INFORÁDIÓ
2022. augusztus 16. kedd
Ábrahám

szfe

blokád

innovációs és technológiai minisztérium

Résztvevő a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) Szentkirályi utcai épületénél az SZFE és a Parlament között szervezett élőláncon 2020. szeptember 6-án. Élőlánccal tiltakoztak az SZFE modellváltása, autonómiájának elveszítése ellen az intézmény hallgatói és szimpatizánsok ezen a napon Budapest belvárosában. Az élőlánc tagjai kézről kézre adták azt a chartát, amelyet délelőtt az egyetem szenátusa írt. A Charta Universitasban rögzítették azokat az alapelveket, amelyek mentén el tudnák képzelni az együttműködést az Innovációs és Technológiai Minisztériummal.

SZFE-vezetés: visszaállítjuk az egyetem korábbi rendjét

Infostart

Az egyetem vezetésének közleménye szerint név szerint kell nyilatkozniuk az SZFE dolgozóinak, tanárainak és diákjainak együttműködési szándékukról. Azt írják, az üzemeltető útján fognak gondoskodni a korábbi működési rend visszaállításáról, és nem biztosítják tovább a „tanköztársaság” működési feltételeit.

A Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) vezetése, Szarka Gábor kancellár, Novák Emil megbízott általános rektorhelyettes, Zalán János megbízott oktatási rektorhelyettes által jegyzett közleményben az szerepel, hogy az egyetem létesítményei fokozatosan visszaállnak a korábbi működési rendre, és erről „az Egyetem kancellárja az üzemeltető útján gondoskodik”.

Korábban az egykori gépesített lövésztiszt, Szarka Gábor kijelentette, hogy az erőszak nem lehet az útja a blokád felszámolásának.

„Mint a közvélemény előtt már ismert – írja a közlemény –, a Színház- és Filmművészeti Egyetem általános rektorhelyettese, Novák Emil és kancellárja, Szarka Gábor 2020. október 4-én 8 pontos válságkezelési csomagot jelentett be az SZFE körül kialakult helyzet átfogó rendezése érdekében. A hallgatók és az egyetem sztrájkbizottsága az egyetem kompromisszumos ajánlatát, beleértve a komplex párbeszédre tett kezdeményezést is egységesen elutasították, így ez az ajánlat nem léphetett érvénybe.”

Az egyetem vezetése úgy látja, hogy „az Upor László volt általános rektorhelyettes által a 2020. szeptemberi tanévnyitón bejelentett »tanköztársaság« elnevezésű oktatási modell mostanra teljes egészében szétzilálta az Egyetem belső működését és lehetetlenné tett minden párbeszédet, ezért

a Színház- és Filmművészeti Egyetem vezetése a »tanköztársaságot« a maga részéről a mai nappal befejezettnek tekinti, attól a továbbiakban elhatárolódik, annak infrastrukturális és pénzügyi feltételeit nem biztosítja.

Amennyiben a »tanköztársaság« a mostani bejelentés ellenére sem fejezi be tevékenységét, úgy az SZFE azt immár az Egyetem keretein kívül működő, magánkezdeményezésű szerveződésnek tekinti, képviselőjeként pedig a további tájékoztatásig az azt meghirdető Upor Lászlót és a hallgatókat képviselő Csernai Mihályt tekinti.

Az Egyetem valamennyi munkavállalóját, oktatóját és hallgatóját a következő napokban levélben keressük meg, hogy nevüket is vállalva nyilatkozzanak a kialakult helyzetről, az SZFE vezetésével való együttműködési szándékukról.

Az Egyetem létesítményei fokozatosan a »tanköztársaság« bejelentése előtti működési rendre állnak vissza, amiről az egyetem kancellárja az üzemeltető útján gondoskodik.

Az SZFE vezetése kiáll az egyetemi autonómia Alaptörvényben rögzített értéke mellett. Miután az SZFE szenátusa a modellváltáskor saját elhatározásból, és minden külső kényszer nélkül mondott le, ezzel a cselekedetével önmaga sodorta veszélybe az egyetem autonómiáját. Az egyetemi autonómia alaptörvényben rögzített elveit figyelembe véve a lehető legrövidebb időn belül orvosolni fogjuk a szenátus autonómiát sértő lépését, és a megújulás jegyében

legkésőbb 2021. január 30-ig megtartjuk a szenátusi választásokat.”

Az egyetemet blokád alatt tartó hallgatók a közlemény által említett „kompromisszumos ajánlat, beleértve a komplex párbeszédre tett kezdeményezést” témában korábban úgy nyilatkoztak, hogy

nem fogadják el és törvénytelennek tartják az egyetem frissen kinevezett vezetését, ezért csak a fenntartóval, az Innovációs és Technológiai Minisztériummal hajlandók tárgyalni.

Az egyetemisták azt is többször kinyilvánították, hogy kitartanak a blokád mellett, ha ez a továbbiakban is így lesz, akkor kérdés, hogy az egyetem kancellárja hogyan fog az üzemeltető útján erőszak nélkül gondoskodni a korábbi működési rend visszaállításáról.

Nyitókép: MTI/Mónus Márton
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018