevezték, Miskela) pedig Felsőkabolon. A visszacsatolt területek további részein azonban nem mindenhol honolt béke. Amellett, hogy az első világháborút követően a térségbe telepített dobrovoljácokat (első világháborús „önkénteseket”) és családjaikat a magyar hatóságok Szerbiába telepítették vagy internálták, 1941 novemberében a Sajkásvidéken megalakult az első jelentősebb kommunista partizáncsoport.

1942. január 4-én egy Zsablya környéki tanyán felfedezett partizánközpont felszámolása közben a határvadászokkal megerősített csendőrség és a partizánok között komoly tűzpárbaj bontakozott ki. Az V. hadtest parancsnoka, Feketehalmy-Czeydner Ferenc altábornagy jelentései alapján Szombathelyi Ferenc vezérkari főnök utasítást adott a Sajkásvidék átkutatására. Január 6-án megkezdődött a Sajkásvidék tervszerű átfésülése, és ezzel együtt a tömeges kivégzések is, amelyek Újvidékre is kiterjedtek. A több héten át tartó razzia során a hivatalos magyar adatok szerint a Sajkásvidéken kétezer, Újvidék városában pedig ezerháromszáz fő, köztük számos civil vesztette életét a kivégzések és embertelenségek folytán.

Amikor Alsó- és Felsőkabolon megjelent a razzia helyszíni végrehajtását végző különítmény, annak parancsnoka tanácskozásra hívta a két község csendőrőrsének vezetőjét és a két bírót. Közölte velük, hogy a falut átkutatják, majd egy előre összeállított névsor alapján kétszáz helybeli szerbet likvidálnak. A két bírót felszólították, hogy nézzék át a listát. Horváth és bírótársa kijelentette: nincs olyan, akit ki kellene végezni, mindannyian törvénytisztelő és becsületes emberek. A csendőr őrmester hozzátette, hogy nincsenek partizánok és csetnikek egyik faluban sem. A razziára kiszállt különítmény parancsnoka erről írásban kért jelentést, a két bírónak pedig nyilatkozatot kellett tenniük, amely szerint életükkel és vagyonukkal kezeskednek azért, hogy a falvakban nincsenek veszélyes egyének. A parancsnok emellett kiadta, hogy fogalmazzanak meg egy hasonló nyilatkozatot, és azt minél több kaboli magyarral írassák alá. Másnap az aláírásokkal együtt a szerb nagygazdáktól gyűjtött pénzt is átadták a különítmény parancsnokának, aki ezt követően távozott a faluból.

1944 őszén Tito és a jugoszláv partizánmozgalom egyszer s mindenkorra rendet akart tenni a délvidéki magyarok kérdésében. Az intézkedések hamarosan elérték Alsó- és Felsőkabolt is. Horváth (akinek családja Budapesten keresztül már korábban a Balatonhoz menekült) el akarta hagyni a falut, de szerb barátai meggyőzték: megvédik, maradjon. A vatanje mađari (magyarvadászat) október 25-től november 1-jéig tartott. Napjainkig harminchárom kaboli áldozatot – köztük három szerbet – sikerült azonosítani. A foglyokat ütötték-verték, majd a Duna partjáról a folyóba lőtték őket. Molnár Andort meggyilkolták. Első éjszaka Horváth is a célpontok között volt, de szerb barátai és a szomszédok elállták a fegyveresek útját. Bár másnap Újvidékre menekítették át, az OZNA nyilvántartásába szökésben lévő személyként került be, és végül 1945. április 1-jén letartóztatták.

Először öt év börtönre ítélték, majd a fellebbezést követően tizennégy évre, de furcsa módon egy harmadik ítélet is született, amelyben már húszévnyi börtönbüntetés állt. Egy hazaküldött levelében még ezt írta: „Itt volt nálam a kaboli Pera Repić, ő most katonai parancsnok, és ahogy mondta, ő veszi át az esetemet. Azt mondta, hogy ő úgy gondolja, hogy nem végeznek ki, csak ez nagyon nehezen fog menni, és sok munkával jár.” A remények sajnos hiábavalónak bizonyultak, Horváthot ugyanis 1945. október 18-án meggyilkolták.

A család 1954-ben (!) kérelmezte, hogy adjanak egy bizonylatot arról, mi történt a családfővel, akit csak 1955-ben nyilvánítottak holttá. A szerb szomszédait megmentő községi bírót végül fia, Horváth M. Orbán kezdeményezésére 2011-ben rehabilitálta az újvidéki bíróság.

Írta: Máthé Áron

További részletek az életpályát bemutató kötetről itt olvashatók.

A sorozat eddig megjelent részeit itt találja meg.

Irodalom

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×