eur:
395.02
usd:
372.06
bux:
65428.99
2024. április 17. szerda Rudolf
Pandémia idején védőmaszkot viselő utasok a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) 2-es metró vonalán közlekedő egyik szerelvényben. MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba  *************************** Kedves Felhasználó!
Nyitókép: MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba

Fegyelmezetlenebbek lettünk, ez derül ki az Ipsos felméréséből

Az Ipsos szeptember eleji kutatása szerint a maszkviselésen kívül szinte minden egyéb lehetséges védekezési módnál lazult a fegyelem tavaszhoz képest

Szeptember elején, de még a maszkviselési szabályok szigorítása előtt országszerte az emberek 83 százaléka hordott maszkot - derült ki az Ipsos ezer fős, havonta elvégzett reprezentatív felméréséből. Ez az áprilisi adatokhoz képest komoly javulás, azonban augusztus elején ennél magasabb arányt mért a közvélemény-kutató cég. Hasonló visszaesést mértek a gyakori kézmosás és a kézfogás mellőzése kapcsán is.

Ami ennél elszomorítóbb, hogy egyéb, a távolságtartással kapcsolatos óvintézkedéseknél ennél jóval nagyobb a visszaesés. A leginkább a másokkal való személyes kapcsolattartás kerülésénél tapasztalták, hogy kevésbé óvatosak az emberek.

Áprilishoz képest 42 százalékponttal kevesebben nyilatkoztak úgy, hogy kevésbé járnak össze másokkal,

mindössze a megkérdezettek harmada szerint igaz rá ez az állítás. Az országon belüli utazásokat mindössze a válaszadók negyede mondja le, vagy halasztja el.

A kutatás eredményei szerint a nők alaposabbak kézmosásban (87 százalék vs. 81 százalék férfiak) és nagyobb arányban kerülik a másokkal való kontaktust, mint a férfiak (34 százalék vs. 26 százalék). A férfiak inkább a tömegközlekedést mellőzik nagyobb arányban, 47 százalékuk említette ezt, szemben a nők 41 százalékával.

A 30 év alatti felnőttek az átlagnál bátrabban mennek közösségbe, de az alapvető óvatossági intézkedéseket, így a maszkviselést (87 százalék) vagy a gyakori kézmosást ők is betartják (81 százalék). Vagy legalábbis a közvélemény-kutatóknak ezt mondták, amit legalábbis megkérdőjelez a járvány jelenlegi terjedési üteme.

Leginkább a Nyugat-Dunántúl lakói kerülik a kézfogást (85 százalék) és kiemelkedő arányban a tömegközlekedést is - 59 százalékuk nyilatkozott erről.

A dél- és nyugat-dunántúli szülők az átlagnál szigorúbban tartják távol gyermekeiket a közösségi tevékenységektől (20 és 19 százalékuk nyilatkozott így), ezzel összefüggésben számukra okozna leginkább gondot az iskolák újbóli bezárása is.

A fővárosi válaszok elemzése alapján az derült ki, hogy itt élők 96 százaléka visel maszkot, 86 százalékuk pedig gyakrabban mos kezet. Mindössze a válaszadók 22 százaléka említette, hogy kerüli a tömegközlekedést, 23 százalék pedig más embereket is. Csak 17 százalék tett említést belföldi utazás lemondásáról vagy halasztásáról, és 11 százalék tiltja el a gyermekét a közösségi tevékenységektől.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor Brüsszelben: „ez a vörös vonal”

Az uniós migrációs és menekültügyi csomag esetében szerinte a legfontosabb kérdés, hogy azok, akik Európába akarnak jönni, maradhatnak-e az unió területén mindaddig, amíg menekültügyi kérelmüket elbírálják vagy az unió határain kívül kell várakozniuk a döntés meghozataláig.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.17. szerda, 18:00
Vágujhelyi Ferenc
a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke
Megbillentek a tőzsdék a Fed-elnök szavaira

Megbillentek a tőzsdék a Fed-elnök szavaira

A tegnapi meredek amerikai lefordulást követően a rossz hangulat átragadt Európára is, nagy esést láthattunk ma a kontinens piacain, ebben a kedvezőtlen nemzetközi miliőben a magyar tőzsde is lefordult, a BUX közel 3 százalékos mínuszban zárt, a blue chipek közül pedig az OTP teljesített legrosszabbul. Az amerikai tőzsdéken vegyes mozgásokat hozott a keddi nap: csak a Dow tudott pluszban zárni. Részvénypiaci témákkal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×