INFORÁDIÓ
2021. február 25. csütörtök
Géza

közszereplő

parlament

demonstráció

vádemelés

bíróság

Fekete-Győr András, a Momentum Mozgalom elnöke az ellenzéki pártok kampányzáró rendezvényén a Madách téren, Budapesten 2019. október 11-én.

Felfüggesztett szabadságvesztést javasol az ügyészség Fekete-Győr Andrásék ügyében – képek

Infostart

A Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség hivatalos személy elleni erőszak bűntette miatt a keddi napon öt ügyben, hat személy – köztük Fekete-Győr András és Szarvas Koppány Bendegúz – ellen nyújtott be vádiratot a Pesti Központi Kerületi Bíróságon.

A vádirat lényege szerint a 2018 decemberi Kossuth téri tömegdemonstrációkon részt vevő vádlottak a Parlament épületének védelmét ellátó rendőrsorfalba különböző tárgyakat – köztük üveget és pirotechnikai eszközt – dobtak, illetve tüntetőtársaikat és a rendőröket lökdösték azért, hogy a sorfalat áttörjék – áll a Központi Nyomozó Főügyészség közelményében.

Mint írják,

a vádlottak erőszakos magatartásukkal jogszerű eljárásukban akadályozták a rendőröket,

akik a létesítménybiztosítási feladataikat emiatt csak megnehezítve tudták ellátni.

ugyeszseg.hu
ugyeszseg.hu

Az elkövetők cselekményeiket részben egymástól elkülönülten, egyes esetekben pedig közösen cselekedve, csoportosan valósították meg.

Az ügyészség kedden benyújtott vádiratainak többségében azt indítványozta, hogy a bíróság a vádlottakkal szemben – figyelemmel a veszélyhelyzet megszűnésével összefüggő átmeneti szabályokról és a járványügyi készültségéről szóló törvényre – tárgyalás nélkül, büntetővégzés meghozatalára irányuló eljárásban, végrehajtásában

próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztés büntetést szabjon ki.

Egy vádlottat érintően – akit csoportosan elkövetett garázdaság bűntette miatt korábban a bíróság próbára bocsátott – egyszerűsített eljárásra az ügyészség nem látott lehetőséget, így esetében azt indítványozta, hogy a bíróság az általános szabályok szerint eljárva ítélje végrehajtandó szabadságvesztésre.

ugyeszseg.hu
ugyeszseg.hu

A nyomozó ügyészség

hasonló ügyekben eddig kilenc személy ellen emelt vádat, amelyekben a bíróság

– hat esetben jogerős – ítéletet is hozott. A bíróság öt esetben 1 év vagy az alatti börtön fokozatú, végrehajtásában próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztés büntetésre ítélte a vádlottakat – amely ítéletek közül kettő lett másodfokon jogerős –, míg egy vádlottat 1 év 8 hónap börtön fokozatú, végrehajtásában 2 év próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztés büntetésre ítélt.

Fekete-Győr András szerint azért kerülhetett majdnem két évvel a történtek után most bíróság elé az ügy, mert 2018-ban a Momentum még 2-3 százalékos párt volt, két évvel később pedig az ellenzék egyik legerősebb politikai közössége lett.

Fekete-Győr András hozzátette, hogy a bíróságok az utolsó bástyái a jogállamnak ma Magyarországon, ezért hisz abban, hogy fel fogják őt menteni.

Nyitókép: MTI/Kovács Tamás
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018