eur:
393.7
usd:
364.63
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Az 5 százalékos áfa is visszaigényelhető lesz csok mellett - a nap hírei

Egy nap alatt újabb 1068 embernél azonosították a koronavírus-fertőzést Magyarországon. Januártól a csok mellett visszaigényelhető is lesz az 5 százalékos lakásépítési áfa. A tűzszünet betartására szólította fel az örmény és azeri erőket Ferenc pápa. A nap legfontosabb hírei október 11-én.

Egy nap alatt újabb 1068 embernél azonosították a koronavírus-fertőzést Magyarországon. 21 beteg meghalt, közülük 17-en 70 év felettiek. Már 1252 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 138-an vannak lélegeztetőgépen. A járvány kezdete óta 37 664 fertőzöttet azonosítottak és 954 ember halt bele a betegségbe. Az aktív fertőzöttek száma 25 862.

A koronavírus-járványra tekintettel mindenkinek javasolja az infuenza elleni oltások beadását a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa.Szlávik János az M1-en kifejtette: fel kell készülni, hogy Magyarországon is hasonlóan magas számok lesznek, mint például Csehországban és Romániában. A főorvos különösen fontosnak nevezte a rizikócsoportba tartozók megvédését az influenzától, nemzetközi megfigyelés szerint ugyanis megduplázódik a halálozás esélye, ha valaki egyszerre szenved koronavírus- és influenzafertőzésben.

Januártól a csok mellett visszaigényelhető is lesz az 5 százalékos lakásépítési áfa - hangsúlyozta a családokért felelős tárca nélküli miniszter. Novák Katalin a Kossuth Rádióban azt mondta: az otthonteremtési program hozzájárul a gazdasági növekedéshez, munkát ad az embereknek és családokat segít új otthonhoz jutni. Fontosnak nevezte, hogy a koronavírus-járvány ellenére is minél több embernek legyen munkája, ahol tisztességes fizetést kaphat.

Már jövőre adómentes lehet a pálinkafőzés, mivel az Európai Unió módosította az erre vonatkozó szabályozást – jelentette ki a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára. Tállai András elmondta: a jövő évtől minden nagykorú, gyümölcstermesztő magyar állampolgár háztartásonként évi 86 liter gyümölcspárlatot főzhet le magánfőzésben adómentesen. A pálinkafőző magánszemélyek nem értékesíthetik a párlatot, de családtagjai és vendégei elfogyaszthatják azt.

Országgyűlési határozati javaslatot nyújt be a közalkalmazotti státusz védelmében az LMP. A ellenzéki párt szerint a közalkalmazottak közül a szociális dolgozók vannak a legrosszabb helyzetben, több mint 75 százalékuk ugyanis a garantált bérminimumnak megfelelő összeget kapja. Ennek eredményeként mintegy 15 ezer munkavállaló hiányzik a szociális ellátórendszerből.

A csaknem végleges feldolgozottság alapján Koncz Zsófia, a Fidesz- KDNP jelöltje nyerte az időközi országgyűlésiképviselő-választást Borsod-Abaúj-Zemplén megye 6-os számú választókerületében. A jelölt több mint 50 százalékot szerzett. A 2. helyen az ellenzék közös jelöltje Bíró László végzett mintegy 46 százalékkal. A térségben 5-en indultak a júliusban motorbalesetben elhunyt, 2018-ban megválasztott Koncz Ferenc fideszes képviselő helyéért. A részvétel csaknem 45 százalékos volt.

Bezárják Szlovákiában hétfőtől a középiskolákat és áttérnek a távoktatásra. Az általános iskolák összes osztályainak tanulói számára ugyanakkor kötelezővé teszik az arcmaszkok viselését oktatás közben. A tanítás utáni szakköri tevékenységet visszavonásig felfüggesztették. Az óvodák működését nem korlátozzák, de három évnél idősebb gyerekeknél ajánlott a maszkviselés.

Egyre több németországi térségben gyorsul veszélyes sebességre az új típusú koronavírus terjedése. Már harminc régióban érte el a kritikus szintet az új fertőzések száma. A német közigazgatás 412 fő egysége közül mindössze kettőből nem jelentettek fertőzést az utóbbi hét napon. A fertőzésmentesség felé haladó régiók számának drámai mértékű csökkenésével együtt egyre gyorsabban nő a járványügyileg kockázatos térségek száma.

A brit kormány egyik egészségügyi tanácsosa szerint fordulópont előtt áll a szigetország, de azonnali cselekvéssel meg lehet akadályozni az elsőhöz hasonló hullámot. Jonathan Van-Tam angliai tisztifőorvos-helyettes helyzetértékelésében a brit statisztikai hivatal becsléseit idézve kiemelte, hogy Angliában jelenleg 224 ezerre tehető a koronavírus-fertőzöttek száma a múlt heti 116 ezer után. Hozzátette: a járvány az elmúlt hetekben a fiatal felnőtt korosztályokban kapott ismét erőre.

A tűzszünet betartására szólította fel az örmény és azeri erőket Ferenc pápa. Az Európai Unió is hasonló állásfoglalást tett közzé. Azerbajdzsánban ismét örmény rakétatámadás érte Gandzsát. Heten meghaltak, 33-an megsebesültek. Az azeri tárca tájékoztatása szerint a támadás az ország második legnagyobb városának egyik lakóövezetét érte, az áldozatok között gyerekek is vannak. Az örmény irányítás alatt álló, vitatott hovatartozású Hegyi-Karabah védelmi minisztériuma azzal vádolta az azeri erőket, hogy az éjszaka támadást intéztek karabahi területek ellen.

Horvát Lili Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre című filmje főszerepéért Stork Natasa nyerte a legjobb színésznő díját az antalyai filmfesztiválon Törökországban. A Nemzeti Filmintézet támogatásával készült romantikus drámát már több, mint 10 ezren látták a mozikban. Az alkotás fesztiválkörútja vezető európai fesztiválokkal párhuzamosan Ázsiában és Amerikában folytatódik.

Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×