eur:
393.77
usd:
364.71
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
A kormany.hu által közreadott képen Müller Cecília országos tisztifőorvos a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján 2020. május 7-én.
Nyitókép: MTI/kormany.hu/Botár Gergely

Müller Cecília: van olyan, aki pozitív teszteredménnyel is mehet közösségbe

A közszolgáltatásban dolgozók mindegyikét beoltják influenza ellen, ugyanígy az egészségügy és a szociális intézmények munkatársait is - jelentette be az országos tisztifőorvos az operatív törzs csütörtöki tájékoztatóján.

Az elmúlt 24 órában 950 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést.

Az aktív fertőzöttek száma 28 052 fő. Az elmúlt 24 órában ismertté vált 950 esettel együtt 41 732 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 29 idős krónikus beteg, így az elhunytak száma 1052 főre emelkedett, 12 628-an pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 28 052 fő.

Részletes napi adatok ITT.

Müller Cecília országos tisztifőorvos az operatív törzs csütörtöki tájékoztatóján először a napi adatokat sorolta fel, kijelentve, az elhunytak mind "évek óta meglévő betegséggel küzdő", idős emberek voltak, de az egyik elhunyt csak 60 évet élt.

Az elhunytak kétharmadánál szív-, érrendszeri betegséget találtak, de voltak köztük daganatos és anyagcserebetegek is, és a cukorbetegség is rizikófaktor még.

"Közben a gyógyultak száma is jelentősen növekszik" - tette hozzá, "de

egyre nehezebb definiálni a gyógyultság fogalmát,

hetekig előfordul a betegség után, hogy valaki még pozitív vagy negatív teszteredményt produkál, miközben már nem fertőz, mehet közösségbe" - jelentette ki.

Nyomatékosította, hogy mindenki számára ingyenes idén az influenza elleni védőoltás, és kérte, hogy aki magas kockázatúnak számít, "oltakozzon".

  • A 35 hónaposnál kisebbek két oltást kapnak,
  • a felnőttek pedig háromkomponensű oltást.

"Természetesen az influenzaoltás a koronavírus ellen nem ad védelmet" - tette hozzá.

Jelezte, az egészségügyi dolgozókat, amennyiben olthatók, mind beoltják influenza ellen, ugyanígy a szociális intézmények dolgozóit és a közszolgáltatások munkatársait is.

Kérte, hogy

az elterjedt, de bizonytalan hatékonysági orrsprayt ne használják az emberek túl gyakran, mert "ártani tudunk vele".

Kiss Róbert, az ügyeleti központ vezetőhelyettese a tájékoztatón elmondta, Románia lazított a Magyarország felőli beutazás szabályain.

A tömegközlekedésben az elmúlt napon 39 alkalommal kellett intézkedni a rendőröknek a maszkviselés ügyében, de 35 alkalommal csak figyelmeztettek.

11 960 helyszíni karantén-ellenőrzést hajtottak végre az elmúlt huszonnégy órában.

474-re emelkedett a járványügyi eljárások száma - mondta még.

Tompánál, Röszkénél és Beregsuránynál van hosszabb határvárakozás.

Kérdések - válaszok

- Ágyszámokban hogy áll az ország?

- Tervszerű védekezés folyik, ki vannak jelölve az intézmények. Amint egy intézmény eléri a 80 százalékos covidos telítettséget, jön a következő intézmény. Budapesten is megvan a sorrend - első körös ellátóhely a Semmelweis Egyetem klinikája -, de másutt is, az ország egész területén.

- Mennyire megbízhatatlan, ha valaki a neten rendel favipiravirt, remdesivirt?

- Ezeket a szereket csak klinikai fázisban szabad használni, egyes hozzáférhető szereknek még engedélyük sincs. Semmiképpen nem szabad ilyen szert vásárolni, aki ilyennel találkozik, jelentse be! Azt sem tudjuk, honnan lehet ilyenhez hozzájutni.

- A friss eredmények szerint nő a szennyvízben a vírus örökítőanyaga Kelet-Magyarországon. Mit javasolnak az ott élőknek?

- 4-10 napon belül ahol emelkedik a szennyvízben az arány, ott látens módon egyre több a fertőzött. Debrecenben és Nyíregyházán kis mértékű emelkedést tapasztalunk. Többen vannak fertőzöttek a környezetünkben, mint ami nyilvánvaló.

- Egyre több a neten hozzáférhető gyorsteszt. Miből lehet tudni, hogy egy ilyen teszt jó-e?

- Interneten ne vásároljunk gyorstesztet! Ezek nem is engedélyezettek erre a célra. A gyorstesztek is szakavatott egészségügyi személyzet számára készültek.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×