eur:
395.68
usd:
372.06
bux:
0
2024. április 19. péntek Emma

Elfogadta a kormány az orvosi kamara jelentős béremelési javaslatát - a nap hírei

Újabb 14 ember halt bele a koronavírus okozta betegségbe Magyarországon. Nagyszabású támadást indított Hegyi-Karabahban az azeri hadsereg.

Elfogadta a kormány az orvosi kamara béremelési javaslatát, amelyet hétfőn terjeszt a parlament elé - jelentette be a miniszterelnök. Orbán Viktor a Facebook-oldalán közzétett videóban hangsúlyozta: a soha nem látott mértékű bérfejlesztés mellett megállapodás született a hálapénz kivezetéséről is. Kincses Gyula, a Magyar Orvosi Kamara elnöke úgy értékelt, hogy az új bértábla megteremti a hálapénzmentes, megfelelő szakmai munka lehetőségét, és megállítható lesz az orvosok elvándorlása.

Az elmúlt 24 órában 14-en meghaltak és 1086-tal nőtt a koronavírussal igazoltan fertőzöttek száma Magyarországon. 22.081 aktív fertőzöttet tartanak nyilván. 704 koronavírusos beteget ápolnak kórházban. A járvány kezdete óta 29.717 embernél igazolták a koronavírust, 812-en haltak bele a szövődményekbe. 6.824-en meggyógyultak.

Az országos tisztifőorvos szerint a tavasz óta szerzett tapasztalatok birtokában most nagyobb esélye van a gyógyulásra egy koronavírus-betegnek. Müller Cecília az M1-en elmondta: az Egészségügyi Világszervezet jelzései alapján a járvánnyal a jövő nyárig együtt kell élni, addig gátolni kell a terjedését. Kiemelte: a súlyos betegeket azokra az ellátóhelyekre koncentrálják, ahol minden személyi és tárgyi feltétel adott a gyógyításukhoz.

A jövő év elején kezdődhet meg a 13. havi nyugdíj visszaállítása - erősítette meg a Magyar Nemzetnek a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára. Tállai András a válságkezelő intézkedések közül kiemelte: a jövő év közepéig 2.500 milliárd forintot is hagyhat a hitelmoratórium a banki ügyfeleknél, a kormány emellett már 900 milliárdot fordított gazdaságvédelemre.

A kormány sikertelen uniós pályázatáról kérdezi a Miniszterelnökséget vezető minisztert az MSZP európai parlamenti képviselője. Ujhelyi István közölte: az Európai Bizottság 17 tagállam pályázatából csak a magyart nem fogadta el a járvány okozta munkanélküliséget mérséklő támogatásra.

Évértékelésbe kezdett a főpolgármester, mivel október 13-án lesz 1 éve, hogy megválasztották a város élére. Karácsony Gergely a Facebook-oldalán a szociális intézkedések között említette a több mint 20 ezer, alacsony keresetű, fővárosi közszolgáltatásokat ellátó dolgozó bérkiegészítő pótlékát, az idősotthonok és a hajléktalan embereket ellátó szálláshelyek többlettámogatását.

Törvénymódosító javaslatot nyújt be az LMP azért, hogy Magyarország szigorúbb célokat vállaljon, és érdemi lépéseket tegyen a klímaváltozás megfékezéséért. Schmuck Erzsébet társelnök azt mondta: az LMP javaslata szerint 2030-ra 65 százalékos szén-dioxid-kibocsátás csökkentést, 2040-re pedig a klímasemlegesség elérését kell vállalni.

A németek a jövőben is számíthatnak a magyarokra az egységes, szuverén, biztonságos és versenyképes Európa védelmében és megerősítésében - hangsúlyozta a kormányfő. Orbán Viktor levélben köszöntötte Angela Merkel kancellárt és Németország polgárait a német egység napja alkalmából.

A német államfő szerint az újraegyesítéssel minden idők legjobb Németországa jött létre. Frank-Walter Steinmeier a német egység helyreállításának 30. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen felhívta a figyelmet arra, hogy korábba számos keleti fiatal költözött nyugatra, ez a tendencia a keleti gazdasági erősödés miatt megfordult.

Lapértesülés szerint akár három hónap múlva elkezdődhet az új típusú koronavírus elleni oltóanyag tömeges alkalmazása Nagy-Britanniában. A Times kormányforrásokat és a vakcina fejlesztésén dolgozó kutatókat idézve azt írta: a hatóságok még az idén jóváhagyhatják a vakcinát, amelyet húsvétig minden felnőtt megkaphat.

A nézetkülönbségek áthidalását sürgette a brexit utáni kapcsolatrendszerről folytatott egyeztetéseken az Európai Bizottság elnöke és a brit kormányfő. Ursula von der Leyen és Boris Johnson a megrekedt tárgyalások kimozdításáról tartott megbeszélés után szükségesnek tartotta a megállapodás elérését az év végi határidőre.

Nagyszabású támadást indított a vitatott hovatartozású Hegyi-Karabahban az azerbajdzsáni hadsereg - jelentette be az örmény védelmi minisztérium. Az AFP francia hírügynökség szerint az összecsapásokban 158 karabahi katona, valamint 14 örmény és 19 azeri civil vesztette életét, és többen megsebesültek. A nemzetközi közösség azonnali tűzszünetet szorgalmazott.

Címlapról ajánljuk

Újabb részletek az idősek jogosítványáról

A Közlekedési Alkalmassági és Vizsgaközpont (KAV) tájékoztatása szerint 2021-ben 93 680 fő tett sikeres B kategóriás vizsgát, 2022-ben pedig 99 174-en, közöttük igen magas korú jelentkezők is.
VIDEÓ
Az inflációs fordulat egyik legnagyobb elszenvedője nem kapja meg a mentőövet

Az inflációs fordulat egyik legnagyobb elszenvedője nem kapja meg a mentőövet

Nemcsak a forint szenvedte meg az amerikai inflációs kilátások változását, a korábban globális menedékdevizának számító japán jen 34 éves mélypontra gyengült a dollárral szemben. A gyengülés nem belföldi tényezőknek köszönhető, de ez nem jelenti azt, hogy a japán jegybank jövő heti kamatdöntő ülésen ne tudna tenni a jen védelmében. Csakhogy a Bank of Japan most mással van elfoglalva: azzal, hogy kirángassa az országot az őket évtizedek óta sújtó stagnálásból.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×