eur:
393.83
usd:
365.36
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Személyautó gázol a vízben a Sajó folyó áradása miatt lezárt úton, Putnok és Sajóvelezd között 2019. november 14-én.
Nyitókép: MTI/Vajda János

Heves vízemelkedésre és járhatatlan utakra figyelmeztetnek

Az elmúlt napok nagy mennyiségű esőzései miatt heves vízemelkedések alakultak ki a hazai folyókon. Áradás miatt több utat is le kellett már zárni a Sajó és a Hernád mentén Boros-Abaúj-Zemplén megyében – erősítette meg a Magyar Közút kommunikációs osztályvezetője az InfoRádióban.

A Sajó Sajópüspökinél csütörtök reggel 8 órakor 390 cm-es értékkel tetőzés közelében volt (III. fok: 300 cm, LNV 416 cm). Lejjebb Sajószentpéternél 333 cm-es vízállással még másodfokban volt a víz szintje (II. fok 300 cm, III. fok 350 cm). Itt a tetőzés péntek napközben várható a harmadfok szintje feletti vízállással. Felsőzsolcánál is árad a folyó, reggel 8 órakor 254 cm-es vízállást mértek, a tetőzés 17-én várható a harmadfokú szintet (400 cm) megközelítő vízállással – olvasható az Országos Vízügyi Főigazgatóság közleményében.

A Hernád vízállása Hidasnémetinél a szerdai gyors vízszintemelkedés hatására este meghaladta a harmadfokú szintet, csütörtök reggel 8 órakor 372 cm-t mértek, a vízszintemelkedés üteme lelassult, a ma esti tetőzésig még körülbelül 30 cm-es emelkedés valószínű. Gesztelynél is intenzíven árad a folyó, ma reggel 213 cm-es vízállást mértek, a tetőzés 18-án reggel várható a harmadfokú szintet jelentősen meghaladó vízállással.

Gesztely és Ócsanálos között a vízügyes szakemberek a hajnali órákban megkezdték egy 1600 m hosszú nyúlgát kiépítését, hogy a belegrádi ívóvízbázis védelmét biztosítsák.

A Bódva Hídvégardónál csütörtök reggel 8 órakor 250 cm-es vízállással tetőzés közelében volt (LNV 333 cm), Szendrőnél lassuló ütemben, de még árad a folyó, reggel 196 cm-es vízállást mértek, a tetőzés itt a pénteki napon várható.

A tájékoztató kiemeli, az Észak-magyarországi Vízügyi Igazgatóság szakemberei

a védekezésre felkészültek, éjjel–nappali figyelőszolgálatot tartanak a folyók mentén.

Ha szükséges, azonnali műszaki segítséget nyújtanak a védekező önkormányzatoknak.

Az Ipolyon Ipolytarnócnál még lassú ütemű áradás mellett reggel 8 órakor 373 cm-es vízállást mértek, a tetőzés a csütörtöki nap folyamán várható és csak kevesebb mint 1 méterrel marad el az eddigi maximális értéktől (432 cm). A szlovák területekről érkező mellékvízfolyásokon már ütemesen csökkennek a vízszintek, ezért a lejjebb lévő szakaszokon a vízszintek várhatóan nem érik el az elsőfokú készültségi szinteket jelentő értékeket.

A csapadék a Bodrog vízgyűjtőjét is érintette, a hazai szakaszon az első fok szintje körüli vízállások kialakulása várható.

Felhívják továbbá arra is a figyelmet, hogy a legfrissebb meteorológiai előrejelzések alapján a fenti vízgyűjtőkön a következő 24 órában újra nem túl jelentős (10 mm körüli) csapadékra lehet számítani, ami várhatóan lassítani fogja az árhullámok levonulását. A meteorológiai helyzetnek a jelzetthez képesti eltérése befolyásolhatja a kialakuló hidrológiai helyzetet.

Elöntött utak, lezárások

Elsősorban Boros-Abaúj-Zemplén megyében kell fokozott óvatossággal közlekedniük az autósoknak, illetve felkészülni arra, hogy a Sajó és a Hernád áradása miatt több útszakaszon is teljes útzár van érvényben – tájékoztatta az InfoRádiót Pécsi Norbert.

A Magyar Közút csütörtök délelőtti összesítése alapján a Sajó áradása miatt a Putnokról Sajóvelezd vezető út egy szakasza, valamint a közelben a Sajóvelezdről Vadnára vezető út van lezárva, amik a 26-os főúton át elkerülhetőek. Sajóvelezdre azonban jelenleg csak Királd és Sajómercse településekről lehet bejutni. A közeli Sajógalgóc térségében szintén teljes útzár van érvényben, így a település kizárólag egy földúton közelíthető meg. Hasonló okok miatt nem járható a 26-os főútról a Sajókazára vezető összekötő mellékút sem, Múcsony felé lehet kerülni – közölte a kommunikációs osztályvezető.

A Hernád áradása miatt pedig Novajidrány és Vizsoly településeket összekötő mellékút nem járható. A teljes útzár miatt a közlekedők Encs vagy Gönc felé kerülhetnek.

A Magyar Közút teljes útzáras korlátozásai mellett, az elmúlt napok heves esőzései nyomán néhány szakaszon kisebb–nagyobb átfolyások is lassíthatják közlekedést – emelte ki Pécsi Norbert –, ezért arra biztatják az autósokat, hogy a Boros-Abaúj-Zemplén megyei

utazásaik előtt mindenképp tájékozódjanak az aktuális forgalmi helyzetről, korlátozásokról, útviszonyokról,

amit a legegyszerűbben a www.utinform.hu oldalon keresztül tehetik meg.

A szakember az InfoRádió érdeklődésére hozzátette: amíg ilyen magas a Sajónak, illetve a Hernádnak a vízállása, addig a társaság, mint közútkezelő, túl sok eszközzel nem rendelkeznek. Amennyiben a vízállás kezd csökkenni, és visszább húzódnak a folyók, akkor viszont takarítási munkáik biztosan lesznek, miután ilyen alkalmakkor az útburkolatra jelentős hordalék kerülhet – ez akár több napig is eltarthat, amely során korlátozottabb közlekedésre lehet számítania a térségben élőknek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Külső segítséggel pörgetnék fel az ukrán fegyvergyártást, Oroszország elleni háborúhoz fegyverkezik a NATO-tagállam – Háborús híreink pénteken

Külső segítséggel pörgetnék fel az ukrán fegyvergyártást, Oroszország elleni háborúhoz fegyverkezik a NATO-tagállam – Háborús híreink pénteken

Kijevnek több fegyverre van szükség, Lengyelország és Ukrajna ezért azt tervezi, hogy közös fegyvergyártó vállalatokat létesítenek a két ország területén - jelentette be Denisz Smihal ukrán kormányfő csütörtökön Varsóban, a lengyel hivatali partnerével közös sajtóértekezleten. Martin Herem, az észt fegyveres erők főparancsnoka bejelentette, országának két év alatt meg kell kétszereznie a védelemre fordított összegeket, hogy elegendő lőszert halmozhasson fel ahhoz, hogy döntő vereséget mérjen egy orosz inváziós erőre – írja a Reuters. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×