INFORÁDIÓ 
2020. október 27. kedd
Szabina

környezetvédelem

greenpeace

simon gergely

pet-palack

Óránként 180 ezer darab PET-palackot használnak el a magyarok

Óránként 180 ezer darab PET-palackot használnak el a magyarok

Infostart / InfoRádió - Fehér Anna

A műanyag palackok körülbelül 70 százaléka soha nem lesz újrahasznosítva – hívta fel a figyelmet Simon Gergely, a Greenpeace Magyarország vegyianyag-szakértője az InfoRádióban. A szervezet szerint az újrahasznosításon túl a visszaváltási rendszer mielőbbi bevezetése, vagy a PET-palackok teljes mellőzése hozhat megoldást a problémára.

Legalább napi 4 millió PET-palackot használnak el a magyarok, ami évi összesen 1,5-1,6 milliárd darabot jelent, aminek a kétharmada lerakókban, égetőkben, vagy rosszabb esetben a vízpartokon végzi – mondta az InfoRádióban Simon Gergely, a Greenpeace Magyarország vegyianyag-szakértője.

Ezért a Greenpeace szerint nagyon előremutató, hogy a kormány betétdíjat akar bevezetni a PET-palackokra. Ahogyan azt számos környező és európai uniós ország már rég bevezette.

"Ennél is tovább kellene menni, és

újra visszahozni a visszaváltható, újratölthető palackokat"

– tette hozzá az aktivista. Szerinte a mostani vékony falú PET-palackoknál az újratöltés technikailag valószínűleg nem megoldható, olyan megoldásokat kell visszahozni, amelyekkel ezt meg lehet tenni.

Nyugat-Európában már visszatérőben vannak a többször használható, visszaváltható, újratölthető üvegek, az újrahasznosítás egy másodlagos megoldás ehhez képest. Utóbbi a Greenpeace szerint is fontos része a hulladékgazdálkodásnak, de egyetértenek az EU azon szemléletével is, amely szerint előrébb való a hulladék képződésének a megelőzése, és az újrahasználat, mint az újrahasznosítás.

"Minden irányban lépni kell annak érdekében Magyarországon is, hogy sokkal kevesebb szemetet termeljünk, minél kevesebb nyersanyagot használjunk fel, és emiatt hozzájáruljunk az éghajlatváltozáshoz" – hangsúlyozta Simon Gergely.

Beszélt arról is, hogy elvileg az alumíniumot végtelenszer lehet újrahasznosítani, a PET-palack pedig 7-10-szer újrahasznosítható nyersanyag lenne. "Ehhez képest mindkét anyagból csak kevesebb mint a termékek harmadát hasznosítják újra" – mondta Simon Gergely, aki szerint ez a nyersanyagpazarlás nem engedhető meg tovább. A Greenpeace szerint ugyanis a betétdíj bevezetésén felül az újratöltést is elő kellene írni.

"Ezért egy petíciót indított a Greenpeace, amelyben részben azt követeljük, hogy

2024-re minden italcsomagolást hasznosítsanak újra,

függetlenül attól, hogy alumíniumból, PET-ből vagy kartonból készült, illetve hogy az italcsomaglásoknak legalább a 70 százaléka újratölthető legyen 2026-ra" – ismertette Simon Gergely. A szervezet szerint öt éven belül el kellene érnie azt a magyar élelmiszer- és csomagolóanyag-iparnak, hogy ne szemetet termeljen.

Nyitókép: Pixabay

Kapcsolódó hang

PET-palack fogyasztás Magyarországon – Simon Gergely
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018