eur:
392.61
usd:
365.33
bux:
66580.8
2024. április 26. péntek Ervin
Nyitókép: pixabay

Önállóvá vált a magyar tüdőtranszplantációs program

A határon túli magyarok, sőt más országok állampolgárainak ellátására is elkalmas lesz az Országos Onkológiai Intézet mellkassebészeti központjának új műtőblokkja.

Megkezdte a bécsi egyetemi centrumtól független működését a magyar tüdőtranszplantációs program - jelentette be az emberi erőforrások minisztere csütörtökön. 2015 óta már operálnak magyar beteget itthon is, azonban az elmúlt öt év során a magyar centrum megőrizte együttműködését a bécsi egyetemmel.

A miniszter beszélt arról is, hogy hamarosan átadják az Országos Onkológiai Intézet mellkassebészeti központjának új műtőblokkját, amely beruházás hárommilliárd forintos kormányzati támogatással valósul meg. Ez a beruházás lehetővé teszi - kormányközi egyezmények alapján -

a határon túli magyarok tüdőátültetését is Budapesten, illetve már jelentkeztek olyan országok, amelyek szeretnének megállapodás kötni, hogy rászoruló betegeiket itt kezeljék.

Kásler Miklós felidézte, hogy a magyar sebészet mindig is az európai élvonalba tartozott, az első magyarországi szervátültetést 1962-ben végezték el.

A szervtranszplantációk közül is kiemelkedik a tüdőátültetés, hiszen ez egy rendkívül bonyolult, összetett orvosi feldatat nemcsak sebészileg, hanem intenzív terápiás és immunológiai szempontból is.

Bár már az 1980-as évek végén történtek előkészületek a magyarországi tüdőátültetésre, végül ez a bécsi egyetem transzplantációs klinikájával történt együttműködéssel történt meg 1996-ban, azóta Bécsben operálták a magyar betegeket zömében magyar orvosokkal.

Az első magyarországi tüdőátültetést 2015-ben végezték el az Országos Onkológiai Intézet (OOI) bázisán működő Semmelweis Egyetem (SE) Mellkassebészeti Klinikán. Azóta 92 ilyen beavatkozás történt - ismertette.

Kásler Miklós úgy fogalmazott, a szakma együttes ambíciójaként fogalmazódott meg, hogy a bécsi centrumtól leválva valósuljon meg a hazai tüdőátültetési program.

Rényi-Vámos Ferenc, a Semmelweis Egyetem Mellkassebészeti klinikájának docense azt mondta, az OOI-ben alakították ki azokat az infrastrukturális feltételeket, amelyek szükségesek ezekhez a bonyolult beavatkozásokhoz. Példaértékű együttműködés valósult meg a SE és az OOI között - tette hozzá, kiemelve, mára megérett a helyzet az önálló tüdőtranszplantációs programra.

Mihály Sándor, az Országos Vérellátó Szolgálat transzplantációs igazgatója arról beszélt, hogy az önálló program létrehozását és működtetésének feltételeit az OVSZ koordinálta az Eurotransplanttal.

Az önállósodáshoz létre kellett hozni a magyar tüdőtranszplantációs várólistát,

és így a magyar betegek már nem a bécsi centrum várólistáján szerepelnek. Ennek értelmében az Eurotransplant közvetlenül Magyarországnak ajánlja fel a donortüdőket. Jelenleg 16 tüdőátültetésre váró magyar beteg szerepel a várólistán.

Címlapról ajánljuk
Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Tíz év óta először látogatott német államfő Törökországba, miután az elmúlt években a két ország közötti kapcsolatok meglehetősen hűvössé váltak. A látogatás sikere érdekében azonban Frank-Walter Steinmeier még a törökök nemzeti ételét, a Németországban is kedvelt kebabot is bevetette.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

A Politico értesülései szerint az Egyesült Államok pénteken egy 6 milliárd dolláros fegyvercsomagot jelenthet be Ukrajnának a nemrég elfogadott 60,8 milliárd dolláros keretből. A csomag tartalmaz majd Patriot légvédelmi rakétákat, tüzérségi lőszert, drónokat, drón elleni fegyvereket, illetve levegő-levegő rakétákat vadászgépekhez. Az AP két amerikai forrásra hivatkozva arról ír, hogy az ukránok hátrébb vonták a frontvonalról az amerikai Abrams tankokat, mivel az orosz drónok könnyen észreveszik és megtámadják őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×